Publikované: 20. októbra 2025, 08:00
Hľadáte inšpiráciu na nedeľný obed, pri ktorom zašpiníte len jeden pekáč, a výsledok bude vyzerať a chutiť ako z drahej reštaurácie? Tento recept je presne taký. Je to fantastická kombinácia šťavnatého mäsa, ktoré sa pečie na lôžku zo zemiakov a mrkvy, a na vrchu je prikryté bohatou hubovou perinou.
Zabudnite na suché mäso alebo tvrdé zemiaky. S týmto receptom a jedným jednoduchým trikom, ako je správne podliatie, bude všetko dokonale mäkké, šťavnaté a plné chuti. Je to poctivé jedlo, ktoré zasýti celú rodinu.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 min
- Čas pečenia: 90 min
- Počet porcií: 5-6
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 650 kcal/porcia
- Trend: Nedeľný obed / Z jedného plechu
Potrebujeme
Mäso a základ:
- 7 plátkov bravčovej krkovičky (alebo karé)
- 1 kg zemiakov
- 2 ks mrkvy
- 2-3 PL olivového oleja
- 1 ČL sušeného tymianu (alebo oregana)
- 1 ČL sušeného cesnaku
- 1 ČL mletej údenej papriky
- 100 ml vývaru alebo vody (na podliatie)
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Hubová perina:
- 500 g čerstvých šampiňónov
- 1 ks červenej cibule
- 1 ks červenej papriky
- 2 ks paradajok
- 3 PL majonézy
- 1 ČL mletej sladkej papriky
- 1 hrsť nasekaného kôpru
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Postup prípravy
- Rúru predhrejte na 180 °C. Pripravte si hlbší pekáč alebo zapekaciu misu.
- Zemiaky a mrkvu ošúpte a nakrájajte na tenké plátky (kolieska). V mise ich zmiešajte s olivovým olejom, soľou, korením, sušeným cesnakom a tymianom.
- Ochutenú zeleninu rovnomerne rozložte na dno pekáča.
- Plátky krkovičky z oboch strán zľahka naklepte hánkami päste. Dôkladne ich osoľte, okoreňte a posypte údenou paprikou.
- Ochutené mäso poukladajte na zeleninový základ.
- Teraz si pripravte hubovú perinu. Šampiňóny, cibuľu, papriku a paradajky nakrájajte na menšie kocky. V miske všetko zmiešajte spolu s majonézou, sladkou paprikou, nasekaným kôprom, soľou a korením.
- Hotovú hubovú zmes rovnomerne navrstvite na plátky mäsa.
- Teraz kľúčový krok: Celý obsah pekáča opatrne podlejte vývarom alebo vodou (lejte po okraji, aby ste nezmyli omáčku z mäsa).
- Pekáč pevne zakryte alobalom alebo vekom a vložte do vyhriatej rúry. Pečte 70 minút.
- Po 70 minútach odstráňte alobal, zvýšte teplotu na 200 °C a zapekajte ešte 15–20 minút, kým povrch nezhnedne a zelenina nebude mäkká.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Nevynechajte podliatie: Tekutina (vývar alebo voda) na dne pekáča je absolútne nevyhnutná. Vytvorí paru, vďaka ktorej sa mäso nevysuší a zemiaky sa dokonale uvaria, aj keď sú na dne.
- Správne mäso je základ: Tento recept je ideálny pre bravčovú krkovičku alebo prerastené karé. Ak by ste použili bravčovú panenku, ako sa uvádza v pôvodnom recepte, mäso by bolo po takom dlhom pečení úplne suché a tvrdé.
Jednoduché variácie
- Syrová verzia: 10 minút pred koncom pečenia môžete hubovú vrstvu posypať 150 g strúhaného syra (eidam alebo mozzarella) pre extra syrovú kôrku.
- So smotanou: Namiesto majonézy v hubovej zmesi môžete použiť hustú kyslú smotanu. Výsledok bude jemnejší a ľahko kyselkavý.
Hotové jedlo podávajte priamo z pekáča. Mäso je neuveriteľne šťavnaté a zemiaky plné chuti z výpeku.
Recept vychádza z verzie uverejnenej na DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI, upravila a prepracovala ho redakcia Varíme s Láskou.
