Search

Recept na zapekané bravčové plátky so zeleninou: Mäso bude šťavnaté a zemiaky mäkké ako maslo

Zapekané bravčové plátky so zeleninou
Zapekané bravčové plátky so zeleninou

Obsah receptu

Publikované: 20. októbra 2025, 08:00

Hľadáte inšpiráciu na nedeľný obed, pri ktorom zašpiníte len jeden pekáč, a výsledok bude vyzerať a chutiť ako z drahej reštaurácie? Tento recept je presne taký. Je to fantastická kombinácia šťavnatého mäsa, ktoré sa pečie na lôžku zo zemiakov a mrkvy, a na vrchu je prikryté bohatou hubovou perinou.

Zabudnite na suché mäso alebo tvrdé zemiaky. S týmto receptom a jedným jednoduchým trikom, ako je správne podliatie, bude všetko dokonale mäkké, šťavnaté a plné chuti. Je to poctivé jedlo, ktoré zasýti celú rodinu.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 min
  • Čas pečenia: 90 min
  • Počet porcií: 5-6
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 650 kcal/porcia
  • Trend: Nedeľný obed / Z jedného plechu

Potrebujeme

Mäso a základ:

  • 7 plátkov bravčovej krkovičky (alebo karé)
  • 1 kg zemiakov
  • 2 ks mrkvy
  • 2-3 PL olivového oleja
  • 1 ČL sušeného tymianu (alebo oregana)
  • 1 ČL sušeného cesnaku
  • 1 ČL mletej údenej papriky
  • 100 ml vývaru alebo vody (na podliatie)
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Hubová perina:

  • 500 g čerstvých šampiňónov
  • 1 ks červenej cibule
  • 1 ks červenej papriky
  • 2 ks paradajok
  • 3 PL majonézy
  • 1 ČL mletej sladkej papriky
  • 1 hrsť nasekaného kôpru
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Postup prípravy

  1. Rúru predhrejte na 180 °C. Pripravte si hlbší pekáč alebo zapekaciu misu.
  2. Zemiaky a mrkvu ošúpte a nakrájajte na tenké plátky (kolieska). V mise ich zmiešajte s olivovým olejom, soľou, korením, sušeným cesnakom a tymianom.
  3. Ochutenú zeleninu rovnomerne rozložte na dno pekáča.
  4. Plátky krkovičky z oboch strán zľahka naklepte hánkami päste. Dôkladne ich osoľte, okoreňte a posypte údenou paprikou.
  5. Ochutené mäso poukladajte na zeleninový základ.
  6. Teraz si pripravte hubovú perinu. Šampiňóny, cibuľu, papriku a paradajky nakrájajte na menšie kocky. V miske všetko zmiešajte spolu s majonézou, sladkou paprikou, nasekaným kôprom, soľou a korením.
  7. Hotovú hubovú zmes rovnomerne navrstvite na plátky mäsa.
  8. Teraz kľúčový krok: Celý obsah pekáča opatrne podlejte vývarom alebo vodou (lejte po okraji, aby ste nezmyli omáčku z mäsa).
  9. Pekáč pevne zakryte alobalom alebo vekom a vložte do vyhriatej rúry. Pečte 70 minút.
  10. Po 70 minútach odstráňte alobal, zvýšte teplotu na 200 °C a zapekajte ešte 15–20 minút, kým povrch nezhnedne a zelenina nebude mäkká.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Nevynechajte podliatie: Tekutina (vývar alebo voda) na dne pekáča je absolútne nevyhnutná. Vytvorí paru, vďaka ktorej sa mäso nevysuší a zemiaky sa dokonale uvaria, aj keď sú na dne.
  2. Správne mäso je základ: Tento recept je ideálny pre bravčovú krkovičku alebo prerastené karé. Ak by ste použili bravčovú panenku, ako sa uvádza v pôvodnom recepte, mäso by bolo po takom dlhom pečení úplne suché a tvrdé.

Jednoduché variácie

  • Syrová verzia: 10 minút pred koncom pečenia môžete hubovú vrstvu posypať 150 g strúhaného syra (eidam alebo mozzarella) pre extra syrovú kôrku.
  • So smotanou: Namiesto majonézy v hubovej zmesi môžete použiť hustú kyslú smotanu. Výsledok bude jemnejší a ľahko kyselkavý.

Hotové jedlo podávajte priamo z pekáča. Mäso je neuveriteľne šťavnaté a zemiaky plné chuti z výpeku.

Recept vychádza z verzie uverejnenej na DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI, upravila a prepracovala ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty