Tento koláč zbožňujem pre ten magický moment, keď ho preklopíte a odhalíte šťavnaté broskyne zaliate lesklým karamelom. Pečie sa hore nohami, vďaka čomu sa karamel vsiakne do cesta a výsledok je neskutočne vláčny. Je to jednoducho dezert, ktorým vždy ohúrite.
Celé kúzlo je v preklopení v správny čas. Nebojte sa toho, s naším spoľahlivým postupom to hravo zvládnete. Vyskúšate si túto obrátenú dobrotu aj vy?
Ako správne pripraviť obrátený koláč?
Na dno formy nalejte horúci karamel, poukladajte ovocie a zalejte cestom. Po upečení koláč ihneď, ešte horúci, preklopte na servírovací tanier. Ak by karamel vychladol, stuhol by a koláč by sa nepodarilo vyklopiť.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 min
- Čas pečenia: 45 min
- Počet porcií: 12 rezov
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 320 kcal/rez
- Trend: Ovocný koláč
Potrebujeme
pre okrúhlu formu s priemerom 24-26 cm (s pevným dnom)
Karamel a ovocie:
- 180 g kryštálového cukru
- 50 g masla
- 1 veľká konzerva polených broskýň (cca 820 g)
Cesto:
- 2 ks vajec
- 180 g kryštálového cukru
- 125 ml rastlinného oleja
- 125 ml mlieka
- 375 g polohrubej múky
- 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva (15 g)
- 1 štipka soli
Postup prípravy
- Rúru predhrejte na 180 °C. Pripravte si okrúhlu tortovú formu (s priemerom 24-26 cm) s pevným, neodnímateľným dnom. Formu dôkladne vymažte maslom. Broskyne sceďte a osušte papierovou utierkou.
- Najprv si pripravte karamel. V hrnci so širším dnom na strednom ohni pomaly rozpustite cukor na tekutý karamel jantárovej farby. Miešajte až keď je väčšina cukru rozpustená.
- Odstavte z ohňa a opatrne vmiešajte maslo. Zmes bude prskať. Miešajte, kým sa maslo úplne nespojí s karamelom.
- Horúci karamel ihneď vylejte do pripravenej formy a rovnomerne ho rozotrite po dne.
- Na karamelovú vrstvu pekne poukladajte polovičky broskýň, reznou stranou nadol.
- Pripravte cesto. Vo veľkej mise vyšľahajte metličkou vajcia s cukrom do peny. Postupne prišľahajte olej a mlieko.
- Nakoniec zľahka vmiešajte preosiatu múku s kypriacim práškom a soľou.
- Hotové cesto opatrne nalejte na broskyne a rovnomerne uhlaďte.
- Pečte v predhriatej rúre 40–45 minút. Otestujte špajdľou, či je cesto prepečené.
- Toto je najdôležitejší krok! Ihneď po vytiahnutí z rúry prejdite nožom po obvode formy. Prikryte ju veľkým servírovacím tanierom a rýchlym, odvážnym pohybom ju preklopte. Formu nechajte pár sekúnd na koláči a potom ju pomaly zdvihnite.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Bezpečné preklápanie: Koláč musí byť naozaj horúci, aby karamel nestuhol. Použite kuchynské chňapky a buďte opatrní. Ak nejaké ovocie zostane prilepené na dne formy, len ho opatrne zoberte a vráťte na koláč.
- Forma je kľúčová: Na tento typ koláča nikdy nepoužívajte tortovú formu s odnímateľným dnom (springform). Horúci karamel by z nej zaručene vytiekol a narobil by v rúre spúšť.
Jednoduché variácie
- Ananásový obrátený koláč: Namiesto broskýň použite kolieska ananásu z konzervy. Do stredu každého kolieska môžete pred zaliatím cestom vložiť kandizovanú čerešňu.
- Jablkový so škoricou: Na karamel poukladajte na tenké mesiačiky nakrájané a ošúpané jablká. Pred zaliatím cestom ich posypte mletou škoricou.
Koláč nechajte pred krájaním aspoň mierne vychladnúť. Je absolútne fantastický ešte teplý, podávaný s kopčekom vanilkovej zmrzliny alebo šľahačky.
Recept vychádza z verzie uverejnenej na Fatto in Casa da Alba, upravila a prepracovala ho redakcia Varíme s Láskou.
