Search

Recept na obrátený broskyňový koláč s karamelom: Tento koláč sa pečie hore nohami

Obrátený broskyňový koláč s karamelom
Obrátený broskyňový koláč s karamelom

Obsah receptu

Publikované: 15. októbra 2025, 06:00

Tento koláč zbožňujem pre ten magický moment, keď ho preklopíte a odhalíte šťavnaté broskyne zaliate lesklým karamelom. Pečie sa hore nohami, vďaka čomu sa karamel vsiakne do cesta a výsledok je neskutočne vláčny. Je to jednoducho dezert, ktorým vždy ohúrite.

Celé kúzlo je v preklopení v správny čas. Nebojte sa toho, s naším spoľahlivým postupom to hravo zvládnete. Vyskúšate si túto obrátenú dobrotu aj vy?

Ako správne pripraviť obrátený koláč?

Na dno formy nalejte horúci karamel, poukladajte ovocie a zalejte cestom. Po upečení koláč ihneď, ešte horúci, preklopte na servírovací tanier. Ak by karamel vychladol, stuhol by a koláč by sa nepodarilo vyklopiť.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 min
  • Čas pečenia: 45 min
  • Počet porcií: 12 rezov
  • Náročnosť: Stredná
  • Kalorická hodnota: cca 320 kcal/rez
  • Trend: Ovocný koláč

Potrebujeme

pre okrúhlu formu s priemerom 24-26 cm (s pevným dnom)

Karamel a ovocie:

  • 180 g kryštálového cukru
  • 50 g masla
  • 1 veľká konzerva polených broskýň (cca 820 g)

Cesto:

  • 2 ks vajec
  • 180 g kryštálového cukru
  • 125 ml rastlinného oleja
  • 125 ml mlieka
  • 375 g polohrubej múky
  • 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva (15 g)
  • 1 štipka soli

Postup prípravy

  1. Rúru predhrejte na 180 °C. Pripravte si okrúhlu tortovú formu (s priemerom 24-26 cm) s pevným, neodnímateľným dnom. Formu dôkladne vymažte maslom. Broskyne sceďte a osušte papierovou utierkou.
  2. Najprv si pripravte karamel. V hrnci so širším dnom na strednom ohni pomaly rozpustite cukor na tekutý karamel jantárovej farby. Miešajte až keď je väčšina cukru rozpustená.
  3. Odstavte z ohňa a opatrne vmiešajte maslo. Zmes bude prskať. Miešajte, kým sa maslo úplne nespojí s karamelom.
  4. Horúci karamel ihneď vylejte do pripravenej formy a rovnomerne ho rozotrite po dne.
  5. Na karamelovú vrstvu pekne poukladajte polovičky broskýň, reznou stranou nadol.
  6. Pripravte cesto. Vo veľkej mise vyšľahajte metličkou vajcia s cukrom do peny. Postupne prišľahajte olej a mlieko.
  7. Nakoniec zľahka vmiešajte preosiatu múku s kypriacim práškom a soľou.
  8. Hotové cesto opatrne nalejte na broskyne a rovnomerne uhlaďte.
  9. Pečte v predhriatej rúre 40–45 minút. Otestujte špajdľou, či je cesto prepečené.
  10. Toto je najdôležitejší krok! Ihneď po vytiahnutí z rúry prejdite nožom po obvode formy. Prikryte ju veľkým servírovacím tanierom a rýchlym, odvážnym pohybom ju preklopte. Formu nechajte pár sekúnd na koláči a potom ju pomaly zdvihnite.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Bezpečné preklápanie: Koláč musí byť naozaj horúci, aby karamel nestuhol. Použite kuchynské chňapky a buďte opatrní. Ak nejaké ovocie zostane prilepené na dne formy, len ho opatrne zoberte a vráťte na koláč.
  2. Forma je kľúčová: Na tento typ koláča nikdy nepoužívajte tortovú formu s odnímateľným dnom (springform). Horúci karamel by z nej zaručene vytiekol a narobil by v rúre spúšť.

Jednoduché variácie

  • Ananásový obrátený koláč: Namiesto broskýň použite kolieska ananásu z konzervy. Do stredu každého kolieska môžete pred zaliatím cestom vložiť kandizovanú čerešňu.
  • Jablkový so škoricou: Na karamel poukladajte na tenké mesiačiky nakrájané a ošúpané jablká. Pred zaliatím cestom ich posypte mletou škoricou.

Koláč nechajte pred krájaním aspoň mierne vychladnúť. Je absolútne fantastický ešte teplý, podávaný s kopčekom vanilkovej zmrzliny alebo šľahačky.

Recept vychádza z verzie uverejnenej na Fatto in Casa da Alba, upravila a prepracovala ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty