Keď som prvýkrát vyskúšala tento recept, nemohla som uveriť, aký je geniálny. Zbožňujem ho, pretože nepotrebujete váhu, takmer žiadne suroviny a všetko máte hotové za pár minút. Je to doslova dezert z pár ingrediencií, ktorý chutí fantasticky.
Sú to vlastne pečené tvarohové šišky. Žiadne vyprážanie, žiadny neporiadok s olejom. Len zmiešate, vytvarujete guľky a dáte piecť. U nás doma sa po nich zapráši ešte skôr, ako stihnú úplne vychladnúť.
Ako pripraviť najjednoduchšie tvarohové guľky?
V miske jednoducho zmiešajte tvaroh, múku, cukor, vajcia, vanilkový cukor a kypriaci prášok. Z cesta vytvarujte malé guľky, poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte pri 180 °C dozlatista.
Základné informácie
- Čas prípravy: 10 min
- Čas varenia/pečenia: 30 min
- Počet porcií: 1 plech (cca 20 guličiek)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 95 kcal/kus
- Trend: Rýchly dezert
Potrebujeme
- 600 g jemného tvarohu (ideálne vo vaničke)
- 200 g polohrubej múky
- 100 g kryštálového cukru
- 2 ks vajec
- 1 balíček vanilkového cukru (cca 8–10 g)
- 10 g kypriaceho prášku do pečiva (1 balíček)
- práškový cukor (na posypanie)
Postup prípravy
- Rúru predhrejte na 180 °C. Plech vysteľte papierom na pečenie.
- Do veľkej misy dajte tvaroh, vajcia, kryštálový aj vanilkový cukor.
- Pridajte preosiatu polohrubú múku zmiešanú s kypriacim práškom.
- Vareškou alebo rukami rýchlo spracujte na jednotné, mierne lepivé cesto.
- Ruky si jemne pomúčte. Z cesta odoberajte kúsky a tvarujte malé guľky (veľkosti pingpongovej loptičky).
- Guľky ukladajte na pripravený plech s dostatočnými rozostupmi, pečením trochu narastú.
- Vložte do vyhriatej rúry. Pečte 25–30 minút, kým nie sú na povrchu krásne zlatohnedé.
- Nechajte mierne vychladnúť a pred podávaním ich bohato posypte práškovým cukrom.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Ako na ovocné prekvapenie: Do stredu každej guľky môžete pred pečením zabaliť kúsok ovocia, napríklad čučoriedku, malinu alebo malý kúsok jahody.
- Lepšie tvarovanie: Cesto je od tvarohu dosť lepivé. Ak sa vám s ním zle pracuje, ruky si namiesto múky môžete potrieť trochou oleja.
Jednoduché variácie
- Kakaová verzia: Do cesta pridajte 2 lyžice preosiateho kakaa a získate skvelé čokoládové guľky.
- Citrónová verzia: Pridajte do cesta kôru z jedného bio citróna pre extra sviežu vôňu.
Tieto guľky sú fantastické ešte teplé, len tak posypané cukrom, alebo poliate rozpustenou čokoládou.
Recept vychádza z verzie od Rapsodia Food, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
