Túto tortu musíte vyskúšať! Odkedy som objavila tento recept, stal sa hitom každej našej oslavy. Je to fantastická marhuľová torta, ktorá má všetko: nadýchaný mandľový korpus, lahodný krém z gréckeho jogurtu a šľahačky a na vrchu svieže marhule v želé. Je taká ľahká a krémová, že sa topí na jazyku.
Je to dokonalá 4-vrstvová torta, ktorá vyzerá ako z luxusnej cukrárne, no jej príprava je prekvapivo jednoduchá. Kombinácia mandlí, jogurtu a marhúľ je jednoducho božská.
Ako správne pripraviť marhuľovú tortu s mandľovým krémom?
Upečte ľahučkú mandľovú piškótu z bielkového snehu. Na vychladnutý korpus natrite krém – ten pripravíte tak, že do vyšľahanej smotany so stužovačom zľahka vmiešate grécky jogurt ochutený cukrom a mandľami. Na krém poukladáte marhule a všetko zalejete tortovým želé.
Základné informácie
- Čas prípravy: 30 min
- Čas pečenia: 20 min
- Čas tuhnutia: min. 2 hodiny
- Počet porcií: 1 torta (Ø 26 cm, 12 porcií)
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 320 kcal/porcia
Potrebujeme
Mandľová piškóta
- 3 ks vajec
- 80 g kryštálového cukru
- 60 g hladkej múky (T650)
- 50 g mletých mandlí
- 40 g kukuričného škrobu
- 8 g prášku do pečiva (cca 2 ČL)
- 4 g vanilkového cukru (½ balíčka)
- 1 štipka soli
Mandľový krém
- 400 g smotany na šľahanie (min. 33%, studená)
- 200 g gréckeho jogurtu (plnotučného)
- 80 g mletých mandlí
- 60–70 g kryštálového cukru (podľa chuti)
- 25 g instantnej želatíny (napr. Smeta-fix, stužovač za studena)
Marhuľová vrstva
- 1 veľká konzerva marhúľ (cca 820 g, scedená hmotnosť cca 480 g)
- 250 ml marhuľovej šťavy (z konzervy)
- 1 balíček číreho tortového želé
- 30 g kryštálového cukru
Postup prípravy
- Piškóta: Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). Dno tortovej formy (Ø 26 cm) vysteľte papierom na pečenie. Boky nemastite.
- Oddeľte bielky od žĺtkov. Bielky dajte do veľkej, čistej misy so štipkou soli a začnite šľahať.
- Keď bielky začnú peniť, postupne prisypávajte kryštálový a vanilkový cukor. Šľahajte do tuhého, lesklého snehu.
- Znížte otáčky mixéra na minimum a po jednom krátko zašľahajte žĺtky.
- V druhej miske zmiešajte preosiatu múku, kukuričný škrob, prášok do pečiva a mleté mandle (50 g).
- Sypkú zmes stierkou (už nie mixérom!) zľahka a po častiach vmiešajte do snehu.
- Cesto nalejte do formy, uhlaďte a pečte pri 180 °C približne 20 minút. Otestujte špajdľou.
- Korpus nechajte úplne vychladnúť na mriežke. Po vychladnutí ho vráťte na podnos a upevnite okolo neho očistený tortový ráfik.
- Krém: V jednej miske dohladka vymiešajte grécky jogurt, cukor (60-70 g) a mleté mandle (80 g).
- V druhej, vysokej nádobe vyšľahajte studenú smotanu na šľahanie spolu s instantnou želatínou (25 g) do úplne tuhej šľahačky.
- Vyšľahanú šľahačku teraz stierkou po častiach opatrne vmiešajte do mandľovo-jogurtovej zmesi.
- Krém rovnomerne rozotrite na vychladnutý korpus v ráfiku. Uhlaďte povrch.
- Dajte tortu chladiť aspoň na 30 minút, kým krém mierne stuhne.
- Marhule: Marhule sceďte, šťavu si odložte (potrebujete 250 ml). Polovičky marhúľ osušte papierovou utierkou a poukladajte ich nahusto (rezom nadol) na stuhnutý krém.
- Želé: V malom hrnci rozmiešajte prášok na tortové želé s cukrom (30 g) a 250 ml odloženej marhuľovej šťavy.
- Za stáleho miešania priveďte do varu a krátko povarte (asi 1 minútu, podľa návodu na obale).
- Horúce želé nechajte minútku odstáť (aby nebolo vriace) a potom ho lyžicou opatrne nalievajte na marhule, od stredu k okrajom, kým nie je pokrytá celá torta.
- Celú tortu vložte aspoň na 1,5 hodiny do chladničky, aby želé aj krém úplne stuhli.
Tipy na záver
- Hladký krém (Trik): Instantnú želatínu (Smeta-fix) vždy šľahajte so studenou smotanou. Nikdy ju nemiešajte priamo do jogurtu, inak by sa vytvorili hrudky.
- Mandľová piškóta: Pridanie mletých mandlí a kukuričného škrobu do cesta zaručí, že korpus bude neskutočne jemný a vláčny.
Videorecept
Jednoduché variácie
- Iné ovocie: Namiesto marhúľ môžete použiť kompótované broskyne, čerstvé maliny alebo jahody (v tom prípade použite na želé vodu alebo jablkový džús).
- Extra mandľová chuť: Pridajte do krému (v Kroku 9) aj pár kvapiek mandľovej arómy.
Časté otázky (FAQ)
Môžem použiť klasický jogurt namiesto gréckeho? Neodporúčame to. Grécky jogurt je hustý a krémový. Klasický riedky jogurt by mohol spôsobiť, že krém nebude dostatočne pevný.
Prečo sa do piškóty nedáva olej ani maslo? Ide o klasickú piškótu odľahčenú snehom z bielkov. Je prirodzene ľahká a vláčnosť získa z mandlí a neskôr z krémovej vrstvy.
Ako dlho vydrží táto marhuľová torta? V chladničke vydrží fantastická 2 až 3 dni. Keďže obsahuje šľahačku a jogurt, musí byť neustále v chlade.
Pred podávaním opatrne odstráňte tortový ráfik. Tortu krájajte nožom namočeným v horúcej vode, rezy budú krásne čisté.
Ak vám chutila táto marhuľová torta, možno sa vám budú páčiť aj ďalšie overené recepty na slávnostné dezerty z našej kuchyne:
- Tradičné kakaové vianočné perníčky s cukrovou polevou pre dokonalú vianočnú náladu
- Najuniverzálnejší recept na nadýchaný perníkový koláč s džemom, ktorý sa dá jesť hneď po upečení.
- Babičkin najlepší hrnčekový perník: Táto chuť mi pripomína detstvo!
- Anjelsky nadýchaný perník – dokonalá vôňa a chuť
- Rýchle perníčky bez vajec a mlieka: Jemné a voňavé
Podľa receptu od Sandra’s Baking Ideas, ktorý sme v redakcii Varíme s Láskou vylepšili a otestovali.
