Search

Pečený karfiol v rúre s medovo-citrónovou zálievkou: Dokonalá príloha aj ľahká večera

Pečený karfiol v rúre
Pečený karfiol v rúre

Obsah receptu

Publikované: 1. novembra 2025, 20:26

Tento recept na pečený karfiol v rúre zmení váš pohľad na túto zeleninu. Karfiol je najprv ochutený zmesou korenia a upečený dochrumkava. Kľúčom je však záverečná glazúra. Tento pečený karfiol v rúre je fantastický teplý aj studený.

Sladko-kyslá zálievka s medom, citrónom a petržlenom dodá jedlu sviežu, ázijskú nôtu. Funguje skvele ako príloha k mäsu alebo ako samostatné ľahké jedlo.

Ako správne pripraviť pečený karfiol v rúre?

Karfiol rozdeľte na ružičky a ochuťte soľou, paprikou, cesnakom a olejom. Pečte pri 200 °C asi 30 minút. Medzitým krátko prehrejte zálievku z oleja, medu, citrónovej šťavy a kôry. Upečený karfiol ňou polejte.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 10 min
  • Čas varenia/pečenia: 30 min
  • Počet porcií: 4 (ako príloha)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 180 kcal/porcia
  • Trend: Rýchla večera / Fusion

Potrebujeme

Na pečený karfiol

  • 1 stredne veľký karfiol (cca 800 g)
  • 3 PL olivového oleja
  • 1 ČL sladkej mletej papriky
  • 1/2 ČL sušeného cesnaku
  • Soľ
  • Čerstvo mleté čierne korenie

Na medovo-citrónovú zálievku

  • 3 PL olivového oleja
  • 1 PL medu
  • Kôra z 1/2 citróna
  • Šťava z 1/2 citróna
  • Hrsť čerstvej petržlenovej vňate
  • Štipka vločiek čili (voliteľné)

Postup prípravy

  1. Rúru predhrejte na 200 °C. Plech vysteľte papierom na pečenie.
  2. Karfiol umyte a rozdeľte na menšie, približne rovnaké ružičky.
  3. Vo veľkej mise zmiešajte karfiolové ružičky s 3 PL olivového oleja, sladkou paprikou, sušeným cesnakom, soľou a korením. Rukami všetko dobre premiešajte, aby sa každá ružička obalila.
  4. Ochutený karfiol rovnomerne rozložte na pripravený plech.
  5. Vložte do vyhriatej rúry a pečte 30 minút dozlatista. Karfiol by mal byť na okrajoch chrumkavý a v strede mäkký.
  6. Kým sa karfiol pečie, pripravte si zálievku. Petržlenovú vňať nasekajte nadrobno.
  7. Do malého hrnca dajte 3 PL olivového oleja, med, citrónovú kôru, citrónovú šťavu a prípadne čili vločky.
  8. Na miernom ohni zmes krátko prehrejte (asi 1 minútu), kým sa med nerozpustí a chute sa nespoja. Nevarte ju.
  9. Odstavte zálievku z ohňa a vmiešajte do nej nasekanú petržlenovú vňať.
  10. Upečený karfiol presuňte z plechu do servírovacej misy.
  11. Ihneď ho prelejte pripravenou medovo-citrónovou zálievkou a zľahka premiešajte.

Videorecept

Tipy na záver

  1. Chrumkavé okraje: Karfiol na plechu príliš nenatlačte. Ak sú ružičky blízko seba, budú sa skôr dusiť ako piecť. Pre extra chrumkavosť použite program s ventilátorom.
  2. Sila zálievky: Zálievku naozaj len krátko prehrejte, aby sa med rozpustil. Varením by sa zbytočne vytratila čerstvá aróma citrónovej kôry a petržlenu.

Jednoduché variácie

  • S parmezánom: Vynechajte zálievku a 5 minút pred dopečením posypte karfiol strúhaným parmezánom.
  • S jogurtom: Namiesto medovej zálievky podávajte karfiol s dresingom z gréckeho jogurtu, cesnaku a kôpru.

Časté otázky (FAQ)

Môžem použiť mrazený karfiol? Neodporúčame. Mrazený karfiol obsahuje veľa vody a pri pečení by sa dusil a nebol by chrumkavý. Tento recept na pečený karfiol v rúre funguje najlepšie s čerstvým.

Je nutné pridávať med? Med je dôležitý pre vyváženie kyslej citrónovej šťavy. Môžete ho nahradiť javorovým sirúpom alebo trochou trstinového cukru.

Ako podávať tento pečený karfiol? Je výborný ako príloha ku grilovanému kuraciemu mäsu, rybe alebo ako ľahká vegetariánska večera, napríklad s kuskusom.

Výsledkom je nádherne aromatický karfiol, ktorý prekvapí kombináciou chutí. Skvele chutí hneď po príprave. Skladujte ho v chladničke maximálne 2 dni, ale počítajte s tým, že stratí svoju chrumkavosť.

Recept od KAZAN upravila a osobne otestovala redakcia Varíme s Láskou.

Ak vám chutil tento recept na pečený karfiol v rúre, možno sa vám budú páčiť aj ďalšie overené recepty na ľahké zeleninové jedlá z našej kuchyne:

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty