Search

Pečenie je radosť: Tieto tvarohové kvietky s džemom zvládne každý (TOP)

tvarohové kvietky s džemom
Tvarohové kvietky s džemom

Obsah receptu

Publikované: 5. apríla 2025, 07:09

Presvedčte sa, že pečenie je naozaj radosť. Tieto TOP tvarohové kvietky s džemom zvládne pripraviť úplne každý, aj začiatočník. Sú nádherne krehké, vláčne vďaka tvarohu a vyzerajú naozaj očarujúco.

Potešte oko aj chuťové poháriky krásnym pečivom v tvare kvietkov. Pripravte si skvelé tvarohové kvietky s džemom, ktoré sa doslova rozplývajú na jazyku a sú pripravené z jednoduchých surovín.

  • Čas prípravy: cca 40-45 minút
  • Čas pečenia: 15-20 minút
  • Počet porcií: cca 20-25 kusov
  • Náročnosť: Jednoduchá ★

Potrebujeme:

Cesto:

  • 1 celé vajce (veľkosť M)
  • 60 g kryštálového cukru (alebo práškového)
  • 200 g jemného tvarohu (polotučný alebo tučný, ideálne vaničkový, nie hrudkovitý)
  • 30 ml rastlinného oleja (neutrálneho)
  • cca 180 g hladkej múky (preosiatej)
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • Jemne strúhaná kôra z 1 chemicky neošetreného (bio) citróna (alebo pomaranča)
  • štipka soli (voliteľné)

Na dokončenie:

  • cca 50 g hustejšieho džemu alebo marmelády (napr. marhuľový, jahodový, ríbezľový)
  • Práškový cukor na posypanie (voliteľné)

Postup prípravy

Príprava cesta:

  1. Do väčšej misy rozklepnite vajce, pridajte kryštálový (alebo práškový) cukor a rastlinný olej. Metličkou všetko spolu dobre premiešajte.
  2. K vaječnej zmesi pridajte jemný tvaroh a jemne nastrúhanú citrónovú alebo pomarančovú kôru. Opäť dôkladne premiešajte, aby sa tvaroh spojil s ostatnými surovinami.
  3. V inej miske zmiešajte preosiatu hladkú múku (začnite so 160 g) s kypriacim práškom do pečiva a prípadne štipkou soli.
  4. Sypkú zmes postupne (na 2-3 krát) pridávajte k tvarohovej zmesi a začnite spracovávať cesto – najprv vareškou, potom krátko rukami. Pridajte len toľko múky (v rozmedzí 160-180 g), aby vzniklo mäkké, hladké a mierne lepivé, ale tvárne cesto. Nemalo by sa príliš lepiť na ruky. Cesto nemieste dlho.

Tvarovanie a pečenie kvietkov:

  1. Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). Pripravte si plech a vysteľte ho papierom na pečenie. Pracovnú dosku si zľahka pomúčte.
  2. Z pripraveného cesta odoberajte malé kúsky a tvarujte z nich v dlaniach malé guličky (veľkosti približne ako menší vlašský orech). Aby vám guličky počas tvarovania ostatných nevysychali, môžete ich prikryť potravinovou fóliou alebo utierkou.
  3. Každú guličku položte na pomúčenú dosku a dlaňou alebo dnom pohára ju zľahka stlačte na placku hrubú asi 0,5 cm.
  4. Pomocou ostrého noža urobte do každej placky 6 pravidelných nárezov smerom od okraja ku stredu, ale stred nechajte neprerezaný (ako keď krájate tortu, ale nedorežete až do stredu).
  5. Konce každého vzniknutého “lupienka” (medzi dvoma rezmi) jemne stlačte prstami k sebe, čím vytvoríte tvar kvietku.
  6. Vytvarované kvietky opatrne prenášajte a ukladajte s malými medzerami na plech vyložený papierom na pečenie.
  7. Pomocou konca varešky (alebo opačnej strany lyžičky) urobte do stredu každého kvietku malú, ale dostatočne hlbokú jamku.
  8. Pripravte si džem. Ak je príliš hustý, môžete ho trochu rozmiešať. Naplňte ním malé cukrárske vrecko s tenkou špičkou (alebo použite malú lyžičku) a do každej jamky v kvietku vytlačte alebo vložte malé množstvo džemu.
  9. Vložte plech s kvietkami do predhriatej rúry. Pečte pri 180 °C približne 15 až 20 minút. Kvietky by mali byť upečené a okraje by mali začať jemne zlatnúť. Mali by zostať skôr svetlé a mäkké.
  10. Upečené tvarohové kvietky vyberte z rúry a nechajte ich úplne vychladnúť na kovovej mriežke.

Dokončenie:

  1. Úplne vychladnuté kvietky môžete pred podávaním zľahka posypať cez sitko preosiatym práškovým cukrom.
  2. Skladujte ich v dobre uzatvorenej dóze pri izbovej teplote, kde zostanú vláčne niekoľko dní.

Videorecept

Tipy

  1. Aby guľôčky z cesta počas tvarovania všetkých kvietkov nevysychali, vždy ich prikrývam kúskom potravinovej fólie alebo čistou utierkou, kým pracujem s ostatnými. Cesto s tvarohom má tendenciu rýchlejšie obsychať.
  2. Ak je džem, ktorý chcem použiť na plnenie jamiek, príliš riedky a bojím sa, že by pri pečení vytiekol, jednoducho ho dám do malého hrnčeka, pridám k nemu lyžičku kukuričného škrobu, dobre rozmiešam a na miernom ohni krátko prehrejem, kým nezhustne. Potom ho nechám vychladnúť a až potom ním plním kvietky.
  3. Tvarovanie kvietkov je naozaj jednoduché a zvládne ho každý. Z guľôčky urobím placku, nožom narežem 6-krát od okraja kúsok k stredu a potom len prstami stlačím konce každého “lupienka”. Jamku v strede robím koncom varešky – je to ideálna veľkosť na malé množstvo džemu.
  4. Kvietky pečiem len kým nie sú pevné a okraje nezačnú chytať farbu. Nesmú sa prepiecť, aby zostali pekne mäkké a vláčne vďaka tvarohu. Po vychladnutí ich len jemne pocukrujem.

Vidíte, pečenie je naozaj radosť. Tieto TOP tvarohové kvietky s džemom zvládne pripraviť každý a výsledok je jednoducho fantastický.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Наташа Шакинко

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty