Publikované: 5. apríla 2025, 07:09
Presvedčte sa, že pečenie je naozaj radosť. Tieto TOP tvarohové kvietky s džemom zvládne pripraviť úplne každý, aj začiatočník. Sú nádherne krehké, vláčne vďaka tvarohu a vyzerajú naozaj očarujúco.
Potešte oko aj chuťové poháriky krásnym pečivom v tvare kvietkov. Pripravte si skvelé tvarohové kvietky s džemom, ktoré sa doslova rozplývajú na jazyku a sú pripravené z jednoduchých surovín.
- Čas prípravy: cca 40-45 minút
- Čas pečenia: 15-20 minút
- Počet porcií: cca 20-25 kusov
- Náročnosť: Jednoduchá ★
Potrebujeme:
Cesto:
- 1 celé vajce (veľkosť M)
- 60 g kryštálového cukru (alebo práškového)
- 200 g jemného tvarohu (polotučný alebo tučný, ideálne vaničkový, nie hrudkovitý)
- 30 ml rastlinného oleja (neutrálneho)
- cca 180 g hladkej múky (preosiatej)
- 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- Jemne strúhaná kôra z 1 chemicky neošetreného (bio) citróna (alebo pomaranča)
- štipka soli (voliteľné)
Na dokončenie:
- cca 50 g hustejšieho džemu alebo marmelády (napr. marhuľový, jahodový, ríbezľový)
- Práškový cukor na posypanie (voliteľné)
Postup prípravy
Príprava cesta:
- Do väčšej misy rozklepnite vajce, pridajte kryštálový (alebo práškový) cukor a rastlinný olej. Metličkou všetko spolu dobre premiešajte.
- K vaječnej zmesi pridajte jemný tvaroh a jemne nastrúhanú citrónovú alebo pomarančovú kôru. Opäť dôkladne premiešajte, aby sa tvaroh spojil s ostatnými surovinami.
- V inej miske zmiešajte preosiatu hladkú múku (začnite so 160 g) s kypriacim práškom do pečiva a prípadne štipkou soli.
- Sypkú zmes postupne (na 2-3 krát) pridávajte k tvarohovej zmesi a začnite spracovávať cesto – najprv vareškou, potom krátko rukami. Pridajte len toľko múky (v rozmedzí 160-180 g), aby vzniklo mäkké, hladké a mierne lepivé, ale tvárne cesto. Nemalo by sa príliš lepiť na ruky. Cesto nemieste dlho.
Tvarovanie a pečenie kvietkov:
- Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). Pripravte si plech a vysteľte ho papierom na pečenie. Pracovnú dosku si zľahka pomúčte.
- Z pripraveného cesta odoberajte malé kúsky a tvarujte z nich v dlaniach malé guličky (veľkosti približne ako menší vlašský orech). Aby vám guličky počas tvarovania ostatných nevysychali, môžete ich prikryť potravinovou fóliou alebo utierkou.
- Každú guličku položte na pomúčenú dosku a dlaňou alebo dnom pohára ju zľahka stlačte na placku hrubú asi 0,5 cm.
- Pomocou ostrého noža urobte do každej placky 6 pravidelných nárezov smerom od okraja ku stredu, ale stred nechajte neprerezaný (ako keď krájate tortu, ale nedorežete až do stredu).
- Konce každého vzniknutého “lupienka” (medzi dvoma rezmi) jemne stlačte prstami k sebe, čím vytvoríte tvar kvietku.
- Vytvarované kvietky opatrne prenášajte a ukladajte s malými medzerami na plech vyložený papierom na pečenie.
- Pomocou konca varešky (alebo opačnej strany lyžičky) urobte do stredu každého kvietku malú, ale dostatočne hlbokú jamku.
- Pripravte si džem. Ak je príliš hustý, môžete ho trochu rozmiešať. Naplňte ním malé cukrárske vrecko s tenkou špičkou (alebo použite malú lyžičku) a do každej jamky v kvietku vytlačte alebo vložte malé množstvo džemu.
- Vložte plech s kvietkami do predhriatej rúry. Pečte pri 180 °C približne 15 až 20 minút. Kvietky by mali byť upečené a okraje by mali začať jemne zlatnúť. Mali by zostať skôr svetlé a mäkké.
- Upečené tvarohové kvietky vyberte z rúry a nechajte ich úplne vychladnúť na kovovej mriežke.
Dokončenie:
- Úplne vychladnuté kvietky môžete pred podávaním zľahka posypať cez sitko preosiatym práškovým cukrom.
- Skladujte ich v dobre uzatvorenej dóze pri izbovej teplote, kde zostanú vláčne niekoľko dní.
Videorecept
Tipy
- Aby guľôčky z cesta počas tvarovania všetkých kvietkov nevysychali, vždy ich prikrývam kúskom potravinovej fólie alebo čistou utierkou, kým pracujem s ostatnými. Cesto s tvarohom má tendenciu rýchlejšie obsychať.
- Ak je džem, ktorý chcem použiť na plnenie jamiek, príliš riedky a bojím sa, že by pri pečení vytiekol, jednoducho ho dám do malého hrnčeka, pridám k nemu lyžičku kukuričného škrobu, dobre rozmiešam a na miernom ohni krátko prehrejem, kým nezhustne. Potom ho nechám vychladnúť a až potom ním plním kvietky.
- Tvarovanie kvietkov je naozaj jednoduché a zvládne ho každý. Z guľôčky urobím placku, nožom narežem 6-krát od okraja kúsok k stredu a potom len prstami stlačím konce každého “lupienka”. Jamku v strede robím koncom varešky – je to ideálna veľkosť na malé množstvo džemu.
- Kvietky pečiem len kým nie sú pevné a okraje nezačnú chytať farbu. Nesmú sa prepiecť, aby zostali pekne mäkké a vláčne vďaka tvarohu. Po vychladnutí ich len jemne pocukrujem.
Vidíte, pečenie je naozaj radosť. Tieto TOP tvarohové kvietky s džemom zvládne pripraviť každý a výsledok je jednoducho fantastický.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Наташа Шакинко
