Existuje len málo vecí, ktoré potešia viac ako vôňa pečeného kura šíriaca sa bytom. A čo ak vám poviem, že si môžete pripraviť nielen dokonalé kura, ale aj celú prílohu naraz, v jednom jedinom pekáči? Tento recept je oslavou jednoduchosti a bohatej chuti. Predstavte si zlatisté, na masle upečené kurča s neuveriteľne chrumkavou kožičkou a šťavnatým mäsom, ktoré odpočíva na lôžku z mäkučkých zemiakov a zeleniny. Všetky šťavy z kurčaťa a lahodnej medovo-cesnakovej marinády sa počas pečenia vsiaknu do prílohy pod ním, a vytvoria tak absolútne neodolateľnú kombináciu chutí, ktorú si zamiluje celá rodina.
Zabudnite na zbytočné umývanie viacerých panvíc a hrncov. S naším vylepšeným postupom všetko prebieha prehľadne a efektívne. Po krátkej príprave surovín už len všetko naložíte na jeden pekáč a o zvyšok sa postará rúra. Je to ideálny recept na nedeľný rodinný obed alebo na príležitosť, keď chcete pohostiť návštevu bez toho, aby ste strávili celé dopoludnie v kuchyni. Výsledkom je pôsobivá hostina, ktorá vyzerá aj chutí ako z rúk profesionála.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 25 minút
- Čas pečenia: cca 55-60 minút
- Počet porcií: 4 porcie
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Na kurča:
- 1 celé kurča (cca 1800 g)
- 40 g masla
- 4-5 strúčikov cesnaku
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Marináda:
- 1 PL medu
- 2 PL sójovej omáčky
- 1 PL plnotučnej horčice
- 1 PL kečupu
- 1 ČL sušeného rozmarínu
- 1 ČL mletej sladkej papriky
Na zeleninovo-zemiakovú prílohu:
- 1 kg zemiakov
- 1 ks červenej papriky
- 1 ks cibule
- 2 PL rastlinného oleja
- 1 ČL soli
- 1 ČL mletej sladkej papriky
- 1 ČL mletého koriandru
- čerstvo mleté čierne korenie
- čerstvá petržlenová vňať na posypanie
Postup prípravy
Príprava kurčaťa a prílohy:
- Najprv si predvaríme zemiaky. Očistíme ich, nakrájame na väčšie kocky alebo mesiačiky a v osolenej vode varíme približne 15 minút. Nemajú byť úplne mäkké, len predvarené. Následne ich scedíme.
- Medzitým si pripravíme kurča. Umyjeme ho, osušíme a pripravíme “na motýlika”: kurča položíme prsiami nadol a pomocou pevných kuchynských nožníc vystrihneme chrbticu. Potom kurča otočíme a dlaňou silno zatlačíme na stred pŕs, aby sa pekne sploštilo.
- Pripravené kurča z oboch strán dôkladne osolíme a okoreníme.
- V malej miske si zmiešaním všetkých potrebných surovín pripravíme marinádu (med, sójová omáčka, horčica, kečup, rozmarín a paprika).
- Rúru si predhrejeme na 200 °C. Do veľkého pekáča alebo na hlboký plech dáme scedené zemiaky, na pásiky nakrájanú cibuľu a na väčšie kúsky nakrájanú papriku. Zeleninu polejeme olejom, osolíme, okoreníme a pridáme mletú papriku a koriander. Všetko rukami dobre premiešame.
Spoločné pečenie a dokončenie:
- Na takto pripravený zeleninovo-zemiakový základ položíme kurča, kožou nahor.
- Celý povrch kurčaťa dôkladne potrieme pripravenou marinádou.
- V malom hrnčeku si rozpustíme maslo. Do horúceho masla pretlačíme strúčiky cesnaku a necháme ho len krátko, asi 30 sekúnd, zasyčať a rozvoňať. Dávame pozor, aby cesnak nezhnedol. Týmto voňavým cesnakovým maslom následne polejeme celé kurča.
- Pekáč dôkladne prikryjeme alobalom a vložíme do predhriatej rúry. Pečieme 40 minút.
- Po 40 minútach pekáč vyberieme, opatrne odstránime alobal (pozor na horúcu paru!) a vrátime ho do rúry. Pečieme ďalej, už odokryté, približne 15–20 minút, alebo kým nie je kožička krásne zlatistá a chrumkavá.
- Upečené kurča necháme pred porciovaním ešte aspoň 10 minút odpočívať. Podávame ho spolu so zeleninou a zemiakmi, preliate výpekom z dna pekáča a posypané čerstvou petržlenovou vňaťou.
Videorecept
Tipy
- Príprava kurčaťa “na motýlika” je moje tajomstvo, ako ho upiecť rovnomerne a za kratší čas. Kurča otočím prsiami nadol a silnými nožnicami na hydinu vystrihnem chrbticu. Potom ho len otočím a dlaňou zatlačím na prsnú kosť, aby sa pekne sploštilo.
- K zemiakom a paprike rada pridávam aj inú koreňovú zeleninu, ktorú mám v chladničke. Skvelá je napríklad mrkva nakrájaná na hrubšie kolieska, petržlen alebo kúsky zeleru.
- Ak mám čas, potriem kurča marinádou aj hodinu vopred a nechám ho v chladničke. Mäso je potom ešte chutnejšie a prevoňanejšie.
- Päť minút pred koncom pečenia niekedy zapnem v rúre funkciu gril. Kožička na kurčati bude extra chrumkavá a zlatistá. Musím ale kurča neustále sledovať, aby sa nespálilo.
Užiť si kompletný, bohatý obed z jedného plechu je na nezaplatenie. Tento recept je dôkazom, že aj veľká hostina sa dá pripraviť jednoducho a s minimom špinavého riadu. Dobrú chuť!
Recept vychádza z verzie od Youtube kanálu SABINA foodee, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.
