Search

Pečené kura na masle so zemiakmi: Fantastický kompletný obed z jedného plechu.

pečené kura so zemiakmi
pečené kura so zemiakmi

Obsah receptu

Publikované: 11. júla 2025, 05:00

Existuje len málo vecí, ktoré potešia viac ako vôňa pečeného kura šíriaca sa bytom. A čo ak vám poviem, že si môžete pripraviť nielen dokonalé kura, ale aj celú prílohu naraz, v jednom jedinom pekáči? Tento recept je oslavou jednoduchosti a bohatej chuti. Predstavte si zlatisté, na masle upečené kurča s neuveriteľne chrumkavou kožičkou a šťavnatým mäsom, ktoré odpočíva na lôžku z mäkučkých zemiakov a zeleniny. Všetky šťavy z kurčaťa a lahodnej medovo-cesnakovej marinády sa počas pečenia vsiaknu do prílohy pod ním, a vytvoria tak absolútne neodolateľnú kombináciu chutí, ktorú si zamiluje celá rodina.

Zabudnite na zbytočné umývanie viacerých panvíc a hrncov. S naším vylepšeným postupom všetko prebieha prehľadne a efektívne. Po krátkej príprave surovín už len všetko naložíte na jeden pekáč a o zvyšok sa postará rúra. Je to ideálny recept na nedeľný rodinný obed alebo na príležitosť, keď chcete pohostiť návštevu bez toho, aby ste strávili celé dopoludnie v kuchyni. Výsledkom je pôsobivá hostina, ktorá vyzerá aj chutí ako z rúk profesionála.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 25 minút
  • Čas pečenia: cca 55-60 minút
  • Počet porcií: 4 porcie
  • Náročnosť: Jednoduchá

Potrebujeme

Na kurča:

  • 1 celé kurča (cca 1800 g)
  • 40 g masla
  • 4-5 strúčikov cesnaku
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Marináda:

  • 1 PL medu
  • 2 PL sójovej omáčky
  • 1 PL plnotučnej horčice
  • 1 PL kečupu
  • 1 ČL sušeného rozmarínu
  • 1 ČL mletej sladkej papriky

Na zeleninovo-zemiakovú prílohu:

  • 1 kg zemiakov
  • 1 ks červenej papriky
  • 1 ks cibule
  • 2 PL rastlinného oleja
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL mletej sladkej papriky
  • 1 ČL mletého koriandru
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • čerstvá petržlenová vňať na posypanie

Postup prípravy

Príprava kurčaťa a prílohy:

  1. Najprv si predvaríme zemiaky. Očistíme ich, nakrájame na väčšie kocky alebo mesiačiky a v osolenej vode varíme približne 15 minút. Nemajú byť úplne mäkké, len predvarené. Následne ich scedíme.
  2. Medzitým si pripravíme kurča. Umyjeme ho, osušíme a pripravíme “na motýlika”: kurča položíme prsiami nadol a pomocou pevných kuchynských nožníc vystrihneme chrbticu. Potom kurča otočíme a dlaňou silno zatlačíme na stred pŕs, aby sa pekne sploštilo.
  3. Pripravené kurča z oboch strán dôkladne osolíme a okoreníme.
  4. V malej miske si zmiešaním všetkých potrebných surovín pripravíme marinádu (med, sójová omáčka, horčica, kečup, rozmarín a paprika).
  5. Rúru si predhrejeme na 200 °C. Do veľkého pekáča alebo na hlboký plech dáme scedené zemiaky, na pásiky nakrájanú cibuľu a na väčšie kúsky nakrájanú papriku. Zeleninu polejeme olejom, osolíme, okoreníme a pridáme mletú papriku a koriander. Všetko rukami dobre premiešame.

Spoločné pečenie a dokončenie:

  1. Na takto pripravený zeleninovo-zemiakový základ položíme kurča, kožou nahor.
  2. Celý povrch kurčaťa dôkladne potrieme pripravenou marinádou.
  3. V malom hrnčeku si rozpustíme maslo. Do horúceho masla pretlačíme strúčiky cesnaku a necháme ho len krátko, asi 30 sekúnd, zasyčať a rozvoňať. Dávame pozor, aby cesnak nezhnedol. Týmto voňavým cesnakovým maslom následne polejeme celé kurča.
  4. Pekáč dôkladne prikryjeme alobalom a vložíme do predhriatej rúry. Pečieme 40 minút.
  5. Po 40 minútach pekáč vyberieme, opatrne odstránime alobal (pozor na horúcu paru!) a vrátime ho do rúry. Pečieme ďalej, už odokryté, približne 15–20 minút, alebo kým nie je kožička krásne zlatistá a chrumkavá.
  6. Upečené kurča necháme pred porciovaním ešte aspoň 10 minút odpočívať. Podávame ho spolu so zeleninou a zemiakmi, preliate výpekom z dna pekáča a posypané čerstvou petržlenovou vňaťou.

Videorecept

Tipy

  1. Príprava kurčaťa “na motýlika” je moje tajomstvo, ako ho upiecť rovnomerne a za kratší čas. Kurča otočím prsiami nadol a silnými nožnicami na hydinu vystrihnem chrbticu. Potom ho len otočím a dlaňou zatlačím na prsnú kosť, aby sa pekne sploštilo.
  2. K zemiakom a paprike rada pridávam aj inú koreňovú zeleninu, ktorú mám v chladničke. Skvelá je napríklad mrkva nakrájaná na hrubšie kolieska, petržlen alebo kúsky zeleru.
  3. Ak mám čas, potriem kurča marinádou aj hodinu vopred a nechám ho v chladničke. Mäso je potom ešte chutnejšie a prevoňanejšie.
  4. Päť minút pred koncom pečenia niekedy zapnem v rúre funkciu gril. Kožička na kurčati bude extra chrumkavá a zlatistá. Musím ale kurča neustále sledovať, aby sa nespálilo.

Užiť si kompletný, bohatý obed z jedného plechu je na nezaplatenie. Tento recept je dôkazom, že aj veľká hostina sa dá pripraviť jednoducho a s minimom špinavého riadu. Dobrú chuť!

Recept vychádza z verzie od Youtube kanálu SABINA foodee, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty