Search

Originálny recept na talianske Cantucci, ktoré sú lepšie ako z kaviarne – extra chrumkavé

Talianske Cantucci
Talianske Cantucci

Obsah receptu

Publikované: 23. júla 2025, 05:00

Túžite po pravých talianskych Cantucci, ktoré chrumkajú presne tak, ako majú? S týmto originálnym receptom si upečiete orechové sucháre, ktoré hravo prekonajú tie z vašej obľúbenej kaviarne. Sú dokonalé, plné orechov a voňavé po citróne!

Kúzlo spočíva v dvojitom pečení, ktoré im dodáva typickú chrumkavosť a neuveriteľne dlhú trvanlivosť. Poďte si s nami upiecť kúsok Talianska. Garantujem vám, že po ochutnaní už iné chcieť nebudete.

Ako sa robia pravé talianske Cantucci?

Základom je vypracovať pevné cesto z vajec, cukru, masla a múky, do ktorého sa pridajú celé orechy. Z cesta sa vytvoria bochníky, ktoré sa prvýkrát upečú v celku. Po krátkom vychladnutí sa nakrájajú na plátky a tie sa pečú druhýkrát do zlatista a chrumkava.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 minút
  • Čas pečenia: 40 minút (25 + 15 minút)
  • Počet porcií: cca 40 suchárov
  • Náročnosť: Stredná
  • Kalorická hodnota: cca 75 kcal/kus
  • Trend: Talianska klasika, Trvanlivé pečivo

Potrebujeme

  • 310 g hladkej múky
  • 150 g kryštálového cukru
  • 150 g celých orechov (ideálne nelúpané mandle)
  • 60 g zmäknutého masla
  • 50 g hrozienok (voliteľné)
  • 2 ks celých vajec
  • 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
  • 1 štipka soli
  • kôra z 1 bio citróna

Postup prípravy

Príprava cesta

  1. Vo veľkej mise vyšľahajte metličkou alebo elektrickým šľahačom 2 celé vajcia s kryštálovým cukrom, vanilkovým cukrom a štipkou soli do svetlej peny.
  2. Do vaječnej zmesi pridajte zmäknuté maslo a najemno nastrúhanú citrónovú kôru. Krátko prešľahajte, aby sa suroviny spojili.
  3. V inej miske zmiešajte preosiatu hladkú múku s kypriacim práškom do pečiva.
  4. Sypkú zmes postupne zapracujte do tej tekutej. Vytvorte husté, mierne lepivé cesto.
  5. Nakoniec do cesta rukami vpracujte celé orechy (mandle) a hrozienka.

Prvé pečenie

  1. Rúru si predhrejte na 180 °C a veľký plech vysteľte papierom na pečenie.
  2. Cesto na pomúčenej doske rozdeľte na tri rovnaké časti. Z každej časti vytvarujte dlhý valček (bochník).
  3. Valčeky položte na plech s dostatočnými rozostupmi. Rukou ich zľahka stlačte na šírku asi 4 cm a výšku 2 cm.
  4. Vložte do predhriatej rúry a pečte 25 minút. Bochníky budú na povrchu pevné a jemne zlatisté.

Krájanie a druhé pečenie (sušenie)

  1. Upečené bochníky vyberte z rúry a nechajte ich na plechu chladnúť presne 10 minút. Musia byť stále teplé, ale nie horúce, aby sa pri krájaní nedrobili.
  2. Teplé bochníky preneste na dosku a ostrým zúbkovaným nožom ich šikmo nakrájajte na plátky hrubé približne 2 cm.
  3. Nakrájané sucháre rozložte reznou stranou na plech.
  4. Vráťte plech späť do rúry a pečte (sušte) ďalších 10–15 minút pri 180 °C, kým nebudú sucháre zlatisté a na dotyk tvrdé a chrumkavé.
  5. Hotové Cantucci nechajte na mriežke úplne vychladnúť.

Videorecept

Tipy

  1. Pre dokonalé a čisté rezy krájajte bochníky ostrým zúbkovaným nožom na chlieb.
  2. Tradične sa tieto sucháre v Taliansku namáčajú do dezertného vína Vin Santo.
  3. Vzduchotesná dóza im zaručí chrumkavosť aj na niekoľko týždňov. Sú ideálne na darovanie!

Variácie

  • Čokoládová verzia: Namiesto hrozienok pridajte do cesta kvalitné čokoládové kúsky.
  • S pistáciami: Použite 100 g pistácií a 50 g sušených brusníc pre inú chuť a farbu.
  • Anízová vôňa: Spolu s múkou pridajte do cesta pol lyžičky celých anízových semienok.

Chrumkavá odmena ku káve je na svete. Uvidíte, že príprava je jednoduchšia, ako sa zdá. Dobrú chuť!

Recept vychádza z verzie od Выпечка и кулинария, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty