Túžite po pravých talianskych Cantucci, ktoré chrumkajú presne tak, ako majú? S týmto originálnym receptom si upečiete orechové sucháre, ktoré hravo prekonajú tie z vašej obľúbenej kaviarne. Sú dokonalé, plné orechov a voňavé po citróne!
Kúzlo spočíva v dvojitom pečení, ktoré im dodáva typickú chrumkavosť a neuveriteľne dlhú trvanlivosť. Poďte si s nami upiecť kúsok Talianska. Garantujem vám, že po ochutnaní už iné chcieť nebudete.
Ako sa robia pravé talianske Cantucci?
Základom je vypracovať pevné cesto z vajec, cukru, masla a múky, do ktorého sa pridajú celé orechy. Z cesta sa vytvoria bochníky, ktoré sa prvýkrát upečú v celku. Po krátkom vychladnutí sa nakrájajú na plátky a tie sa pečú druhýkrát do zlatista a chrumkava.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 minút
- Čas pečenia: 40 minút (25 + 15 minút)
- Počet porcií: cca 40 suchárov
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 75 kcal/kus
- Trend: Talianska klasika, Trvanlivé pečivo
Potrebujeme
- 310 g hladkej múky
- 150 g kryštálového cukru
- 150 g celých orechov (ideálne nelúpané mandle)
- 60 g zmäknutého masla
- 50 g hrozienok (voliteľné)
- 2 ks celých vajec
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
- 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
- 1 štipka soli
- kôra z 1 bio citróna
Postup prípravy
Príprava cesta
- Vo veľkej mise vyšľahajte metličkou alebo elektrickým šľahačom 2 celé vajcia s kryštálovým cukrom, vanilkovým cukrom a štipkou soli do svetlej peny.
- Do vaječnej zmesi pridajte zmäknuté maslo a najemno nastrúhanú citrónovú kôru. Krátko prešľahajte, aby sa suroviny spojili.
- V inej miske zmiešajte preosiatu hladkú múku s kypriacim práškom do pečiva.
- Sypkú zmes postupne zapracujte do tej tekutej. Vytvorte husté, mierne lepivé cesto.
- Nakoniec do cesta rukami vpracujte celé orechy (mandle) a hrozienka.
Prvé pečenie
- Rúru si predhrejte na 180 °C a veľký plech vysteľte papierom na pečenie.
- Cesto na pomúčenej doske rozdeľte na tri rovnaké časti. Z každej časti vytvarujte dlhý valček (bochník).
- Valčeky položte na plech s dostatočnými rozostupmi. Rukou ich zľahka stlačte na šírku asi 4 cm a výšku 2 cm.
- Vložte do predhriatej rúry a pečte 25 minút. Bochníky budú na povrchu pevné a jemne zlatisté.
Krájanie a druhé pečenie (sušenie)
- Upečené bochníky vyberte z rúry a nechajte ich na plechu chladnúť presne 10 minút. Musia byť stále teplé, ale nie horúce, aby sa pri krájaní nedrobili.
- Teplé bochníky preneste na dosku a ostrým zúbkovaným nožom ich šikmo nakrájajte na plátky hrubé približne 2 cm.
- Nakrájané sucháre rozložte reznou stranou na plech.
- Vráťte plech späť do rúry a pečte (sušte) ďalších 10–15 minút pri 180 °C, kým nebudú sucháre zlatisté a na dotyk tvrdé a chrumkavé.
- Hotové Cantucci nechajte na mriežke úplne vychladnúť.
Videorecept
Tipy
- Pre dokonalé a čisté rezy krájajte bochníky ostrým zúbkovaným nožom na chlieb.
- Tradične sa tieto sucháre v Taliansku namáčajú do dezertného vína Vin Santo.
- Vzduchotesná dóza im zaručí chrumkavosť aj na niekoľko týždňov. Sú ideálne na darovanie!
Variácie
- Čokoládová verzia: Namiesto hrozienok pridajte do cesta kvalitné čokoládové kúsky.
- S pistáciami: Použite 100 g pistácií a 50 g sušených brusníc pre inú chuť a farbu.
- Anízová vôňa: Spolu s múkou pridajte do cesta pol lyžičky celých anízových semienok.
Chrumkavá odmena ku káve je na svete. Uvidíte, že príprava je jednoduchšia, ako sa zdá. Dobrú chuť!
Recept vychádza z verzie od Выпечка и кулинария, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.
