Search

Nepečená ‘strecha’ s mandarínkami a bielou čokoládou: Tento HIT musíte skúsiť

nepečená strecha s mandarínkami
Nepečená strecha s mandarínkami

Obsah receptu

Publikované: 7. apríla 2025, 08:46

Toto je skutočný HIT medzi nepečenými dezertami, ktorý jednoducho musíte skúsiť. Nepečená ‘strecha’ s mandarínkami a bielou čokoládou vyzerá úžasne a chutí ešte lepšie. Jemný krém, sušienkový základ a svieže ovocie – dokonalá kombinácia bez pečenia.

Ak nepatríte k priaznivcom pečenia, ale chcete pripraviť originálny dezert, vyskúšajte tento recept. Nepečená ‘strecha’ s mandarínkami a bielou čokoládou je lahodná, efektná a jej príprava je veľmi jednoduchá.

  • Čas prípravy: cca 40 minút (+ chladenie)
  • Čas chladenia: min. 2 hodiny (+ finálne stuhnutie)
  • Počet porcií: 1 strecha (cca 10-12 rezov)
  • Náročnosť: Jednoduchá ★
  • Bez pečenia: Áno
  • Bez vajec (v kréme): Áno

Potrebujeme:

Základ (“steny” strechy):

  • 12 ks obdĺžnikových sušienok (napr. maslové, BeBe, Marína; ideálne rozmer cca 6×8 cm)
  • cca 50 ml mlieka (na krátke namáčanie sušienok)

Krémová náplň:

  • 80 g zmäknutého masla
  • 60 g práškového cukru (preosiateho)
  • 170 g syra ricotta (alebo jemného mäkkého tvarohu vo vaničke)

Ovocná náplň (jadro):

  • 3 ks čerstvých mandarínok

Biela čokoládová poleva a zdobenie:

  • cca 150-200 g kvalitnej bielej čokolády
  • 1 polievková lyžica rastlinného oleja ALEBO 2 polievkové lyžice masla (voliteľné, pre lesk a jemnosť polevy)
  • Sušené ovocie (napr. brusnice, hrozienka – podľa chuti, na ozdobu)
  • Nasekané mandle alebo iné orechy (podľa chuti, na ozdobu)
  • Práškový cukor na finálne posypanie (voliteľné)

Potrebujeme tiež:

  • Väčší kus alobalu alebo potravinovej fólie

Postup prípravy

Príprava krému:

  1. V stredne veľkej mise vyšľahajte zmäknuté maslo s preosiatym práškovým cukrom elektrickým šľahačom do svetlej peny.
  2. Do maslovej peny pridajte ricottu (alebo jemný tvaroh) a na nízkych otáčkach alebo stierkou už len krátko premiešajte, kým sa suroviny nespoja do hladkého krému. Nešľahajte príliš dlho. Krém môžete dať na chvíľu do chladničky, kým si pripravíte sušienky.

Zostavenie “strechy”:

  1. Pripravte si dostatočne veľký kus alobalu alebo potravinovej fólie a rozprestrite ho na pracovnú dosku.
  2. Do plytkého taniera nalejte trochu mlieka. Každú sušienku veľmi rýchlo (len na okamih) namočte z oboch strán do mlieka a ihneď ju ukladajte na pripravený alobal/fóliu.
  3. Sušienky ukladajte tesne vedľa seba do troch radov po štyri sušienky (vytvoríte tak obdĺžnik 3×4 sušienky).
  4. Na takto pripravený sušienkový základ rovnomerne natrite pripravený krém z ricotty/tvarohu. Nechajte voľné okraje asi 0,5 cm.
  5. Mandarínky ošúpte a rozdeľte na jednotlivé mesiačiky (alebo ich prekrojte napoly). Poukladajte ich tesne vedľa seba do jedného radu pozdĺž stredného radu sušienok.
  6. Teraz opatrne pomocou alobalu/fólie zdvihnite oba krajné rady sušienok (ľavý aj pravý) smerom nahor a spojte ich nad stredným radom s mandarínkami tak, aby vytvorili trojuholníkový tvar – strechu. Okraje sušienok sa nad mandarínkami stretnú a spoja vďaka krému.
  7. Vytvorenú “strechu” pevne zabaľte do alobalu/fólie, v ktorej ste ju skladali, aby si udržala tvar.

Chladenie:

  1. Zabalenú strechu položte na tácku alebo dosku a vložte ju do chladničky poriadne stuhnúť aspoň na 2 hodiny, ideálne aj dlhšie. Musí byť úplne pevná pred poliatím čokoládou.

Dokončenie (poleva a zdobenie):

  1. Kým strecha chladne, pripravte si polevu: Bielu čokoládu nalámte na kúsky do misky vhodnej do vodného kúpeľa alebo mikrovlnky. Ak chcete, pridajte olej alebo maslo pre lepší lesk a konzistenciu.
  2. Opatrne rozpustite nad parou alebo v mikrovlnke dohladka. Dobre premiešajte a nechajte mierne vychladnúť, aby nebola príliš horúca.
  3. Dobre stuhnutú strechu vyberte z chladničky a opatrne ju odbaľte z alobalu/fólie. Položte ju na mriežku alebo servírovací podnos.
  4. Celú strechu rovnomerne polejte pripravenou mierne vychladnutou bielou čokoládovou polevou. Pomocou stierky alebo noža môžete polevu uhladiť aj po bokoch.
  5. Kým je poleva ešte tekutá, ozdobte povrch strechy sušeným ovocím a nasekanými mandľami alebo orechmi podľa vašej fantázie.
  6. Vložte ozdobenú strechu späť do chladničky a nechajte čokoládovú polevu úplne stuhnúť (aspoň 30 minút).
  7. Hotovú stuhnutú nepečenú strechu krájajte ostrým nožom (môžete ho namočiť do horúcej vody) na jednotlivé rezy (trojuholníčky) a pred podávaním môžete zľahka posypať práškovým cukrom.

Videorecept

Tipy

  1. Namiesto ricotty, ktorá je jemnejšia, pokojne používam aj jemný mäkký tvaroh vo vaničke (nie hrudkovitý). Krém je potom možno o niečo hutnejší, ale rovnako chutný. Maslo s cukrom vždy najprv dobre vyšľahám a až potom pridám ricottu/tvaroh a už len krátko premiešam.
  2. Sušienky namáčam do mlieka naozaj len bleskovo, inak by sa úplne rozmočili a nedržali by tvar pri skladaní strechy. Ukladám ich tesne k sebe na alobal do tvaru 3×4.
  3. Formovanie strechy pomocou alobalu alebo fólie je jednoduché – stačí chytiť fóliu po stranách dvoch krajných radov sušienok a súčasne ich zdvihnúť nahor, kým sa nad stredným radom nespoja do trojuholníka. Potom už len celú strechu pevne zabalím do tej istej fólie.
  4. Ak chcem, aby bola biela čokoládová poleva pekne tekutá a lesklá, pridám k nej pri rozpúšťaní lyžicu oleja alebo kúsok masla či Cery. Ozdobujem ovocím a orechmi hneď po poliatí, kým je poleva ešte mokrá, aby sa pekne prichytili.

Tento HIT jednoducho musíte skúsiť. Nepečená ‘strecha’ s mandarínkami a bielou čokoládou je nielen božsky chutná, ale aj vyzerá úžasne a jej príprava je hračka.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Najlepšie jedlo tu

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty