Search

Nebesky dobré a chrumkavé: RECEPT na voňavé citrónové pečivo s vanilkou.

citrónové tyčinky
Citrónové tyčinky, zdroj: AI

Obsah receptu

Publikované: 18. júna 2025, 13:54

Pripravte sa na vôňu, ktorá naplní celú vašu kuchyňu a okamžite vám zdvihne náladu! Tieto chrumkavé citrónové tyčinky sú presne tým typom drobného pečiva, ktorému sa nedá odolať. Sú neuveriteľne krehké, maslové a doslova sa rozplývajú na jazyku. Osviežujúca chuť citrónovej kôry sa dokonale snúbi so sladkou vanilkou a vytvára harmóniu, ktorú si zamilujete od prvého zahryznutia. Cukrová krusta na povrchu im dodáva neodolateľnú chrumkavosť. Sú ideálnou maškrtou ku káve, čaju alebo len tak, keď máte chuť na niečo malé a výnimočne dobré.

Hoci vyzerajú ako od profesionálneho cukrára, ich príprava je prekvapivo jednoduchá a zvládnete ju hravo aj u vás doma. Základom je poctivé maslové cesto, ktoré sa vďaka správnemu postupu a odpočinku v chladničke krásne spojí a bude sa s ním skvele pracovať. Poďte si s nami upiecť tieto voňavé tyčinky, ktoré sa zaručene stanú vaším novým obľúbeným receptom na každú príležitosť.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 minút
  • Čas odležania v chladničke: minimálne 30 minút
  • Čas pečenia: 12-15 minút
  • Počet porcií: cca 40-50 kusov
  • Náročnosť: Jednoduchá

Potrebujeme

Na cesto:

  • 350 g hladkej múky
  • 180 g zmäknutého masla (izbovej teploty)
  • 130 g kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
  • 1 ks vajca
  • 1 ks vaječného žĺtka
  • kôra z 1 chemicky neošetreného citróna (bio)
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 štipka soli

Na obaľovanie:

  • kryštálový cukor (cca 3-4 PL)

Postup prípravy

Príprava cesta:

  1. Vo veľkej mise vyšľaháme zmäknuté maslo s kryštálovým a vanilkovým cukrom do bledej a nadýchanej peny.
  2. Do maslovej peny postupne zašľaháme celé vajce a potom aj samostatný žĺtok. Nakoniec vmiešame najemno nastrúhanú citrónovú kôru.
  3. V druhej mise zmiešame preosiatu hladkú múku, kypriaci prášok do pečiva a štipku soli.
  4. Sypkú zmes postupne pridávame k maslovej zmesi a na nízkych otáčkach mixéra alebo ručne vareškou vypracujeme hladké, kompaktné cesto.
  5. Cesto vytvarujeme do gule, zabalíme ho do potravinárskej fólie a vložíme aspoň na 30 minút odpočívať do chladničky. Cesto sa spevní a bude sa s ním lepšie pracovať.

Tvarovanie a pečenie:

  1. Rúru si predhrejeme na 180 °C a plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie. Do hlbokého taniera si nasypeme kryštálový cukor na obaľovanie.
  2. Z vychladnutého cesta odoberáme malé kúsky a v dlaniach z nich tvarujeme tenké valčeky (tyčinky) dlhé asi 8-10 cm a hrubé približne 1-1,5 cm.
  3. Každú tyčinku dôkladne obalíme v pripravenom kryštálovom cukre a ukladáme ich na plech s dostatočnými rozostupmi, pretože pri pečení mierne narastú.
  4. Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme 12–15 minút, alebo kým okraje tyčiniek nezačnú chytať zlatistú farbu.
  5. Upečené tyčinky necháme pár minút vychladnúť na plechu, potom ich opatrne preložíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.

Videorecept

Tipy

  1. Chladenie cesta v chladničke určite nevynechávajte. Cesto sa vďaka tomu spevní, bude sa s ním oveľa lepšie pracovať a tyčinky si pri pečení lepšie udržia svoj tvar.
  2. Pre extra chrumkavosť a vôňu rada do cukru na obaľovanie pridám aj jeden balíček vanilkového cukru. Vytvorí to na povrchu úžasnú vanilkovo-cukrovú krustu.
  3. Ak máte radi intenzívnejšiu citrónovú chuť, môžete do cesta pridať spolu s vajíčkom aj jednu lyžičku čerstvej citrónovej šťavy.
  4. Tyčinky skladujem v dobre uzavretej dóze na chladnom a suchom mieste, kde vydržia krásne chrumkavé aj niekoľko týždňov. Sú tak ideálne ako malá sladká zásoba ku káve.

Toto krehké pečivo je dôkazom, že aj z pár základných surovín môžete vykúzliť niečo naozaj výnimočné. Ich príprava je radosť a výsledok ešte väčšia!

Recept je inšpirovaný verziou od Готовим с Татьяно, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty