Hľadáte recept na tie najlepšie parížske rožky, ktoré chutia ako z luxusnej cukrárne? Práve ste ho našli! Odhalíme vám presný postup majstrov cukrárov na dokonale krehké orechové cesto a zamatovo hebký čokoládový krém. Tieto rožky sú absolútny vrchol cukrárskeho umenia!
Žiadne skratky, len poctivé postupy. Ukážeme vám, ako na stabilný sneh do cesta a ako pripraviť krém, ktorý sa vám nikdy nezrazí a bude dokonale hladký.
Aké je tajomstvo najlepších parížskych rožkov?
Tajomstvo je v dvoch krokoch. Cesto sa pripravuje ako sneh z bielkov, do ktorého sa zľahka vmiešajú orechy. Krém sa varí nad parou, nechá sa úplne vychladnúť a až potom sa po častiach zašľaháva do masla.
Základné informácie
- Čas prípravy: 40 minút + chladenie
- Čas pečenia: 10–12 minút
- Počet porcií: cca 30-35 rožkov
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 130 kcal/kus
- Trend: Cukrárska klasika, Slávnostné pečivo
Potrebujeme
Krehké cesto
- 1 vaječný bielok
- 100 g práškového cukru (preosiateho)
- 100 g mletých vlašských orechov
- 20 g hladkej múky
Parížsky krém
- 160 g zmäknutého masla
- 2 celé vajcia
- 80 g kryštálového cukru
- 20 g kvalitného kakaa
- 8 g vanilkového cukru (1 balíček)
Čokoládová poleva
- 100 g kvalitnej horkej čokolády na varenie
- 30 g stuženého tuku (Cera) alebo kokosového oleja
Postup prípravy
Príprava krehkých rožkov
- Rúru si predhrejte na 160 °C. Plech vysteľte papierom na pečenie.
- V dokonale čistej a suchej mise začnite šľahať bielok. Keď začne peniť, po lyžiciach pridávajte preosiaty práškový cukor.
- Šľahajte na vysokých otáčkach, kým nevznikne veľmi hustý, pevný a lesklý sneh.
- Do snehu už len zľahka a opatrne stierkou vmiešajte (zabaľte) jemne pomleté orechy zmiešané s preosiatou múkou.
- Cestom naplňte cukrárske vrecko s hviezdicovou špičkou a na plech striekajte malé rožky alebo tyčinky. Nechajte medzi nimi dostatočné medzery.
- Pečte (skôr sušte) v predhriatej rúre približne 10–12 minút. Rožky musia byť na dotyk suché a pevné. Nechajte ich na plechu úplne vychladnúť.
Príprava parížskeho krému
- Pripravte si vodný kúpeľ. Do misky, ktorú položíte nad paru, rozklepnite 2 celé vajcia, pridajte kryštálový a vanilkový cukor.
- Metličkou šľahajte nad parou, kým sa zmes nezohreje a nezhustne do konzistencie redšieho pudingu. Trvá to asi 10-15 minút. Hmota musí byť hustá a teplá.
- Do horúcej zmesi odstavenej z tepla vmiešajte preosiate kakao.
- Teraz je kľúčové nechať tento kakaový základ za občasného premiešania úplne vychladnúť na izbovú teplotu.
- V samostatnej mise vyšľahajte zmäknuté maslo do bledej, nadýchanej peny.
- Do vyšľahaného masla teraz po jednej lyžičke zašľahávajte úplne vychladnutý kakaový základ. Výsledkom bude dokonale hladký a jemný parížsky krém.
Kompletizácia
- Krémom naplňte cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou a nastriekajte ho na plochú stranu každého vychladnutého rožka.
- Ozdobené rožky dajte aspoň na hodinu stuhnúť do chladničky.
- Vo vodnom kúpeli si rozpustite čokoládu s tukom.
- Vychladené rožky s krémom namáčajte v čokoládovej poleve a ukladajte na papier na pečenie, kým poleva nestuhne.
Videorecept
Tipy
- Pre najlepší krém je kľúčové, aby mali maslo aj kakaový základ rovnakú izbovú teplotu.
- Orechy do cesta pomeľte naozaj najemno, aby neupchávali špičku cukrárskeho vrecka.
- Ak by sa vám krém náhodou zrazil, skúste misku na chvíľu nahriať fénom a znova prešľahať.
Variácie
- Lieskovcové rožky: Namiesto vlašských orechov použite rovnako pripravené lieskovce.
- Biela verzia: Cesto urobte z mletých mandlí a krém pripravte bez kakaa, len vanilkový. Polejte bielou čokoládou.
- Kávový krém: Do hotového krému zašľahajte lyžičku silného espressa.
S týmto profesionálnym receptom pripravíte parížske rožky, ktoré budú hviezdou každej slávnostnej príležitosti. Prajeme dobrú chuť!
Recept vychádza z verzie od youtubového kanála Vaříme s Mozkem, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.
