Search

Najlepšie parížske rožky, aké ste kedy jedli: Recept od majstrov cukrárov

parížske rožky
parížske rožky

Obsah receptu

Publikované: 7. augusta 2025, 15:08

Hľadáte recept na tie najlepšie parížske rožky, ktoré chutia ako z luxusnej cukrárne? Práve ste ho našli! Odhalíme vám presný postup majstrov cukrárov na dokonale krehké orechové cesto a zamatovo hebký čokoládový krém. Tieto rožky sú absolútny vrchol cukrárskeho umenia!

Žiadne skratky, len poctivé postupy. Ukážeme vám, ako na stabilný sneh do cesta a ako pripraviť krém, ktorý sa vám nikdy nezrazí a bude dokonale hladký.

Aké je tajomstvo najlepších parížskych rožkov?

Tajomstvo je v dvoch krokoch. Cesto sa pripravuje ako sneh z bielkov, do ktorého sa zľahka vmiešajú orechy. Krém sa varí nad parou, nechá sa úplne vychladnúť a až potom sa po častiach zašľaháva do masla.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 40 minút + chladenie
  • Čas pečenia: 10–12 minút
  • Počet porcií: cca 30-35 rožkov
  • Náročnosť: Stredná
  • Kalorická hodnota: cca 130 kcal/kus
  • Trend: Cukrárska klasika, Slávnostné pečivo

Potrebujeme

Krehké cesto

  • 1 vaječný bielok
  • 100 g práškového cukru (preosiateho)
  • 100 g mletých vlašských orechov
  • 20 g hladkej múky

Parížsky krém

  • 160 g zmäknutého masla
  • 2 celé vajcia
  • 80 g kryštálového cukru
  • 20 g kvalitného kakaa
  • 8 g vanilkového cukru (1 balíček)

Čokoládová poleva

  • 100 g kvalitnej horkej čokolády na varenie
  • 30 g stuženého tuku (Cera) alebo kokosového oleja

Postup prípravy

Príprava krehkých rožkov

  1. Rúru si predhrejte na 160 °C. Plech vysteľte papierom na pečenie.
  2. V dokonale čistej a suchej mise začnite šľahať bielok. Keď začne peniť, po lyžiciach pridávajte preosiaty práškový cukor.
  3. Šľahajte na vysokých otáčkach, kým nevznikne veľmi hustý, pevný a lesklý sneh.
  4. Do snehu už len zľahka a opatrne stierkou vmiešajte (zabaľte) jemne pomleté orechy zmiešané s preosiatou múkou.
  5. Cestom naplňte cukrárske vrecko s hviezdicovou špičkou a na plech striekajte malé rožky alebo tyčinky. Nechajte medzi nimi dostatočné medzery.
  6. Pečte (skôr sušte) v predhriatej rúre približne 10–12 minút. Rožky musia byť na dotyk suché a pevné. Nechajte ich na plechu úplne vychladnúť.

Príprava parížskeho krému

  1. Pripravte si vodný kúpeľ. Do misky, ktorú položíte nad paru, rozklepnite 2 celé vajcia, pridajte kryštálový a vanilkový cukor.
  2. Metličkou šľahajte nad parou, kým sa zmes nezohreje a nezhustne do konzistencie redšieho pudingu. Trvá to asi 10-15 minút. Hmota musí byť hustá a teplá.
  3. Do horúcej zmesi odstavenej z tepla vmiešajte preosiate kakao.
  4. Teraz je kľúčové nechať tento kakaový základ za občasného premiešania úplne vychladnúť na izbovú teplotu.
  5. V samostatnej mise vyšľahajte zmäknuté maslo do bledej, nadýchanej peny.
  6. Do vyšľahaného masla teraz po jednej lyžičke zašľahávajte úplne vychladnutý kakaový základ. Výsledkom bude dokonale hladký a jemný parížsky krém.

Kompletizácia

  1. Krémom naplňte cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou a nastriekajte ho na plochú stranu každého vychladnutého rožka.
  2. Ozdobené rožky dajte aspoň na hodinu stuhnúť do chladničky.
  3. Vo vodnom kúpeli si rozpustite čokoládu s tukom.
  4. Vychladené rožky s krémom namáčajte v čokoládovej poleve a ukladajte na papier na pečenie, kým poleva nestuhne.

Videorecept

Tipy

  1. Pre najlepší krém je kľúčové, aby mali maslo aj kakaový základ rovnakú izbovú teplotu.
  2. Orechy do cesta pomeľte naozaj najemno, aby neupchávali špičku cukrárskeho vrecka.
  3. Ak by sa vám krém náhodou zrazil, skúste misku na chvíľu nahriať fénom a znova prešľahať.

Variácie

  • Lieskovcové rožky: Namiesto vlašských orechov použite rovnako pripravené lieskovce.
  • Biela verzia: Cesto urobte z mletých mandlí a krém pripravte bez kakaa, len vanilkový. Polejte bielou čokoládou.
  • Kávový krém: Do hotového krému zašľahajte lyžičku silného espressa.

S týmto profesionálnym receptom pripravíte parížske rožky, ktoré budú hviezdou každej slávnostnej príležitosti. Prajeme dobrú chuť!

Recept vychádza z verzie od youtubového kanála Vaříme s Mozkem, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty