Search

Najlepšie kuracie špízy s medovou glazúrou: Jednoduchý obed pre celú rodinu

kuracie špízy z rúry
kuracie špízy z rúry

Obsah receptu

Publikované: 21. augusta 2025, 09:27

Tieto kuracie špízy z rúry sú presne ten typ jedla, ktorý vyzerá slávnostne, no jeho príprava je prekvapivo jednoduchá. Kuracie mäso je vďaka krátkemu pečeniu neuveriteľne šťavnaté a sladko-slaná medová glazúra na povrchu je absolútne návyková. Najlepšie na tom je, že mäso aj prílohu v podstate pripravíte na jednom plechu.

Celý trik pre šťavnaté mäso a zároveň mäkké zemiaky spočíva v ich krátkom predvarení. Nemusíte sa tak báť, že sa kurča vysuší počas zdĺhavého pečenia. Poďme si ukázať, aké jednoduché je pripraviť tento skvelý obed.

Ako správne pripraviť kuracie špízy z rúry?

Kuracie mäso nakrájajte na kocky a nechajte ho marinovať. Zemiaky tiež nakrájajte na kocky a krátko ich predvarte. Potom všetky suroviny striedavo napichajte na špajdle, upečte a na záver potrite medovou glazúrou a dopečte dochrumkava.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 minút
  • Čas pečenia/varenia: 30 minút
  • Počet porcií: 4 porcie
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 550 kcal/porcia
  • Trend: Jedlo z jedného plechu

Potrebujeme

Na marinádu a mäso

  • 3 ks kuracích pŕs (cca 600 g)
  • 1 ČL soli
  • ½ ČL mletého čierneho korenia
  • ½ ČL sušeného cesnaku
  • ½ ČL mletej sladkej papriky
  • 2 PL olivového oleja

Špízy

  • 3 ks väčších zemiakov
  • 2 ks cibule
  • 2 ks paradajok
  • 6 plátkov anglickej slaniny
  • ½ ČL sušeného tymianu

Na medovú glazúru

  • 2 PL sójovej omáčky
  • 1 PL kečupu
  • 1 ČL medu
  • 1 ČL olivového oleja

Postup prípravy

  1. Najprv si pripravte mäso. Kuracie prsia umyte, osušte a nakrájajte na väčšie kocky (cca 3×3 cm).
  2. V mise zmiešajte soľ, čierne korenie, sušený cesnak, papriku a olivový olej. Vznikne vám marináda.
  3. Do marinády vložte kúsky mäsa. Dobre premiešajte, aby sa každý kúsok obalil. Nechajte odpočívať aspoň 15 minút.
  4. Medzitým si pripravte zemiaky. Očistite ich a nakrájajte na kocky podobne veľké ako mäso.
  5. Zemiaky vložte do osolenej vriacej vody. Varte ich len krátko, asi 5 – 7 minút. Potom ich sceďte. Musia zostať polotvrdé.
  6. Rúru si predhrejte na 200 °C. Pripravte si plech a vysteľte ho papierom na pečenie.
  7. Cibuľu nakrájajte na mesiačiky, paradajky na hrubšie kolieska a slaninu na širšie pásiky.
  8. Teraz začnite napichovať. Na špajdľu striedavo napichujte kúsok mäsa, predvarený zemiak, cibuľu, preložený plátok slaniny a paradajku. Postup opakujte.
  9. Hotové špízy poukladajte na plech. Zvyšné zemiaky môžete dať na plech vedľa špízov a posypať ich tymianom.
  10. Pečte v predhriatej rúre približne 20 minút.
  11. Kým sa špízy pečú, v malej miske zmiešajte všetky suroviny na medovú glazúru.
  12. Po 20 minútach pečenia vyberte plech z rúry. Každý špíz dôkladne potrite pripravenou glazúrou zo všetkých strán.
  13. Vráťte plech do rúry. Pečte ešte ďalších 5 – 10 minút, kým glazúra pekne neskaramelizuje a povrch nebude lepkavý a zlatistý.

Videorecept

Tipy

  1. Používate drevené špajdle? Namočte ich: Ak používate drevené špajdle, namočte ich aspoň na 30 minút do vody predtým, ako na ne budete napichovať suroviny. V rúre sa tak nespália.
  2. Suroviny krájajte rovnomerne: Snažte sa nakrájať kuracie mäso, zemiaky aj cibuľu na približne rovnaké veľké kúsky. Všetko sa tak upečie rovnomerne v rovnakom čase.
  3. Glazúrujte až na konci: Medovú glazúru nanášajte na špízy naozaj až počas posledných minút pečenia. Med a kečup obsahujú cukor, ktorý by sa pri dlhšom pečení mohol spáliť a zhorknúť.

Variácie

  • Pridajte na špízy aj inú zeleninu, napríklad kúsky farebnej papriky, cukety alebo celé šampiňóny.
  • Pre pikantnú verziu pridajte do medovej glazúry štipku chilli vločiek alebo pár kvapiek sriracha omáčky.

Časté otázky

Prečo treba zemiaky predvariť? Surové zemiaky potrebujú na upečenie oveľa viac času ako kuracie prsia. Predvarením zaručíte, že budú mäkké v rovnakom čase ako mäso, ktoré tak zostane krásne šťavnaté.

Môžem tieto špízy aj grilovať? Samozrejme! Postup je rovnaký. Napichané špízy (s predvarenými zemiakmi) grilujte na stredne silnom ohni. Glazúrou ich potierajte až v posledných minútach grilovania.

Záver

Výsledkom je kompletný obed z jedného plechu, ktorý vyzerá efektne a chutí fantasticky. Podávajte ich horúce, napríklad s čerstvým zeleninovým šalátom alebo obľúbeným dresingom.

Recept vychádza z verzie od Kulinarische Magie, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty