Potrebujete bleskový dezert, ktorý vyzerá, akoby ste strávili v kuchyni hodiny, no v skutočnosti je hotový za 20 minút? Toto je on! Je to môj tajný tromf, keď chcem pripraviť niečo naozaj luxusné, no tlačí ma čas. Kombinácia chrumkavého lístkového cesta a nadýchaného krému s Nutellou je absolútne božská.
Zabudnite na riedke krémy, ktoré nedržia tvar. S týmto receptom vám prezradím jednoduchý cukrársky trik, vďaka ktorému bude váš krém vždy dokonale pevný a nadýchaný. Tieto rezy sú dôkazom, že aj za pár minút sa dajú robiť zázraky.
Ako pripraviť najlepšie rezy z lístkového cesta?
Upečte dva pláty lístkového cesta dozlatista. Medzitým pripravte krém: vyšľahajte šľahačku s cukrom a opatrne ju vmiešajte do zmesi mascarpone a Nutelly. Krémom naplňte upečené pláty a nechajte stuhnúť.
Základné informácie
- Čas prípravy: 10 min
- Čas pečenia: 20 min
- Čas chladenia: min. 2 hodiny
- Počet porcií: cca 12 rezov
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 280 kcal/rez
- Trend: Rýchly dezert
Potrebujeme
Lístkové cesto:
- 1 balenie lístkového cesta (rozvaľkané, cca 275 g)
- 1 PL mlieka na potretie
- 1 balíček vanilkového cukru na posypanie
Krém s Nutellou:
- 200 ml smotany na šľahanie (min. 33 %, dobre vychladená)
- 125 g mascarpone (dobre vychladené)
- 2 PL Nutelly
- 3 PL práškového cukru
- 1 balíček stužovača šľahačky (voliteľné)
- karamelová poleva na ozdobu (voliteľné)
- práškový cukor na posypanie
Postup prípravy
Príprava cesta:
- Rúru predhrejte na 180 °C. Lístkové cesto rozviňte a rozdeľte na dva rovnaké pláty.
- Oba pláty preložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Dôkladne ich popichajte vidličkou, aby sa pri pečení príliš nenafúkli.
- Povrch oboch plátov potrite mliekom a posypte vanilkovým cukrom.
- Pečte v predhriatej rúre približne 15–20 minút, alebo kým nie sú krásne zlatohnedé a chrumkavé. Nechajte ich úplne vychladnúť.
Príprava krému a kompletizácia:
- Toto je najdôležitejší krok! Vo vysokej nádobe vyšľahajte dobre vychladenú smotanu na šľahanie spolu s práškovým cukrom a stužovačom na pevnú šľahačku.
- V druhej miske krátko a jemne premiešajte mascarpone s Nutellou dohladka.
- Do Nutellovej zmesi teraz opatrne, na dvakrát, stierkou vmiešajte pripravenú šľahačku. Vznikne dokonale hladký a nadýchaný krém.
- Na jeden vychladnutý plát lístkového cesta rovnomerne natrite celý krém.
- Prikryte druhým plátom cesta a zľahka pritlačte.
- Hotový zákusok vložte stuhnúť do chladničky aspoň na 2 hodiny.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Krém, ktorý vždy drží tvar: Všetky suroviny na krém (mascarpone, smotana) musia byť naozaj dôkladne vychladené. Po pridaní šľahačky do mascarpone krém už len zľahka a opatrne spájajte stierkou, nie mixérom.
- Dokonalé rezy: Na krájanie použite ostrý zúbkovaný nôž (na chlieb). Rezy budú krásne čisté a cesto sa nebude lámať.
Jednoduché variácie
- S ovocím: Do krému môžete pred natretím na korpus pridať na plátky nakrájané banány alebo čerstvé jahody.
- Verzia s bielou čokoládou: Namiesto Nutelly použite 2 lyžice nátierky z bielej čokolády alebo rozpustenú a vychladnutú bielu čokoládu.
Pred podávaním rezy posypte práškovým cukrom a podľa chuti môžete pokvapkať karamelovou polevou.
Recept vychádza z verzie uverejnenej na Ricette dolce facili, upravila a prepracovala ho redakcia Varíme s Láskou.
