Publikované: 20. októbra 2025, 07:00
Ak existuje chuť, ktorá ma okamžite vráti do detstva, sú to tieto tvarohové guľky. Je to pre mňa spomienka na leto u babičky – nadýchané, mäkké cesto, v ktorom sa skrýva horúca, sladká jahoda. Je to jedlo, ktoré milujú deti aj dospelí a hotové je za pár minút.
Zabudnite na obavy z riedkeho alebo rozvareného cesta. Kľúčom k úspechu je jediná vec – použiť ten správny tvaroh. S týmto receptom zvládnete túto rýchlu, jednoduchú a lacnú dobrotu na prvýkrát.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 min
- Čas varenia: 10 min
- Počet porcií: cca 15 kusov
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 65 kcal/kus
- Trend: Rýchly obed / Bezmäsité jedlo
Potrebujeme
Cesto:
- 250 g jemného tvarohu (v kocke alebo alobale)
- 1 ks vajce
- 100 g polohrubej múky (cca 4-5 PL)
- 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
- 1 štipka soli
Náplň a posýpka:
- cca 15 ks menších čerstvých alebo mrazených jahôd
- maslo na poliatie
- práškový cukor
- strúhaný tvaroh, mak alebo opražená strúhanka (podľa chuti)
Postup prípravy
- Toto je najdôležitejší krok: V miske vidličkou dôkladne roztlačte tvaroh. Musí to byť ten suchý, balený v kocke alebo alobale, nikdy nie mäkký z vaničky.
- K tvarohu pridajte vajce, vanilkový cukor a štipku soli. Premiešajte.
- Postupne pridávajte preosiatu múku a rukami rýchlo vypracujte hladké, vláčne a mierne lepivé cesto. S múkou to nepreháňajte, aby knedličky neboli tvrdé.
- Pracovnú dosku si pomúčte. Z cesta vytvarujte valec a ten nakrájajte na 15 rovnakých kúskov.
- Každý kúsok cesta v ruke roztlačte na placku, do stredu položte jahodu (mrazené nerozmrazujte) a dôkladne ju zabaľte. V rukách vytvarujte peknú guľku.
- Vo veľkom hrnci priveďte do varu osolenú vodu.
- Knedličky vkladajte do vriacej vody a jemne premiešajte, aby sa neprichytili o dno. Varte, kým nevyplávajú na povrch, a potom ešte 3–4 minúty.
- Hotové knedličky vyberajte dierovanou naberačkou.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Tajomstvo úspechu je v tvarohu: Naozaj použite len suchý, hrudkovitý alebo jemný tvaroh balený v kocke. Z mäkkého vaničkového tvarohu sa vám cesto pri varení roztečie a knedličky sa rozvaria.
- S múkou opatrne: Múky pridajte len toľko, aby sa cesto dalo tvarovať. Čím viac múky pridáte, tým budú knedličky tvrdšie. Cesto má zostať mäkké a vláčne.
Jednoduché variácie
- S iným ovocím: Namiesto jahôd môžete knedličky naplniť marhuľami, slivkami, čučoriedkami alebo kúskami čokolády.
- Chrumkavá posýpka: Namiesto práškového cukru si na panvici na masle opražte strúhanku dozlatista a knedličky v nej obaľte.
Hotové knedličky na tanieri polejte rozpusteným maslom a bohato posypte práškovým cukrom, strúhaným tvarohom alebo makom.
Recept vychádza z verzie uverejnenej na Wspólne Gotowanie!, upravila a prepracovala ho redakcia Varíme s Láskou.
