Áno, čítate správne. Toto je recept pre dni, keď sa vám naozaj nechce variť. Žiadne státie pri sporáku. Tento bravčový guláš pečený v rúre je taký jednoduchý, že ho len zamiešate v pekáči, vložíte do rúry a zabudnete naň.
Rúra sa postará o všetko. Mäso sa bude pomaly dusiť vo vlastnej šťave a cibuľka sa krásne rozvarí. Výsledkom je poctivý guláš plný chuti, ktorý chutí, akoby ste pri ňom strávili celé dopoludnie.
Ako sa robí guláš v rúre?
Do pekáča vložte na kocky nakrájané surové mäso a cibuľu. Pridajte všetky koreniny, pretlak, škrob a zalejte vývarom. Prikryté pečte v rúre pri 220 °C približne 90 minút domäkka.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 min
- Čas pečenia: 95 min
- Počet porcií: 4
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 555 kcal/porcia
- Trend: Jedlo z jedného pekáča / Úspora času
Potrebujeme
- 800 g bravčového pliecka
- 200 g cibule
- soľ a mleté čierne korenie (podľa chuti)
- 1/2 ČL drvenej rasce
- 3 ČL mletej sladkej papriky
- 2 ČL paradajkového pretlaku
- 3 guličky nového korenia
- 2 PL zemiakového škrobu
- 2 ks bobkového listu
- 800 ml horúceho vývaru (alebo vody)
- 2 ČL sušenej majoránky
- 4 strúčiky cesnaku
Postup prípravy
- Rúru predhrejte na 220 °C. Pripravte si hlbší pekáč s pokrievkou.
- Bravčové pliecko nakrájajte na väčšie kocky (asi 3×3 cm). Cibuľu nakrájajte nadrobno.
- A teraz to najlepšie: Všetko vložte priamo do pekáča. Pridajte surové mäso aj cibuľu.
- Zasypte soľou, korením, rascou a sladkou paprikou.
- Pridajte paradajkový pretlak, guličky nového korenia a zemiakový škrob.
- Všetko v pekáči rukami alebo vareškou poriadne premiešajte, aby sa každý kúsok mäsa obalil v koreninách.
- Pridajte bobkový list a zalejte horúcim vývarom. Opäť krátko premiešajte.
- Pekáč priklopte pokrievkou (alebo ho tesne zakryte dvoma vrstvami alobalu).
- Vložte do vyhriatej rúry a pečte 90 minút. Počas tejto doby nemusíte nič miešať ani kontrolovať.
- Po 90 minútach pekáč opatrne vyberte z rúry. Odokryte ho.
- Do gulášu pridajte prelisovaný cesnak a majoránku, ktorú si rozdrvte medzi dlaňami. Premiešajte.
- Vráťte do rúry už odokryté a pečte ešte 5 minút, aby sa chute prepojili a omáčka mierne zhustla.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Škrob na začiatku? Áno, všimli ste si správne. Pridanie škrobu hneď na úvod je skratka pre tento „lenivý“ recept, ktorá funguje. Ak však preferujete klasiku, škrob na začiatku vynechajte a na konci pečenia zahustite omáčku 2 lyžicami škrobu rozmiešanými v troche studenej vody.
- Výber správneho pekáča: Pre tento recept je ideálny ťažký liatinový hrniec alebo pekáč s tesne priliehajúcou pokrievkou. Dobre držia teplo a zabránia odparovaniu tekutiny. Ak máte len pekáč bez pokrievky, naozaj ho dôkladne zakryte dvoma vrstvami alobalu.
Jednoduché variácie
- Pikantný guláš: Pre ostrejšiu verziu pridajte spolu so sladkou paprikou aj lyžičku pálivej alebo údenej papriky a na kolieska nakrájanú feferónku.
- So zeleninou: Spolu s mäsom a cibuľou môžete do pekáča pridať aj na hrubo nakrájanú mrkvu (2 ks) alebo červenú papriku. Získate tak ešte bohatšie jedlo.
Záver
A hostina, ktorá sa uvarila prakticky sama, je na stole. Podávajte ju s čerstvou parenou knedľou alebo s krajcom chleba.
Recept vychádza z verzie od Vaříme s Mozkem, upravenej a osobne otestovanej redakciou Varíme s Láskou.
