Search

Máte doma maliny a tvaroh? Tento jednoduchý koláč musíte vyskúšať! TOP RECEPT.

malinový koláč s tvarohom
malinový koláč s tvarohom

Obsah receptu

Publikované: 29. júna 2025, 06:35

Ak ste pri pohľade do chladničky našli tvaroh a v miske na vás čakajú čerstvé maliny, máte vyhrané! Tento TOP RECEPT je presne tou správnou odpoveďou na otázku “čo rýchle a dobré upiecť?”. Zabudnite na zložité postupy, tento koláč je stelesnením jednoduchosti a dokonalej chuti. Predstavte si vláčne vanilkové cesto, ktoré sa úžasne dopĺňa s jemným tvarohovým krémom a sviežou, sladkokyslou chuťou malín. Je to dokonalá harmónia, ktorá poteší celú rodinu a je ideálna k popoludňajšej káve alebo ako sladké raňajky.

Príprava vám zaberie doslova pár minút a zvyšok už zariadi rúra. Cesto je len jednoducho liate, krém lahodne krémový a kombinácia s malinami je proste božská. Tento koláčik vyzerá navyše luxusne, akoby ste sa s ním hrali celé hodiny, no opak je pravdou. Tak poďme na to, presvedčte sa sami, aký je to skvelý a rýchly dezert!

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 15 minút
  • Čas pečenia: 40 minút
  • Počet porcií: 1 okrúhla forma (priemer cca 22-24 cm)
  • Náročnosť: Veľmi jednoduchá

Potrebujeme

Na cesto:

  • 2 ks vajec (veľkosť M)
  • 1 štipka soli
  • 80 g kryštálového cukru
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 100 ml slnečnicového oleja
  • 100 ml plnotučného mlieka
  • 200 g hladkej múky
  • 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva (12 g)

Na krémovú náplň:

  • 150 g jemného tvarohu alebo smotanovej nátierky (typ Philadelphia)
  • 20 g kryštálového cukru
  • 1 ks vajca (veľkosť S)
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • cca 150 g čerstvých alebo mrazených malín
  • práškový cukor na posypanie (voliteľné)

Postup prípravy

Príprava cesta:

  1. Rúru si predhrejeme na 180 °C (teplovzdušná na 170 °C). Okrúhlu koláčovú formu (s priemerom 22-24 cm) vystelieme na dne papierom na pečenie a boky vymastíme maslom a vysypeme múkou.
  2. Vo väčšej mise vyšľaháme celé vajcia so štipkou soli a kryštálovým cukrom do svetlej a nadýchanej peny. Šľaháme aspoň 3-4 minúty.
  3. Do vaječnej peny pridáme vanilkový extrakt a za stáleho šľahania na nižších otáčkach tenkým prúdom prilievame olej.
  4. Následne striedavo pridávame mlieko a preosiatu hladkú múku zmiešanú s kypriacim práškom. Vždy len krátko prešľaháme, aby cesto ostalo vzdušné.

Príprava plnky a zostavenie koláča:

  1. Hotové hladké cesto nalejeme do pripravenej formy a rovnomerne rozotrieme.
  2. V menšej miske si pripravíme plnku: Vymiešame jemný tvaroh (alebo smotanovú nátierku) s cukrom, vajíčkom a vanilkovým extraktom dohladka.
  3. Pomocou lyžice kladieme kôpky tvarohovej plnky na povrch cesta na viacerých miestach.
  4. Do medzier medzi tvarohovými kôpkami rovnomerne poukladáme celé maliny.

Pečenie a dokončenie:

  1. Koláč vložíme do predhriatej rúry a pečieme približne 40 minút. Správnosť prepečenia otestujeme drevenou špajdľou – po zapichnutí do stredu cesta musí vyjsť suchá.
  2. Upečený malinový koláč vyberieme z rúry a necháme ho úplne vychladnúť vo forme na chladiacej mriežke.
  3. Pred podávaním môžeme koláč posypať práškovým cukrom a nakrájať na kúsky.

Videorecept

Tipy

  1. Namiesto slnečnicového oleja rada používam aj repkový olej neutrálnej chuti. Pre ešte jemnejšiu chuť niekedy nahradím olej rovnakým množstvom (100 ml) rozpusteného a vychladnutého masla.
  2. Tento koláč je fantastický aj s iným bobuľovým ovocím. Skvele sa hodia čučoriedky, černice alebo ríbezle. Ak používam mrazené ovocie, nerozmrazujem ho, len ho obalím v lyžičke škrobu.
  3. Aby bola tvarohová plnka ešte sviežejšia, zvyknem do nej pridať aj trochu čerstvo nastrúhanej citrónovej kôry z chemicky neošetreného citróna. Úžasne to podčiarkne chuť malín.
  4. Koláč je najlepší v deň upečenia, keď je najviac nadýchaný. Vďaka tvarohovej plnke ho vždy skladujem v chladničke, kde vydrží chutný aj 2-3 dni.

Tak čo, presvedčil vás tento recept? Verím, že áno! Je to naozaj vďačný a rýchly koláčik, ktorý zvládne každý a výsledkom ohúri. Prajem vám sladké maškrtenie a pohodové chvíle pri káve.

Recept je inšpirovaný verziou od Rýchle a jednoduché recepty na dezerty, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty