Ak máte doma jablká a slivky a neviete, čo s nimi, tento recept si okamžite uložte! Je to fantastická jablkovo-slivková torta, ktorá vyzerá ako z luxusnej cukrárne, no jej príprava je prekvapivo jednoduchá. Kombinuje nadýchanú piškótu, dve rôzne ovocné vrstvy a bohatú šľahačkovú “perinu”.
Je to dokonalá 4-vrstvová torta na akúkoľvek oslavu. Je taká krémová a šťavnatá, že sa za ňou všetci idú zblázniť. Upečiete si ju na víkend?
Ako správne pripraviť jablkovo-slivkovú tortu?
Základom je upiecť ľahkú piškótu, ktorú prerežete na polovicu. Spodný diel potriete horúcim jablkovým kompótom (zahusteným škrobom). Prikryjete druhou piškótou. Na tú navrstvíte vychladnutý slivkový kompót (tiež zahustený). Všetko zakončíte tuhou šľahačkou.
Základné informácie
- Čas prípravy: 35 min
- Čas pečenia: 20 min
- Čas tuhnutia: min. 2 hodiny
- Počet porcií: 1 torta (Ø 26 cm, 12 porcií)
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 310 kcal/porcia
Potrebujeme
Piškótový korpus
- 3 ks vajec
- 3 polievkové lyžice studenej vody
- 70 g kryštálového cukru
- 4 g vanilkového cukru (½ balíčka)
- 80 g hladkej múky (T650)
- 40 g kukuričného škrobu
- 6 g prášku do pečiva (cca 1,5 ČL)
Jablkový kompót
- 800 g jabĺk (kyslejších)
- 200 ml jablkovej šťavy (alebo vody)
- 50–80 g kryštálového cukru (podľa kyslosti jabĺk)
- 50 g kukuričného škrobu
- 1 lyžica citrónovej šťavy
Slivkový kompót
- 600 g sliviek (alebo ringlôt)
- 150 ml vody
- 100 g kryštálového cukru
- 40 g kukuričného škrobu
Dokončenie
- 400 g smotany na šľahanie (min. 33%)
- 4 čajové lyžičky stužovača šľahačky
Postup prípravy
- Korpus: Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). Dno tortovej formy (Ø 26 cm) vysteľte papierom na pečenie. Boky nemastite.
- Oddeľte bielky od žĺtkov. Bielky dajte do veľkej, čistej misy. Pridajte 3 PL studenej vody a začnite šľahať.
- Keď bielky začnú peniť, postupne prisypávajte kryštálový a vanilkový cukor. Šľahajte do tuhého, lesklého snehu.
- Znížte otáčky mixéra na minimum a po jednom krátko zašľahajte žĺtky.
- V druhej miske zmiešajte preosiatu múku, kukuričný škrob a prášok do pečiva.
- Sypkú zmes stierkou (už nie mixérom!) zľahka a po častiach vmiešajte do snehu.
- Cesto nalejte do formy, uhlaďte a pečte pri 180 °C približne 20 minút. Otestujte špajdľou.
- Korpus nechajte úplne vychladnúť a potom ho vodorovne prerežte na dva pláty.
- Jablkový kompót: Jablká ošúpte, zbavte jadrovníkov, nakrájajte na malé kúsky a pokvapkajte citrónovou šťavou.
- V hrnci zmiešajte 150 ml jablkovej šťavy s cukrom a kúskami jabĺk. Priveďte do varu a duste domäkka (5-10 minút).
- Vo zvyšných 50 ml šťavy rozmiešajte kukuričný škrob (50 g). Vlejte do vriacich jabĺk a za stáleho miešania povarte 1 minútu do zhustnutia.
- Skladanie (časť 1): Spodný diel korpusu položte na podnos a upevnite okolo neho tortový ráfik.
- Ešte horúci jablkový kompót nalejte na spodný korpus a rovnomerne rozotrite.
- Opatrne priložte druhý diel korpusu a jemne pritlačte. Tortu nechajte aspoň 30 minút chladiť.
- Slivkový kompót: Slivky odkôstkujte a nakrájajte. V hrnci zmiešajte 100 ml vody s cukrom. Pridajte slivky a povarte 5 minút.
- Vo zvyšných 50 ml vody rozmiešajte kukuričný škrob (40 g). Vlejte do sliviek a za stáleho miešania povarte 1 minútu do zhustnutia.
- Slivkový kompót nechajte mierne vychladnúť (nemá byť horúci) a potom ho rozotrite na vrchný korpus (na ktorý ste dali jablkovú vrstvu).
- Celú tortu dajte aspoň na 1 hodinu do chladničky, aby kompót úplne stuhol.
- Dokončenie: Studenú smotanu na šľahanie vyšľahajte so stužovačom dotuha.
- Odstráňte tortový ráfik. Vrch aj boky torty potrite šľahačkou (časť si môžete nechať v cukrárskom vrecku na ozdobenie).
Tipy na záver
- Horúci kompót na spodok: Jablkový kompót sa natiera horúci, aby sa pekne vpil do spodného korpusu a zvláčnil ho. Slivkový kompót na vrchu už musí byť mierne vychladnutý.
- Kyslé ovocie: Použite kyslejšie odrody jabĺk a sliviek. Ich chuť vytvorí dokonalý kontrast k sladkej šľahačke a piškóte.
Videorecept
Jednoduché variácie
- Korenistá verzia: Do jablkového kompótu pridajte štipku škorice a do slivkového zasa trochu rumu alebo badiánu.
- Jednoduchšia torta: Môžete urobiť len jednu hrubšiu ovocnú vrstvu (napr. len jablkovú alebo len slivkovú) a korpus neprerezávať.
Časté otázky (FAQ)
Prečo sa do piškóty pridáva škrob? Kukuričný škrob (Speisestärke) robí piškótové cesto oveľa jemnejšie, ľahšie a vláčnejšie. Je to starý cukrársky trik.
Musím použiť stužovač do šľahačky? Odporúčame ho. Keďže šľahačka ide na vlhký kompótový podklad, stužovač (San-apart) zaručí, že zostane pevná a nerozmočí sa.
Ako dlho vydrží táto torta? V chladničke vydrží fantastická 2 až 3 dni. Najlepšia je na druhý deň, keď korpusy pekne nasiaknu šťavou z ovocia.
Tortu krájajte nožom namočeným v horúcej vode. Podávajte ju dobre vychladenú, aby rezy krásne držali tvar.
Ak vám chutila táto jablkovo-slivková torta, možno sa vám budú páčiť aj ďalšie overené recepty na slávnostné dezerty z našej kuchyne:
- Najlepší slivkový kompót ako od babičky: Jednoduchý RECEPT, ktorý sa vždy podarí!
- Recept na hruškový kompót – takto to robili naše staré mamy bez chémie!
- Žiadna veda, len 3 suroviny! RECEPT na slivkový kompót presne ako od babičky
- Domáci broskyňový kompót ako od babičky: Jednoduchý RECEPT zo 4 ingrediencií.
- 50 pohárov je na zimu málo! Rýchly a jednoduchý recept na hruškový kompót bez konzervantov!
Podľa receptu od Sandra’s Baking Ideas, ktorý sme v redakcii Varíme s Láskou vylepšili a otestovali.
