Táto višňová torta s parížskou šľahačkou kombinuje tri dokonalé vrstvy. Spája vláčny čokoládový korpus, sviežu višňovú plnku a nadýchaný čokoládový krém. Príprava je prekvapivo rýchla. Táto luxusná višňová torta s parížskou šľahačkou sa stane hviezdou každej oslavy.
Tajomstvo úspechu je v kréme. Namiesto zložitej parížskej šľahačky použijeme trik, vďaka ktorému je krém hotový za 5 minút. Výsledok je pritom na nerozoznanie.
Ako pripraviť najlepšiu višňovú tortu?
Upečte rýchly čokoládový korpus. Naň navrstvite jednoduchú višňovú plnku zo zaváraných višní. Pripravte bleskový čokoládový krém (parížsku šľahačku), natrite ho na tortu a nechajte stuhnúť.
Základné informácie
- Čas prípravy: 25 minút
- Čas pečenia/varenia: 20 minút
- Čas chladenia: min. 2 hodiny
- Počet porcií: 12 rezov
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 340 kcal/porcia
- Trend: Úspora času
Potrebujeme
Čokoládový korpus
- 100 g zmäknutého masla
- 80 g kryštálového cukru
- 1 balíček vanilínového cukru (8 g)
- 1 štipka soli
- 2 vajcia
- 100 g hladkej múky
- 1 ČL kypriaceho prášku (5 g)
- 10 g kvalitného kakaa
- 25 ml mlieka
Višňová vrstva
- 1 pohár zaváraných višní (cca 680 g, odkvapkaná váha ~350 g)
- 40 g kukuričného škrobu (alebo Zlatý klas)
- 20–30 g kryštálového cukru (podľa kyslosti višní)
Parížska šľahačka (krém)
- 600 g studenej smotany na šľahanie (min. 33%)
- 2 balíčky stužovača šľahačky
- 20 g kvalitného kakaa
- 70 g práškového cukru
- 1 ČL mletej škorice (voliteľné)
Zdobenie
- 100 g smotany na šľahanie
- 1 ČL stužovača šľahačky
- Čokoládové hobliny (voliteľné)
Postup prípravy
Čokoládový korpus
- Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). Dno tortovej formy (Ø 26 cm) vysteľte papierom na pečenie. Boky jemne potrite maslom a vysypte múkou.
- Vo veľkej mise vyšľahajte zmäknuté maslo, cukor, vanilínový cukor a soľ do bledej peny (asi 2-3 minúty).
- Po jednom pridávajte vajcia. Každé vajce zašľahajte, kým sa úplne nespojí s masou.
- V druhej miske zmiešajte múku, kypriaci prášok a kakao.
- Sypkú zmes striedavo s mliekom po lyžiciach primiešajte k maslovej hmote. Miešajte už len krátko.
- Cesto vylejte do formy, zarovnajte a pečte približne 15 minút. Urobte test špajdľou.
- Korpus nechajte úplne vychladnúť vo forme.
Višňová vrstva
- Višne sceďte cez sitko. Šťavu zachyťte do hrnca.
- Z celkovej šťavy odoberte asi 5-6 lyžíc do malej misky. Rozmiešajte v nej kukuričný škrob a cukor dohladka.
- Zvyšnú šťavu v hrnci priveďte do varu. Keď začne vrieť, vlejte škrobovú zmes a za stáleho miešania krátko povarte (asi 1 minútu), kým zmes nezhustne a nie je číra.
- Odstavte z ohňa. Ihneď vmiešajte odkvapkané višne.
- Horúcu višňovú zmes rovnomerne natrite na vychladnutý korpus vo forme. Nechajte úplne vychladnúť (môžete dať na 15 minút do chladničky).
Parížska šľahačka a dokončenie
- V malej miske zmiešajte stužovač šľahačky a kakao. Predídete tak hrudkám.
- Vo veľkej mise začnite šľahať studenú smotanu. Keď začne hustnúť, pridajte zmes kakaa so stužovačom, práškový cukor a škoricu.
- Šľahajte na najvyšších otáčkach len dovtedy, kým krém nedrží pevný tvar. Neprešľahajte.
- Čokoládový krém rovnomerne natrite na vychladnutú višňovú vrstvu. Uhlaďte povrch.
- Tortu dajte chladiť aspoň na 2 hodiny, ideálne však cez noc.
- Pred podávaním opatrne uvoľnite boky formy. Na ozdobu vyšľahajte 100 g šľahačky so stužovačom a nastriekajte na tortu 12 “kopčekov”. Posypte čokoládovými hoblinami.
Videorecept
Tipy na záver
- Ako na dokonalý krém: Kľúčom je naozaj studená smotana (priamo z chladničky) a zmiešanie stužovača s kakaom ešte pred pridaním do smotany. Tým krém získa hladkú textúru.
- Extra čokoládový korpus: Ak chcete ešte intenzívnejšiu chuť, pokvapkajte vychladnutý korpus pred nanesením višní 2 lyžicami višňovice alebo rumu.
Jednoduché variácie
- Malinová torta: Namiesto višní použite mrazené maliny. Šťavu nahraďte malinovým džúsom alebo vodou.
- Svetlý korpus: Jednoducho vynechajte kakao z korpusu a nahraďte ho 10 g múky.
Časté otázky (FAQ)
Ako dlho vydrží táto višňová torta s parížskou šľahačkou? V chladničke, dobre zakrytá, vydrží svieža 2 až 3 dni. Krém pekne drží tvar.
Musím použiť stužovač šľahačky? Pre tento typ “bleskového” parížskeho krému áno. Stužovač nahrádza zdĺhavé varenie a chladenie tradičnej parížskej šľahačky a zaručí, že krém bude ihneď pevný.
Môžem použiť čerstvé alebo mrazené višne? Áno. Čerstvé vykôstkujte a krátko povarte s cukrom a trochou vody. Mrazené nechajte rozmraziť, sceďte šťavu a postupujte rovnako ako pri zaváraných.
Tortu krájajte nožom namočeným v horúcej vode, získate tak krásne čisté rezy. Skladujte ju výhradne v chladničke.
Recept vychádza z verzie od Sandra’s Baking Ideas, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
- Najlepšie parížske rožky: Krehké orechové cesto plnené lahodným čokoládovým krémom
- Skvelé višňové muffiny bez gramu bielej múky a cukru: Veľmi rýchly recept!
- Slávnostný krémový koláč s višňami na Veľkú noc: Vaša rodina bude tento koláč zbožňovať!
- Najlepší višňový koláč s chrumkavou mrveničkou, aký som kedy jedla. Je neskutočne šťavnatý a vláčny.
- Keď mám chuť na niečo extra OSVIEŽUJÚCE a RÝCHLE: Višňové poháre so šľahačkou sú TOP voľba! (RECEPT)
