Tieto opekané zemiaky so slaninou a syrom sú ideálnou rýchlou večerou. Všetko pripravíte na jedinej panvici. Kombinácia chrumkavých zemiakov, slanej slaniny a roztopeného syra je klasika, ktorá nikdy nesklame. Tieto opekané zemiaky so slaninou sú sýte a plné chuti.
Ak ich nakrájate na dostatočne malé kúsky, stihnú sa na panvici opiecť domäkka a zároveň získať zlatistú kôrku. Je to skvelé jedlo, keď nemáte veľa času.
Ako správne pripraviť opekané zemiaky so slaninou?
Zemiaky nakrájajte na malé kocky. Opečte ich na oleji na panvici. Pridajte slaninu a restujte. Nakoniec vmiešajte cesnak, soľ, korenie a syr. Nechajte syr rozpustiť a podávajte.
Základné informácie
- Čas prípravy: 5 min
- Čas varenia/pečenia: 15 min
- Počet porcií: 3-4
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 450 kcal/porcia
- Trend: Rýchla večera / Úspora času
Potrebujeme
- 600 g zemiakov (varný typ A alebo B)
- 100 g prerastenej slaniny
- 50 g tvrdého syra (napr. eidam)
- 1 strúčik cesnaku
- 2 PL rastlinného oleja
- Soľ
- Čerstvo mleté čierne korenie
- Hrsť čerstvej petržlenovej vňate
Postup prípravy
- Zemiaky ošúpte a nakrájajte na naozaj malé kocky (cca 1-1,5 cm). Slaninu nakrájajte na menšie prúžky. Cesnak nasekajte nadrobno. Syr nastrúhajte.
- Na veľkej panvici rozpáľte olej. Pridajte nakrájané surové zemiaky.
- Opekajte na stredne silnom plameni asi 5 minút. Občas premiešajte.
- Po 5 minútach zemiaky opäť premiešajte a opekajte ďalších 5 minút, kým nezačnú chytať zlatistú farbu a mäknúť.
- Pridajte soľ a čierne korenie.
- K zemiakom pridajte nakrájanú slaninu. Restujte spolu ďalšie 2-3 minúty, kým slanina nezačne byť chrumkavá.
- Stiahnite plameň a pridajte nasekaný cesnak. Restujte už len asi 30 sekúnd, aby sa rozvoňal, ale nezhorkol.
- Prisypte nastrúhaný syr, premiešajte a nechajte ho asi 1-2 minúty rozpustiť.
- Nakoniec vmiešajte nasekanú petržlenovú vňať. Ihneď podávajte.
Videorecept
Tipy na záver
- Veľkosť kociek: Aby sa surové zemiaky naozaj stihli opiecť za taký krátky čas, musia byť nakrájané na malé kocky (max 1,5 cm). Väčšie kusy by zostali v strede surové.
- Pomoc s pokrievkou: Ak sa obávate, že zemiaky nebudú mäkké, môžete panvicu počas prvých 5 minút opekania prikryť pokrievkou. Zemiaky sa tak rýchlejšie sparia. Potom ich už dopečte odkryté dochrumkava.
Jednoduché variácie
- S cibuľou: Spolu so slaninou pridajte na panvicu aj jednu nadrobno nakrájanú cibuľu.
- Pikantné: Pred pridaním syra posypte zemiaky štipkou mletej pálivej papriky.
Časté otázky (FAQ)
Aké zemiaky sú najlepšie? Na opekanie sú ideálne zemiaky varného typu A (šalátové) alebo B (prílohové). Nerozpadnú sa a pekne držia tvar.
Naozaj sa surové zemiaky stihnú upiecť? Áno, ale len ak sú nakrájané na veľmi malé kocky. Ak by ste ich nakrájali na klasické štvrťky, tento čas by nestačil.
Môžem pridať aj vajíčko? Samozrejme. Na záver môžete k zemiakom pridať 2-3 rozšľahané vajcia a nechať ich stuhnúť. Vytvoríte tak sedliacku omeletu.
Toto jedlo je fantasticky sýte a najlepšie chutí priamo z panvice. Podávajte s kyslou uhorkou alebo čalamádou. V chladničke vydrží, ale po ohriatí už zemiaky nebudú chrumkavé.
Recept od KAZAN upravila a osobne otestovala redakcia Varíme s Láskou.
Ak vám chutili tieto opekané zemiaky so slaninou, možno sa vám budú páčiť aj ďalšie overené recepty na rýchle večere z panvice z našej kuchyne:
- Takto jednoducho pripravujem najlepšiu prílohu na svete! Opečené zemiaky so slaninkou
- Jemné slané syrové pečivo: Vrelo ho odporúčam každému, kto má rád syrové! Určite neoľutujete!
- Najlepšie domáce slané tyčinky
- Dokonale chrumkavé opekané zemiaky s maslom: Pečiem ich už len takto!
- Chlebové slané tyčinky s olivami podľa babky Stanky: Jednoduché, rýchle a moc dobré
