Niekedy naozaj nepotrebujete zložitú marinádu ani desiatky surovín, aby ste si pripravili fantastické jedlo. Tento recept je dôkazom, že dokonalosť sa skrýva v absolútnej jednoduchosti. Stačia vám len kvalitné kuracie stehná a soľ. Výsledok? Neuveriteľne šťavnaté mäso a najchrumkavejšia kožička, akú si viete predstaviť.
Celé tajomstvo spočíva v jednoduchej technike zaťaženia mäsa na panvici, vďaka ktorej sa tuk z kože dokonale vypečie a vytvorí chrumkavú vrstvu ako čips. Garantujem vám, že keď to raz vyskúšate, inak už kuracie stehná na panvici robiť nebudete.
Ako pripraviť najlepšie kuracie stehná na panvici?
Vykostené kuracie stehná s kožou dôkladne osušte a osoľte. Položte ich kožou nadol na rozpálenú panvicu, prikryte papierom na pečenie a zaťažte ťažkým hrncom alebo druhou panvicou. Opekajte 10-12 minút do chrumkava, potom otočte a dopečte z druhej strany už bez zaťaženia.
Základné informácie
- Čas prípravy: 3 min
- Čas varenia/pečenia: 20 min
- Počet porcií: 5 kusov
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 380 kcal/kus
- Trend: Rýchla večera / Minimalizmus
Potrebujeme
- 5 ks vykostených kuracích stehien (dôležité je, aby boli aj s kožou)
- soľ (ideálne hrubozrnná morská)
- olej (len ak nemáte panvicu s nepriľnavým povrchom)
Postup prípravy
- Príprava mäsa. Kuracie stehná vyberte z chladničky aspoň 15 minút pred prípravou. Papierovými utierkami ich dôkladne osušte z oboch strán. Tento krok je kľúčový pre chrumkavú kožu.
- Mäso z oboch strán výdatne osoľte.
- Príprava panvice. Pripravte si veľkú panvicu s nepriľnavým povrchom a rozohrejte ju na stredne silnom plameni. Olej nepridávajte, tuk z kože bude stačiť. (Ak nemáte nepriľnavú panvicu, pridajte lyžicu oleja).
- Opekanie (kľúčový krok!). Stehná položte na rozpálenú panvicu kožou nadol.
- Mäso prikryte kusom papiera na pečenie a zaťažte ho niečím ťažkým – ideálne druhým, menším hrncom, do ktorého môžete naliať vodu, alebo ďalšou ťažkou panvicou.
- Opekajte na strednom plameni 10–12 minút bez toho, aby ste s mäsom hýbali. Koža musí byť hlboko zlatohnedá a dokonale chrumkavá.
- Dopečenie. Opatrne odstráňte závažie a papier na pečenie. Stehná otočte na druhú stranu.
- Opekajte už bez závažia ďalších 5–7 minút, kým nie je mäso prepečené aj z druhej strany.
- Hotové stehná vyberte z panvice a pred krájaním ich nechajte 2-3 minúty odpočinúť.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Dokonale suchá koža = extra chrumkavosť. Pred solením kožu na stehnách naozaj dôkladne vysušte papierovými utierkami. Čím menej vlhkosti bude na povrchu, tým rýchlejšie a lepšie sa vypečie do chrumkava ako čips.
- Čím zaťažiť mäso? Ako závažie funguje skvele akýkoľvek menší hrniec naplnený vodou alebo konzervami. Dôležité je, aby závažie tlačilo na mäso čo najrovnomernejšie a zabezpečilo tak neustály kontakt kože s horúcou panvicou.
Jednoduché variácie
- S bylinkami: Spolu so soľou môžete mäso posypať aj čerstvo mletým čiernym korením, sušeným tymianom alebo mletou údenou paprikou pre extra chuť a farbu.
- Cesnaková verzia: V posledných dvoch minútach opekania druhej strany pridajte na panvicu do výpeku 2-3 strúčiky cesnaku rozpučené plochou noža. Nádherne prevoňajú mäso.
Výsledkom je dokonale upečené kurča s chuťou, ktorá nepotrebuje žiadne zbytočné vylepšenia. Podávajte ho s jednoduchou zemiakovou kašou a uhorkovým šalátom.
Recept vychádza z verzie od table diary 식탁일기, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
