Search

Len 2 suroviny a 15 minút. Tento recept na najlepšie kuracie stehná musíte vyskúšať.

Kuracie stehná na panvici
Kuracie stehná na panvici

Obsah receptu

Publikované: 23. septembra 2025, 05:00

Niekedy naozaj nepotrebujete zložitú marinádu ani desiatky surovín, aby ste si pripravili fantastické jedlo. Tento recept je dôkazom, že dokonalosť sa skrýva v absolútnej jednoduchosti. Stačia vám len kvalitné kuracie stehná a soľ. Výsledok? Neuveriteľne šťavnaté mäso a najchrumkavejšia kožička, akú si viete predstaviť.

Celé tajomstvo spočíva v jednoduchej technike zaťaženia mäsa na panvici, vďaka ktorej sa tuk z kože dokonale vypečie a vytvorí chrumkavú vrstvu ako čips. Garantujem vám, že keď to raz vyskúšate, inak už kuracie stehná na panvici robiť nebudete.

Ako pripraviť najlepšie kuracie stehná na panvici?

Vykostené kuracie stehná s kožou dôkladne osušte a osoľte. Položte ich kožou nadol na rozpálenú panvicu, prikryte papierom na pečenie a zaťažte ťažkým hrncom alebo druhou panvicou. Opekajte 10-12 minút do chrumkava, potom otočte a dopečte z druhej strany už bez zaťaženia.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 3 min
  • Čas varenia/pečenia: 20 min
  • Počet porcií: 5 kusov
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 380 kcal/kus
  • Trend: Rýchla večera / Minimalizmus

Potrebujeme

  • 5 ks vykostených kuracích stehien (dôležité je, aby boli aj s kožou)
  • soľ (ideálne hrubozrnná morská)
  • olej (len ak nemáte panvicu s nepriľnavým povrchom)

Postup prípravy

  1. Príprava mäsa. Kuracie stehná vyberte z chladničky aspoň 15 minút pred prípravou. Papierovými utierkami ich dôkladne osušte z oboch strán. Tento krok je kľúčový pre chrumkavú kožu.
  2. Mäso z oboch strán výdatne osoľte.
  3. Príprava panvice. Pripravte si veľkú panvicu s nepriľnavým povrchom a rozohrejte ju na stredne silnom plameni. Olej nepridávajte, tuk z kože bude stačiť. (Ak nemáte nepriľnavú panvicu, pridajte lyžicu oleja).
  4. Opekanie (kľúčový krok!). Stehná položte na rozpálenú panvicu kožou nadol.
  5. Mäso prikryte kusom papiera na pečenie a zaťažte ho niečím ťažkým – ideálne druhým, menším hrncom, do ktorého môžete naliať vodu, alebo ďalšou ťažkou panvicou.
  6. Opekajte na strednom plameni 10–12 minút bez toho, aby ste s mäsom hýbali. Koža musí byť hlboko zlatohnedá a dokonale chrumkavá.
  7. Dopečenie. Opatrne odstráňte závažie a papier na pečenie. Stehná otočte na druhú stranu.
  8. Opekajte už bez závažia ďalších 5–7 minút, kým nie je mäso prepečené aj z druhej strany.
  9. Hotové stehná vyberte z panvice a pred krájaním ich nechajte 2-3 minúty odpočinúť.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Dokonale suchá koža = extra chrumkavosť. Pred solením kožu na stehnách naozaj dôkladne vysušte papierovými utierkami. Čím menej vlhkosti bude na povrchu, tým rýchlejšie a lepšie sa vypečie do chrumkava ako čips.
  2. Čím zaťažiť mäso? Ako závažie funguje skvele akýkoľvek menší hrniec naplnený vodou alebo konzervami. Dôležité je, aby závažie tlačilo na mäso čo najrovnomernejšie a zabezpečilo tak neustály kontakt kože s horúcou panvicou.

Jednoduché variácie

  • S bylinkami: Spolu so soľou môžete mäso posypať aj čerstvo mletým čiernym korením, sušeným tymianom alebo mletou údenou paprikou pre extra chuť a farbu.
  • Cesnaková verzia: V posledných dvoch minútach opekania druhej strany pridajte na panvicu do výpeku 2-3 strúčiky cesnaku rozpučené plochou noža. Nádherne prevoňajú mäso.

Výsledkom je dokonale upečené kurča s chuťou, ktorá nepotrebuje žiadne zbytočné vylepšenia. Podávajte ho s jednoduchou zemiakovou kašou a uhorkovým šalátom.

Recept vychádza z verzie od table diary 식탁일기, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty