Práve je utorkový večer a ja už rozmýšľam nad poctivým jedlom, ktoré by zahrialo v tieto posledné augustové dni. A čo môže byť lepšie ako kurací paprikáš s mäkučkými domácimi haluškami? Toto je pre mňa chuť detstva a nedeľných obedov u babičky. Krémová, sýtočervená omáčka, mäso mäkké ako maslo a k tomu domáce halušky, ktoré sa doslova rozplývajú na jazyku.
Žiadne tajomstvo v tom nie je, len poctivý postup, ktorý vám zaručí tú pravú chuť. Prevediem vás krok za krokom prípravou dokonalého cibuľovo-paprikového základu, ktorý je dušou každého dobrého paprikášu. S týmto receptom sa vám to podarí na jednotku.
Ako pripraviť najlepší kurací paprikáš?
Na oleji pomaly do sklovita orestujete cibuľu. Odstavíte ju z tepla a vmiešate mletú papriku, ktorá tak pustí farbu a nezhorkne. Vrátite na oheň, pridáte kuracie stehná, opečiete ich a pomaly dusíte v kuracom vývare domäkka. Nakoniec omáčku zjemníte a zahustíte smotanou.
Základné informácie
- Čas prípravy: 25 minút
- Čas pečenia/varenia: 1 hodina
- Počet porcií: 4 porcie
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 700 kcal/porcia
- Trend: Tradičná kuchyňa / Nedeľný obed
Potrebujeme
Na kurací paprikáš
- 4 ks kuracích stehien (horné aj dolné, bez kože)
- 2 ks veľkej cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 PL mletej sladkej papriky
- 100 ml smotany na šľahanie (33 %)
- 2 PL kyslej smotany
- 1 PL hladkej múky
- Cca 700 ml horúceho kuracieho vývaru
- Pár lístkov čerstvého tymianu (voliteľné)
- Soľ a mleté čierne korenie
- 2 PL oleja alebo bravčovej masti
Na domáce halušky
- 500 g hladkej múky
- 400 ml vody
- 1 ks vajce
- 1 ČL soli
Postup prípravy
1. Príprava paprikášu
- Najprv si pripravte všetky suroviny. Cibuľu nasekajte nadrobno, cesnak na plátky. Kuracie stehná osoľte a okoreňte.
- Vo väčšom hrnci so hrubším dnom rozohrejte olej alebo masť. Pridajte cibuľu a na strednom ohni ju pomaly restujte 5-7 minút, kým nie je sklovitá a sladká.
- Teraz prichádza najdôležitejší krok. Hrniec odstavte z ohňa. Prisypte mletú papriku a rýchlo ju v horúcom tuku premiešajte (asi 30 sekúnd). Krásne sa rozvonia a pustí farbu.
- Hrniec vráťte na oheň. Do paprikového základu vložte kuracie stehná a sprudka ich zo všetkých strán opečte.
- Pridajte cesnak a tymian. Zalejte horúcim vývarom tak, aby bolo mäso takmer ponorené.
- Priveďte do varu, potom hrniec prikryte pokrievkou, stiahnite plameň na minimum a pomaly duste 45 – 60 minút, kým mäso úplne nezmäkne.
- V malej miske si metličkou rozmiešajte obe smotany s múkou dohladka, aby ste nemali hrudky.
- Keď je mäso mäkké, vyberte ho z hrnca na tanier. Do vriacej šťavy za stáleho miešania pomaly vlejte smotanovú zátrepku.
- Omáčku na miernom ohni za občasného miešania povarte aspoň 10 minút, aby sa múka dobre prevarila. Na záver ju dochuťte soľou a korením.
- Mäso vráťte naspäť do hotovej omáčky a nechajte ho prehriať.
2. Príprava halušiek
- Kým sa mäso dusí, pripravte si halušky. Do veľkého hrnca dajte zovrieť osolenú vodu.
- V mise zmiešajte múku, soľ, vajíčko a vodu. Vymiešajte polohusté, lepivé cesto.
- Cesto pretláčajte cez haluškovač priamo do vriacej vody.
- Keď halušky vyplávajú na povrch, sú hotové. Dierovanou lyžicou ich vyberte, prepláchnite studenou vodou a zľahka pokvapkajte olejom, aby sa nezlepili.
Videorecept
Tipy
- Základom je cibuľa a paprika: Cibuľu restujte pomaly do sklovita a mletú papriku pridávajte VŽDY do hrnca odstaveného z ohňa. Paprika sa v horúcom tuku len rozpustí. Ak by sa začala pražiť, zhorkla by.
- Najlepšie mäso na paprikáš: Kuracie stehná sú ideálne. Na rozdiel od pŕs sa ani po dlhšom dusení nevysušia a zostanú krásne šťavnaté.
- Hladká omáčka bez zrazenia: Zátrepku zo smotany a múky vždy dobre rozmiešajte v samostatnej šálke. Pred vliatím do hrnca do nej môžete pridať lyžicu horúcej šťavy, aby sa teploty vyrovnali a smotana sa nezrazila.
Variácie
- Pre ešte bohatšiu chuť môžete na začiatku spolu s cibuľou opiecť aj 100 g na kocky nakrájanej údenej slaniny.
- Do paprikášu môžete pridať aj na kocky nakrájanú zelenú papriku alebo paradajku pre sviežejšiu letnú verziu.
Časté otázky
Môžem použiť kuracie prsia? Áno, ale musíte zásadne zmeniť postup. Prsia opečte na začiatku, vyberte ich von, urobte omáčku a vráťte ich do nej až na samom konci len na prehriatie. Varením by úplne vyschli.
Omáčka je príliš riedka/hustá. Čo s tým? Ak je príliš riedka, nechajte ju pár minút bez pokrievky vrieť, aby sa zredukovala. Ak je príliš hustá, jednoducho prilejte trochu horúceho vývaru alebo vody.
Záver
Výsledkom je dokonalý, krémový a voňavý paprikáš, ktorý je symbolom domácej kuchyne. Podávajte ho s čerstvo uvarenými haluškami, bohato preliaty fantastickou omáčkou.
Recept vychádza z verzie od Youtube kanálu Viktor Nagy, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
