Zabudnite na zložité pečenie a hodiny strávené v kuchyni! Pripravte si dezert, ktorý vás vráti do detstva, no zároveň pôsobí luxusne ako z tej najlepšej cukrárne. Tieto nepečené Bebe rezy sú dokonalou fúziou obľúbených chutí – v silnej káve namáčané kakaové sušienky vytvárajú mäkké pláty, ktoré sa striedajú s bohatou vrstvou zamatovo jemného vanilkového pudingového krému. Celé dielo je korunované lesklou ganache polevou z horkej čokolády. Je to absolútne famózny zákusok, ktorý je vláčny, krémový a návykovo dobrý. Ideálny na nedeľné popoludnie, oslavy alebo len tak, keď si chcete dopriať niečo naozaj výnimočné.
Možno sa vám zdá, že príprava takého vrstveného dezertu musí byť veda, no opak je pravdou. S týmto podrobným návodom to hravo zvládnete. Kľúčom k úspechu je správne uvarenie pudingového krému a trocha trpezlivosti pri chladení. Výsledok je však taký ohromujúci, že sa tento recept okamžite stane perlou vášho sladkého repertoáru.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 25 minút
- Čas chladenia: minimálne 4-6 hodín
- Počet porcií/kusov: 1 menší plech (cca 20×30 cm)
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Na základ a vrstvy:
- 400 g kakaových sušienok (napr. Bebe)
- 250 ml silnej kávy (z 4g instantnej kávy a 250 ml horúcej vody), vychladnutej
Vanilkový krém:
- 1400 ml plnotučného mlieka
- 200 g kryštálového cukru
- 70 g hladkej múky
- 70 g kukuričného škrobu
- 1 ks vaječný žĺtok
- 50 g vanilkového pudingu v prášku (napr. Zlatý klas)
Na čokoládovú polevu (Ganache):
- 300 ml smotany na šľahanie (min. 33%)
- 200 g kvalitnej horkej čokolády (min. 50%)
Postup prípravy
Príprava vanilkového krému:
- Najprv si pripravíme krém. V miske metličkou dôkladne rozmiešame približne 200 ml mlieka (z celkového množstva) s hladkou múkou, kukuričným škrobom, cukrom, vaječným žĺtkom a vanilkovým pudingovým práškom do hladkej zmesi bez hrudiek.
- Zvyšných 1200 ml mlieka vlejeme do väčšieho hrnca a privedieme ho takmer k varu.
- Keď je mlieko horúce, odstavíme ho a za stáleho miešania doň tenkým prúdom vlejeme pripravenú pudingovú zmes.
- Hrniec vrátime na stredný oheň. Dôležité: Za neustáleho miešania metličkou privedieme zmes k varu a varíme ju aspoň 1 minútu, kým nezhustne na konzistenciu veľmi hustého pudingu. Je kľúčové, aby krém prešiel varom.
- Horúci pudingový krém odstavíme. Prikryjeme ho potravinovou fóliou tak, aby sa priamo dotýkala povrchu (zabránime tak vytvoreniu kožky) a necháme ho čiastočne vychladnúť (mal by byť stále vlažný, nie horúci).
Vrstvenie dezertu:
- Pripravíme si menší, hlbší plech alebo formu (s rozmermi cca 20×30 cm). Uvaríme si silnú instantnú kávu a necháme ju vychladnúť.
- Na dno plechu poukladáme prvú vrstvu kakaových sušienok. Každú sušienku pred uložením krátko namočíme do vychladnutej kávy.
- Na sušienkový základ rovnomerne rozotrieme približne tretinu vlažného vanilkového krému.
- Na krém opäť poukladáme vrstvu v káve namočených sušienok. Postup opakujeme, kým neminieme suroviny. Ideálne sú 3 vrstvy sušienok a 3 vrstvy krému. Vrchnú vrstvu by mal tvoriť krém.
Príprava polevy a dokončenie:
- Pripravíme si polevu: Smotanu na šľahanie v malom hrnci zohrejeme tesne pod bod varu.
- Horúcu smotanu odstavíme z ohňa a nalámeme do nej horkú čokoládu. Necháme asi 2 minúty postáť bez miešania.
- Po 2 minútach metličkou jemne miešame od stredu smerom von, kým nevznikne hladká, lesklá a jednotná poleva (ganache).
- Polevu necháme krátko vychladnúť a následne ju rovnomerne nalejeme na vrchnú vrstvu krému.
- Hotové rezy vložíme do chladničky stuhnúť aspoň na 4-6 hodín, ideálne však cez noc, aby sušienky zmäkli a chute sa dokonale prepojili.
- Stuhnutý dezert krájame horúcim nožom na úhľadné rezy a podávame chladený.
Videorecept
Tipy
- Pre ešte intenzívnejšiu vanilkovú chuť môžete do krému pridať okrem pudingového prášku aj dreň z jedného vanilkového lusku alebo lyžičku kvalitného vanilkového extraktu.
- Ak chcete dezert ozvláštniť, môžete medzi jednotlivé vrstvy krému pridať na tenké plátky nakrájaný banán. Kombinácia vanilky, kávy a banánu je neodolateľná.
- Kľúčom k úspechu je naozaj dôkladné prevarenie krému, aby škrob a múka správne “zaktivovali” a krém po vychladnutí pekne stuhol.
- Namiesto kakaových sušienok môžete použiť aj klasické maslové, no s kakaovými je chuťový kontrast výraznejší a pripomína viac talianske tiramisu.
Verím, že tento recept na luxusné nepečené rezy sa stane vaším favoritom. Je to dokonalá kombinácia jednoduchosti a famóznej chuti, ktorá poteší každého milovníka krémových zákuskov. Prajem vám dobrú chuť!
Recept je inšpirovaný verziou od Cookrate – Cakes, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší, bezpečnejší a jednoduchší na prípravu.
