Search

Kakaový rez s maslovým krémom, ktorým ohúrite každú návštevu: Vyzerá zložito, no nie je

Kakaový rez s maslovým krémom
Kakaový rez s maslovým krémom

Obsah receptu

Publikované: 16. októbra 2025, 04:00

Tento zákusok je dôkazom, že aj doma sa dá vykúzliť dezert ako z najlepšej cukrárne. Na prvý pohľad vyzerá zložito a luxusne, no nenechajte sa odradiť. Jeho príprava je prekvapivo jednoduchá. Je to môj tajný tromf na každú slávnostnú príležitosť, pretože vždy vyzerá aj chutí absolútne božsky.

Kombinácia nadýchaného kakaového korpusu, zamatovo jemného krému zo sladeného mlieka a chrumkavej čokoládovo-arašidovej polevy je čistá dokonalosť. Prezradím vám jeden kľúčový trik, vďaka ktorému bude váš krém vždy dokonale hladký a nikdy sa nezrazí.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 25 min
  • Čas pečenia: 15 min
  • Čas chladenia: min. 3 hodiny
  • Počet porcií: cca 20 rezov
  • Náročnosť: Stredná
  • Kalorická hodnota: cca 340 kcal/rez
  • Trend: Zákusok na oslavu

Potrebujeme

pre menší plech s rozmermi 25×35 cm

Kakaový korpus:

  • 4 ks vajec (bielky a žĺtky oddelene)
  • 130 g kryštálového cukru
  • 90 g polohrubej múky
  • 30 g kvalitného kakaa
  • 30 ml rastlinného oleja
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 štipka soli

Na zvlhčenie korpusu:

  • 130 ml mlieka
  • 1 PL sladeného kondenzovaného mlieka

Maslový krém:

  • 200 g masla (zmäknutého, izbovej teploty)
  • 200 g sladeného kondenzovaného mlieka (izbovej teploty)

Čokoládová poleva:

  • 70 g horkej čokolády
  • 70 ml smotany na šľahanie (min. 33 %)
  • 35 g nasekaných arašidov (nesolených, pražených)

Postup prípravy

Príprava korpusu:

  1. Rúru predhrejte na 170 °C. Plech (cca 25×35 cm) vysteľte papierom na pečenie.
  2. Vo veľkej mise vyšľahajte žĺtky s cukrom do hustej, svetlej peny. Postupne pri nižších otáčkach zašľahajte olej.
  3. V druhej miske zmiešajte preosiatu múku s kakaom a kypriacim práškom.
  4. V dokonale čistej mise vyšľahajte z bielkov a štipky soli tuhý sneh.
  5. Do žĺtkovej peny striedavo a zľahka stierkou vmiešavajte sypkú zmes a tuhý sneh. Začnite aj končite snehom.
  6. Cesto vylejte na pripravený plech, rovnomerne rozotrite a pečte 12–15 minút. Otestujte špajdľou. Korpus nechajte úplne vychladnúť.

Príprava krému a kompletizácia:

  1. Toto je najdôležitejší krok! Uistite sa, že maslo aj kondenzované mlieko majú úplne rovnakú izbovú teplotu.
  2. Zmäknuté maslo šľahajte elektrickým šľahačom na vysokých otáčkach aspoň 5-7 minút, kým nie je takmer biele a nadýchané.
  3. Znížte otáčky na minimum a pomaly, tenkým prúdom, za stáleho šľahania prilievajte kondenzované mlieko. Šľahajte, kým sa všetko nespojí do hladkého krému.
  4. Z vychladnutého korpusu zrežte tenké okraje a odložte si ich. Zvyšný korpus prerežte horizontálne na dva rovnaké pláty.
  5. V miske zmiešajte mlieko s lyžicou kondenzovaného mlieka na zvlhčenie.
  6. Spodný plát položte na podnos a rovnomerne ho pokvapkajte polovicou mliečnej zmesi. Natrite naň polovicu krému.
  7. Prikryte druhým plátom, opäť ho navlhčite a potrite zvyškom krému celý zákusok, vrch aj boky.
  8. Odrezané okraje korpusu rozdrobte v rukách na jemné omrvinky a oblepte nimi boky zákusku. Dajte chladiť.

Dokončenie:

  1. Pripravte polevu. Smotanu zohrejte tesne pod bod varu. Nalejte ju na nasekanú čokoládu, nechajte minútu postáť a vymiešajte dohladka. Vmiešajte nasekané arašidy.
  2. Polevu nalejte na vrch stuhnutého zákusku a dajte ho finálne zachladiť aspoň na 2-3 hodiny.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Krém, ktorý sa nikdy nezrazí: Tajomstvom je naozaj rovnaká izbová teplota masla a kondenzovaného mlieka. Ak si nie ste istí, nechajte ich spolu postáť na kuchynskej linke aj dve hodiny. Ak by sa krém predsa len zrazil, nahrejte misku fénom a rýchlo prešľahajte.
  2. Nadýchaný korpus: Pre najlepší výsledok oddeľte bielky od žĺtkov. Tuhý sneh, ktorý vmiešate na záver, urobí cesto neuveriteľne ľahkým a nadýchaným.

Jednoduché variácie

  • Kávová verzia: Do zmesi na navlhčenie korpusu pridajte lyžičku instantnej kávy. Skvele to doplní čokoládovú chuť.
  • S inými orechmi: Namiesto arašidov môžete do polevy aj na ozdobu použiť nasekané lieskovce, vlašské orechy alebo mandle.

Pred podávaním môžete rezy dozdobiť slaným karamelom. Krájajte ich nožom namočeným v horúcej vode.

Recept vychádza z verzie uverejnenej na Lecker mit Sophie Mayer, upravila a prepracovala ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty