Túžite po dezerte, ktorý je osviežujúci, ľahký a jeho príprava nezaberie pol dňa? Tieto rezy sú presne také. Je to môj obľúbený recept na rýchly koláč, pretože celé cesto zmiešate v jednej miske a o zvyšok sa postará rúra. Žiadny zložitý postup, žiadna hora riadu.
Kombinácia vláčneho kokosového korpusu, sviežich malín a ľahkého smotanového krému je jednoducho dokonalá. Prezradím vám trik, vďaka ktorému bude krém vždy krásne pevný a nadýchaný.
Ako pripraviť rýchle kokosové rezy?
Z vajec, cukru a ostatných surovín vymiešajte liate cesto. Vylejte ho na plech, posypte malinami a upečte. Na vychladnutý korpus natrite krém z vyšľahanej šľahačky a kyslej smotany a posypte kokosom.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 min
- Čas pečenia: 25 min
- Čas chladenia: min. 2 hodiny
- Počet porcií: cca 20 rezov
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 210 kcal/rez
- Trend: Rýchly koláč / Ovocný koláč
Potrebujeme
pre menší plech s rozmermi 25×35 cm
Kokosový korpus:
- 3 ks vajec
- 150 g kryštálového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 100 ml oleja
- 100 ml mlieka
- 200 g polohrubej múky
- 100 g strúhaného kokosu
- 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva
- 300 g malín (čerstvých alebo mrazených)
Smotanový krém:
- 250 ml smotany na šľahanie (min. 33 %, dobre vychladená)
- 400 g kyslej smotany (hustej, min. 16 %)
- 1 balíček stužovača šľahačky
- 2 PL práškového cukru
Na posypanie:
- strúhaný kokos
Postup prípravy
Príprava korpusu:
- Rúru predhrejte na 180 °C. Menší plech (cca 25×35 cm) vysteľte papierom na pečenie.
- Vo veľkej mise vyšľahajte celé vajcia s oboma druhmi cukru do svetlej a nadýchanej peny.
- Postupne pri nižších otáčkach zašľahajte olej a mlieko.
- V druhej miske zmiešajte múku, strúhaný kokos a kypriaci prášok. Túto sypkú zmes na dvakrát zľahka vmiešajte stierkou do vajíčkového základu.
- Cesto vylejte na pripravený plech a rovnomerne rozotrite.
- Na vrch cesta rovnomerne poukladajte maliny (mrazené nerozmrazujte).
- Pečte v predhriatej rúre 20–25 minút. Otestujte špajdľou, či je cesto prepečené. Korpus nechajte úplne vychladnúť.
Príprava krému a dokončenie:
- Toto je kľúčový krok pre dokonalý krém: V miske vyšľahajte dobre vychladenú smotanu na šľahanie spolu so stužovačom a práškovým cukrom na pevnú šľahačku.
- Do hotovej šľahačky už len stierkou opatrne a zľahka vmiešajte hustú kyslú smotanu. Vznikne nadýchaný a pevný krém.
- Krém rovnomerne natrite na úplne vychladnutý korpus.
- Povrch husto posypte strúhaným kokosom a vložte aspoň na 2 hodiny do chladničky, aby krém stuhol a chute sa prepojili.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Krém, ktorý drží tvar: Tajomstvo pevného krému je v správnom postupe. Vždy najprv vyšľahajte samotnú šľahačku so stužovačom a až potom do nej opatrne vmiešajte ostatné suroviny. Nikdy nešľahajte všetko naraz.
- Aby ovocie nekleslo: Ak používate čerstvé ovocie a bojíte sa, že klesne na dno, pred pridaním na cesto ho zľahka obaľte v lyžici polohrubej múky.
Jednoduché variácie
- S iným ovocím: Namiesto malín môžete použiť akékoľvek drobné ovocie – čučoriedky, ríbezle, černice alebo na malé kúsky nakrájané jahody či marhule.
- Čokoládová verzia: Na vychladnutý korpus pred nanesením krému natrite tenkú vrstvu Nutelly alebo rozpustenej čokolády. Vytvoríte tak ďalšiu lahodnú vrstvu.
Po stuhnutí krájajte na úhľadné rezy. Sú svieže, ľahké a ideálne na akúkoľvek príležitosť.
Recept vychádza z verzie uverejnenej na youtube Przepisy są łatwe!, upravila a prepracovala ho redakcia Varíme s Láskou.
