Search

Jednoduché ovsené sušienky s ovocím – vláčne a chrumkavé

ovsené sušienky s ovocím
ovsené sušienky s ovocím

Obsah receptu

Publikované: 24. júla 2025, 15:00

Hľadáte recept na jednoduché a rýchle ovsené sušienky s ovocím? Tento zvládnete bez problémov. Vďaka ovseným vločkám sú nielen chutné, ale aj plné vlákniny. Milujem ich ako rýchlu desiatu, ktorá dodá energiu a zaženie chuť na sladké. Vyskúšajte tieto overené sušienky!

Kúzlo spočíva v dokonalej kombinácii zmäknutého masla a štipky jedlej sódy, ktorá zaručí vláčny stred a chrumkavé okraje. Ste pripravení na vôňu, ktorá zaplaví celú kuchyňu?

Ako správne pripraviť ovsené sušienky s ovocím?

Kľúčom je vyšľahať zmäknuté maslo s cukrom do peny, postupne pridať vajce a nakoniec zľahka vmiešať sypkú zmes s ovsenými vločkami a ovocím. Pečte ich na 180 °C dozlatista pre ideálnu textúru.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 10 minút
  • Čas pečenia: 12–15 minút
  • Počet porcií: cca 25 kusov
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 80 kcal/porcia
  • Trend: Rýchla maškrta, Zero-waste friendly

Potrebujeme

  • 140 g jemných ovsených vločiek
  • 100 g zmäknutého masla
  • 80 g hladkej múky (preosiatej)
  • 50 g sušeného ovocia alebo orechov (nasekaných nahrubo)
  • 40 g kryštálového cukru
  • 1 ks vajce
  • 1 lyžička vanilkového cukru
  • ½ lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • ¼ lyžičky jedlej sódy
  • 1 štipka soli

Postup prípravy

Príprava cesta

  1. Rúru si predhrejte na 180 °C a plech vysteľte papierom na pečenie.
  2. V miske vyšľahajte zmäknuté maslo s kryštálovým a vanilkovým cukrom do bledej peny, trvá to asi 3-4 minúty.
  3. Potom do zmesi pridajte vajíčko a krátko prešľahajte, kým sa všetko nespojí do hladkej hmoty.

Kompletizácia a pečenie

  1. V druhej miske zmiešajte preosiatu múku, kypriaci prášok, jedlú sódu a štipku soli.
  2. Sypkú zmes následne primiešajte k ovseným vločkám a všetko spolu zapracujte do maslovej zmesi.
  3. Nakoniec už len zľahka vmiešajte nasekané sušené ovocie alebo orechy.
  4. Z cesta tvarujte malé guličky, ukladajte ich na plech v dostatočných rozostupoch a dlaňou alebo lyžičkou ich jemne sploštite.
  5. Pečte v predhriatej rúre približne 12–15 minút dozlatista. Hotové sušienky nechajte vychladnúť na mriežke.

Videorecept

Tipy

  1. Pre extra vanilkovú chuť pridajte pár kvapiek vanilkového extraktu.
  2. Zužitkujte zvyšky! Použite akékoľvek sušené ovocie či orechy, ktoré máte doma.
  3. Chcete ich chrumkavejšie? Pridajte do cesta lyžicu nasekaných mandlí.

Variácie

  • Vegan verzia: Maslo nahraďte rastlinným a vajce ľanovým vajíčkom (1 PL mletých semiačok + 3 PL vody).
  • Čokoládový twist: Pridajte do cesta 30 g nasekaných kúskov horkej čokolády.
  • Bezlepková alternatíva: Použite certifikované bezlepkové vločky a bezlepkovú múčnu zmes.

Tieto vláčne sušienky sa vám budú doslova rozplývať na jazyku. Prajem vám dobrú chuť a príjemné maškrtenie!

Recept vychádza z verzie od Ольга Шобутинская, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty