Tento írsky čajový chlebíček, známy ako Barmbrack, je tradičná pochúťka bez kysnutia. Sušené ovocie sa namáča v čiernom čaji a whisky, čo koláču dodáva neuveriteľnú šťavnatosť. Náš recept na írsky čajový chlebíček je rýchly a nepotrebuje žiadne droždie.
Je to niečo medzi chlebom a koláčom, ideálne na jeseň. V Írsku sa tradične pečie na Halloween a skrývajú sa doň predmety symbolizujúce osud.
Ako pripraviť írsky čajový chlebíček?
Sušené ovocie namočte aspoň na 3 hodiny do horúceho čaju a whisky. Potom vmiešajte cukor, samokysnúcu múku, vajce a korenie. Pečte 1 hodinu pri 180 °C.
Základné informácie
- Čas prípravy: 10 minút + 3 hodiny namáčanie
- Čas varenia/pečenia: 1 hodina
- Počet porcií: 1 bochník (cca 10 plátkov)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 290 kcal/plátok
- Trend: Fusion / Úspora času
Potrebujeme
- 300 g zmesi sušeného ovocia (hrozienka, sultánky, brusnice)
- 300 ml horúceho, silného čierneho čaju
- 3 PL írskej whisky (voliteľné, ale odporúčané)
- 130 g svetlohnedého trstinového cukru
- 225 g samokysnúcej múky
- 1 rozšľahané vajce
- 1/2 ČL zmesi korenia (škorica, muškátový oriešok, klinčeky)
- 1 PL medu (na záverečnú polevu)
Postup prípravy
- Sušené ovocie dajte do veľkej misy. Zalejte ho 300 ml horúceho čierneho čaju.
- Pridajte 3 PL írskej whisky. Premiešajte, prikryte a nechajte namáčať aspoň 3 hodiny, ideálne však cez noc. Ovocie nasiakne tekutinu a zmäkne.
- Rúru predhrejte na 180 °C. Menšiu formu na chlebíček (cca 20×10 cm) vysteľte papierom na pečenie.
- K namočenému ovociu (aj so zvyšnou tekutinou) pridajte hnedý cukor, zmes korenia a rozšľahané vajce. Premiešajte.
- Postupne prisypte samokysnúcu múku a stierkou ju zapracujte. Vznikne husté, lepivé cesto.
- Cesto vylejte a rovnomerne rozotrite v pripravenej forme.
- Vložte do vyhriatej rúry a pečte presne 1 hodinu. Skúste špajdľou, či je stred prepečený.
- Kým je koláč ešte horúci, v malom hrnčeku mierne zohrejte lyžicu medu.
- Horúci chlebíček potrite medom. Vytvorí to krásnu lesklú a jemne sladkú kôrku.
- Nechajte vychladnúť vo forme, až potom krájajte.
Videorecept
Tipy na záver
- Ako nahradiť samokysnúcu múku? Ak ju nemáte, použite 225 g hladkej múky zmiešanej s 2 zarovnanými ČL kypriaceho prášku do pečiva a štipkou soli.
- Tradičné prekvapenie: V Írsku sa do chlebíka pred pečením zvykol zabaliť do papiera na pečenie prsteň (svadba), minca (bohatstvo) alebo gombík (staromládenectvo). Ak to vyskúšate, nezabudnite hostí varovať!
Jednoduché variácie
- Bez alkoholu: Whisky nahraďte pomarančovou šťavou alebo silným ovocným čajom.
- Extra aróma: Pridajte do cesta lyžičku strúhanej pomarančovej kôry.
Časté otázky (FAQ)
Musí sa ovocie namáčať tak dlho? Áno, je to kľúčové. Ovocie nasiakne tekutinu, vďaka čomu je koláč extrémne šťavnatý a nerozpadáva sa.
Prečo sa v recepte nepoužíva žiadny tuk? Nie je potrebný. Vlhkosť z namočeného ovocia a čaju plne nahrádza maslo alebo olej. Je to prirodzene vláčny koláč.
Aký čaj je najlepší použiť? Použite silný čierny čaj, napríklad English Breakfast alebo Earl Grey pre zaujímavejšiu arómu.
Výsledkom je tmavý, neuveriteľne voňavý a šťavnatý chlebíček. Najlepšie chutí natretý poctivou vrstvou slaného masla a, samozrejme, so šálkou čaju. Skladujte ho zabalený vo fólii alebo v uzavretej nádobe, vydrží vláčny 3-4 dni.
Recept od Un jour Une recette upravila a osobne otestovala redakcia Varíme s Láskou.
Ak vám chutil tento írsky čajový chlebíček, možno sa vám budú páčiť aj ďalšie overené recepty na tradičné jesenné koláče z našej kuchyne:
- Ľahký nepečený írsky krémový tvarohový dezert Baileys
- Domáce ‘Baileys’ za 5 MINÚT: Tento recept na krémový likér si zamilujete (Lepší ako originál?)
- Žiadne zložité postupy: Len zamiešajte a upečte najlepší a najvláčnejší cuketový chlebíček
- Najvláčnejší mrkvový chlebíček na svete: Tento RECEPT je neskutočne šťavnatý!
- Najlepší banánový chlebíček z ovsených vločiek: RECEPT bez múky a pridaného cukru
