Máte chuť na niečo sladké, chrumkavé a rýchlo hotové? Tieto hrozienkové sušienky s mandľami sú presne pre vás! Sú úžasne krehké, plné chuti a ich príprava je taká jednoduchá, že ju zvládne aj úplný začiatočník. Ideálne pečivo ku káve alebo čaju.
Cesto je pripravené z oleja namiesto masla, vďaka čomu je rýchlo zamiešané a má zaujímavú, chrumkavú textúru. Poďme na to, je to naozaj bleskovka!
Ako sa robia jednoduché hrozienkové sušienky?
Z vajca, cukru a oleja vyšľahajte penu. Pridajte múku s kypriacim práškom a škoricou a nakoniec vmiešajte hrozienka a mandle. Z vychladeného cesta tvarujte malé obdĺžničky a pečte pri 180 °C dozlatista.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 minút + 30 minút chladenie
- Čas pečenia: 10–12 minút
- Počet porcií: cca 24-28 sušienok
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 90 kcal/kus
- Trend: Rýchle pečenie, Jednoduché pečivo
Potrebujeme
- 220 g hladkej múky
- 100 g kryštálového cukru
- 70 ml rastlinného oleja (napr. slnečnicového)
- 50 g nasekaných mandlí
- 50 g hrozienok
- 1 vajce
- 8 g kypriaceho prášku do pečiva (2 ČL)
- 1 lyžička mletej škorice
- 1 štipka soli
- práškový cukor na posypanie (voliteľné)
Postup prípravy
Príprava cesta
- Vo väčšej mise vyšľahajte celé vajce so štipkou soli a kryštálovým cukrom do svetlej peny.
- Za stáleho šľahania na nízkych otáčkach tenkým prúdom prilievajte olej.
- V druhej miske zmiešajte preosiatu hladkú múku, kypriaci prášok a mletú škoricu.
- Sypkú zmes postupne zapracujte do vaječnej peny a vytvorte mäkké, vláčne cesto.
- Nakoniec do cesta vmiešajte nasekané mandle a hrozienka.
- Cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte ho odpočívať do chladničky aspoň na 30-60 minút. Bude sa s ním potom lepšie pracovať.
Tvarovanie a pečenie
- Rúru si predhrejte na 180 °C. Plech vysteľte papierom na pečenie.
- Vychladené cesto rozdeľte na 4 rovnaké časti. Z každej časti na pomúčenej doske vytvarujte tenký valček.
- Každý valček rozkrájajte na 6-7 rovnakých dielikov.
- Z každého dielika v rukách vytvarujte malý obdĺžnik alebo placku a ukladajte ich na plech.
- Pečte v predhriatej rúre približne 10–12 minút, alebo kým okraje nie sú krásne zlatisté.
- Upečené sušienky nechajte na plechu vychladnúť. Pred podávaním ich môžete jemne posypať práškovým cukrom.
Videorecept
Tipy
- Hrozienka môžete pred pridaním do cesta na 10 minút namočiť do teplej vody alebo rumu, budú šťavnatejšie. Nezabudnite ich potom dobre osušiť.
- Pre intenzívnejšiu chuť mandle pred nasekaním krátko opečte na suchej panvici.
- Ak máte radi exotické chute, môžete vyskúšať aj variant so sezamovým olejom.
Variácie
- S inými orechmi: Namiesto mandlí použite nasekané vlašské alebo lieskové orechy.
- Čokoládové: Pridajte do cesta aj hrsť nasekaných kúskov horkej čokolády.
- Citrónové: Namiesto škorice pridajte do cesta nastrúhanú kôru z jedného bio citróna.
Tieto jednoduché sušienky sú skvelou a rýchlou pochúťkou na každú príležitosť. Dobrú chuť!
Recept vychádza z verzie od Rýchle a jednoduché recepty na dezerty, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.
