Search

Garantujem vám, že lepšie zemiakové placky ste ešte nejedli. Sú chrumkavé, syrové a neodolateľné.

Zemiakové placky so syrom
Zemiakové placky so syrom

Obsah receptu

Publikované: 22. septembra 2025, 06:30 | Aktualizované: 22. septembra 2025, 20:59

Dnes zabudnite na všetko, čo ste si mysleli o zemiakových plackách. Tento recept je úplne iná liga. Klasickú chrumkavú haruľu povyšujeme na sýte hlavné jedlo vďaka bohatej a krémovej syrovej zmesi, ktorú zapekáme priamo na placke v panvici. Je to šťavnaté, chrumkavé, plné chuti a absolútne návykové.

Aj keď výsledok vyzerá a chutí ako z reštaurácie, príprava je prekvapivo jednoduchá a rýchla. Ukážem vám, ako na to, aby boli placky dokonale chrumkavé a nikdy sa nerozpadli. Pripravte sa na nový obľúbený recept vašej rodiny, ktorý hravo nahradí aj nedeľný rezeň.

Ako sa robia najlepšie zemiakové placky so syrom?

Z nastrúhaných zemiakov dôkladne vyžmýkajte prebytočnú vodu a zmiešajte ich s vajíčkom a múkou. Z cesta opečte na panvici z jednej strany veľkú placku. Obráťte ju, na opečenú stranu natrite syrovú zmes z majonézy, varených vajec a syra, prikryte pokrievkou a dopečte z druhej strany dozlatista.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 min
  • Čas varenia/pečenia: 20 min
  • Počet porcií: 4 veľké placky (ako hlavné jedlo)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 550 kcal/placka
  • Trend: Rýchly obed / Bezmäsité jedlo

Potrebujeme

Zemiakové cesto

  • 5–6 ks väčších zemiakov (varný typ C)
  • 1 ks cibuľa
  • 1 ČL soli
  • ⅓ ČL mletého čierneho korenia
  • 1 ks vajce
  • 3 PL polohrubej múky

Syrová zmes

  • 2 ks vajec (uvarených natvrdo)
  • 120 g tvrdého syra (napr. eidam, gouda)
  • 3 PL majonézy
  • 1–2 strúčiky cesnaku
  • čerstvo nasekaný kôpor na posypanie
  • rastlinný olej na smaženie

Postup prípravy

  1. Príprava syrovej zmesi. Najprv si uvarte 2 vajcia natvrdo (10 minút). Ochlaďte ich, ošúpte a nakrájajte nadrobno alebo pretlačte cez mriežku. Syr nastrúhajte nahrubo.
  2. V miske zmiešajte nakrájané vajcia, nastrúhaný syr, majonézu a prelisovaný cesnak. Podľa chuti môžete jemne osoliť a okoreniť. Zmes odložte bokom.
  3. Príprava zemiakov (dôležitý krok!). Zemiaky ošúpte a nastrúhajte nahrubo. Vložte ich do misy, pridajte lyžičku soli a premiešajte. Nechajte 5 minút postáť.
  4. Po 5 minútach zemiaky rukami poriadne vyžmýkajte, aby ste z nich dostali čo najviac prebytočnej vody. Vodu zlejte. Toto je tajomstvo chrumkavých placiek.
  5. Príprava cesta. K vyžmýkaným zemiakom pridajte najemno nakrájanú cibuľu, 1 surové vajce, čierne korenie a múku. Dôkladne premiešajte.
  6. Smaženie. Na väčšej panvici rozohrejte vrstvu oleja (asi 0,5 cm). Zoberte štvrtinu zemiakového cesta a na panvici z neho vytvarujte jednu veľkú placku.
  7. Smažte na strednom plameni z prvej strany asi 4–5 minút do zlatohneda.
  8. Placku opatrne obráťte. Smažte z druhej strany asi 1 minútu, aby sa cesto zatiahlo.
  9. Potom na opečený vrch rovnomerne natrite štvrtinu syrovej zmesi. Panvicu prikryte pokrievkou, stíšte plameň a smažte ďalších 4–5 minút, kým nie je spodok placky chrumkavý a syr na vrchu roztopený a horúci.
  10. Hotovú placku preložte na tanier a postup opakujte so zvyšným cestom a plnkou.
  11. Podávajte ihneď, bohato posypané čerstvým kôprom.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Prečo žmýkať zemiaky? Tento krok nikdy nevynechávajte. Zbavením sa prebytočnej vody zaručíte, že placky budú krásne chrumkavé, nebudú sa rozpadať a nenasiaknu toľko oleja. Je to najdôležitejší trik pre dokonalé harule.
  2. Syrová obmena. Nebojte sa experimentovať so syrom. Namiesto eidamu skúste použiť údený syr, čedar alebo dokonca nivu pre oveľa výraznejšiu a pikantnejšiu chuť. Vždy to bude skvelé.

Jednoduché variácie

  • Šunková verzia: Do syrovej zmesi môžete pridať 100 g nadrobno nakrájanej kvalitnej šunky. Z bezmäsitého jedla sa tak stane ešte sýtejšia pochúťka.
  • Pikantná verzia: Pre milovníkov ostrej chuti pridajte do syrovej zmesi najemno nasekanú čili papričku alebo štipku kajenského korenia.

Výsledkom je neuveriteľne sýte a chutné jedlo, ktoré hravo nahradí akýkoľvek rezeň. Podávajte ho horúce, s kopčekom kyslej smotany alebo jednoduchým šalátom z čerstvej zeleniny.

Recept vychádza z verzie od CHUTNÉ JEDNODUCHÉ, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty