Dnes zabudnite na všetko, čo ste si mysleli o zemiakových plackách. Tento recept je úplne iná liga. Klasickú chrumkavú haruľu povyšujeme na sýte hlavné jedlo vďaka bohatej a krémovej syrovej zmesi, ktorú zapekáme priamo na placke v panvici. Je to šťavnaté, chrumkavé, plné chuti a absolútne návykové.
Aj keď výsledok vyzerá a chutí ako z reštaurácie, príprava je prekvapivo jednoduchá a rýchla. Ukážem vám, ako na to, aby boli placky dokonale chrumkavé a nikdy sa nerozpadli. Pripravte sa na nový obľúbený recept vašej rodiny, ktorý hravo nahradí aj nedeľný rezeň.
Ako sa robia najlepšie zemiakové placky so syrom?
Z nastrúhaných zemiakov dôkladne vyžmýkajte prebytočnú vodu a zmiešajte ich s vajíčkom a múkou. Z cesta opečte na panvici z jednej strany veľkú placku. Obráťte ju, na opečenú stranu natrite syrovú zmes z majonézy, varených vajec a syra, prikryte pokrievkou a dopečte z druhej strany dozlatista.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 min
- Čas varenia/pečenia: 20 min
- Počet porcií: 4 veľké placky (ako hlavné jedlo)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 550 kcal/placka
- Trend: Rýchly obed / Bezmäsité jedlo
Potrebujeme
Zemiakové cesto
- 5–6 ks väčších zemiakov (varný typ C)
- 1 ks cibuľa
- 1 ČL soli
- ⅓ ČL mletého čierneho korenia
- 1 ks vajce
- 3 PL polohrubej múky
Syrová zmes
- 2 ks vajec (uvarených natvrdo)
- 120 g tvrdého syra (napr. eidam, gouda)
- 3 PL majonézy
- 1–2 strúčiky cesnaku
- čerstvo nasekaný kôpor na posypanie
- rastlinný olej na smaženie
Postup prípravy
- Príprava syrovej zmesi. Najprv si uvarte 2 vajcia natvrdo (10 minút). Ochlaďte ich, ošúpte a nakrájajte nadrobno alebo pretlačte cez mriežku. Syr nastrúhajte nahrubo.
- V miske zmiešajte nakrájané vajcia, nastrúhaný syr, majonézu a prelisovaný cesnak. Podľa chuti môžete jemne osoliť a okoreniť. Zmes odložte bokom.
- Príprava zemiakov (dôležitý krok!). Zemiaky ošúpte a nastrúhajte nahrubo. Vložte ich do misy, pridajte lyžičku soli a premiešajte. Nechajte 5 minút postáť.
- Po 5 minútach zemiaky rukami poriadne vyžmýkajte, aby ste z nich dostali čo najviac prebytočnej vody. Vodu zlejte. Toto je tajomstvo chrumkavých placiek.
- Príprava cesta. K vyžmýkaným zemiakom pridajte najemno nakrájanú cibuľu, 1 surové vajce, čierne korenie a múku. Dôkladne premiešajte.
- Smaženie. Na väčšej panvici rozohrejte vrstvu oleja (asi 0,5 cm). Zoberte štvrtinu zemiakového cesta a na panvici z neho vytvarujte jednu veľkú placku.
- Smažte na strednom plameni z prvej strany asi 4–5 minút do zlatohneda.
- Placku opatrne obráťte. Smažte z druhej strany asi 1 minútu, aby sa cesto zatiahlo.
- Potom na opečený vrch rovnomerne natrite štvrtinu syrovej zmesi. Panvicu prikryte pokrievkou, stíšte plameň a smažte ďalších 4–5 minút, kým nie je spodok placky chrumkavý a syr na vrchu roztopený a horúci.
- Hotovú placku preložte na tanier a postup opakujte so zvyšným cestom a plnkou.
- Podávajte ihneď, bohato posypané čerstvým kôprom.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Prečo žmýkať zemiaky? Tento krok nikdy nevynechávajte. Zbavením sa prebytočnej vody zaručíte, že placky budú krásne chrumkavé, nebudú sa rozpadať a nenasiaknu toľko oleja. Je to najdôležitejší trik pre dokonalé harule.
- Syrová obmena. Nebojte sa experimentovať so syrom. Namiesto eidamu skúste použiť údený syr, čedar alebo dokonca nivu pre oveľa výraznejšiu a pikantnejšiu chuť. Vždy to bude skvelé.
Jednoduché variácie
- Šunková verzia: Do syrovej zmesi môžete pridať 100 g nadrobno nakrájanej kvalitnej šunky. Z bezmäsitého jedla sa tak stane ešte sýtejšia pochúťka.
- Pikantná verzia: Pre milovníkov ostrej chuti pridajte do syrovej zmesi najemno nasekanú čili papričku alebo štipku kajenského korenia.
Výsledkom je neuveriteľne sýte a chutné jedlo, ktoré hravo nahradí akýkoľvek rezeň. Podávajte ho horúce, s kopčekom kyslej smotany alebo jednoduchým šalátom z čerstvej zeleniny.
Recept vychádza z verzie od CHUTNÉ JEDNODUCHÉ, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
