Search

Fantastické zapečené zemiakové krokety s mozzarellou: Ideálne ako príloha aj hlavné jedlo

Zapečené zemiakové krokety s mozzarellou
Zapečené zemiakové krokety s mozzarellou

Obsah receptu

Publikované: 16. októbra 2025, 11:00

Hľadáte recept, ktorý je tak trochu chameleón? Tieto zemiakové krokety sú presne také. Môžete ich podávať ako originálnu a sýtu prílohu k mäsu, no sú také dobré, že s jednoduchým šalátom hravo zastúpia aj hlavné jedlo. Je to moja obľúbená dobrota z jedného pekáča.

Zvonku sú krásne zlatisté, vnútri plné zeleniny a v samotnom srdci sa ukrýva prekvapenie v podobe ťahavej mozzarelly. Všetko je zaliate jemnou smotanovou omáčkou. Táto kombinácia je jednoducho dokonalá.

Ako pripraviť zapekané zemiakové krokety?

Z uvarených zemiakov, vajca, múky a orestovanej zeleniny vytvorte cesto. Tvarujte guľky plnené mozzarellou, opečte ich na panvici dozlatista. V zapekacej mise pripravte omáčku, vložte do nej krokety, posypte syrom a krátko zapečte v rúre.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 25 min
  • Čas pečenia: 30 min
  • Počet porcií: cca 12-14 kusov (3-4 porcie)
  • Náročnosť: Stredná
  • Kalorická hodnota: cca 450 kcal/porcia
  • Trend: Z jedného pekáča

Potrebujeme

Zemiakové krokety:

  • 500 g zemiakov (varný typ B alebo C)
  • 1 ks vajce
  • 2 PL polohrubej múky
  • 1 ks cibule
  • 1/2 ks červenej papriky
  • 1 ks mrkvy
  • 100 g syra mozzarella (vcelku)
  • 1 ČL mletej sladkej papriky
  • 1/2 ČL mletého čierneho korenia
  • soľ, rastlinný olej

Omáčka a zapekanie:

  • 200 ml smotany na varenie (min. 20 %)
  • 100 g tvrdého syra (napr. eidam, strúhaného)
  • 50 ml vody
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 PL paradajkového pretlaku
  • 2 PL sójovej omáčky
  • jarná cibuľka na ozdobu

Postup prípravy

Príprava krokiet:

  1. Zemiaky ošúpte, nakrájajte na kocky a v osolenej vode uvarte domäkka (cca 20 minút). Sceďte a nechajte ich mierne vychladnúť.
  2. Medzitým na troche oleja orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridajte na malé kocky nakrájanú papriku a nastrúhanú mrkvu a restujte asi 5 minút, kým zelenina nezmäkne. Dochuťte soľou.
  3. Vychladnuté zemiaky roztlačte pučidlom. Pridajte k nim vajce, múku, mletú papriku, korenie a orestovanú zeleninovú zmes. Vypracujte cesto.
  4. Z cesta odoberajte kúsky, vytvarujte z nich placku, do stredu vložte kocku mozzarelly a zabaľte ju do guľôčky.
  5. Na panvici rozohrejte vyššiu vrstvu oleja. Krokety opekajte z každej strany dozlatista, približne 3–4 minúty. Opečené odkladajte bokom na tanier.

Príprava omáčky a zapekanie:

  1. Rúru predhrejte na 180 °C. Do panvice, v ktorej ste opekali krokety (ak je vhodná do rúry), alebo do zapekacej misy vlejte smotanu na varenie.
  2. Pridajte vodu, paradajkový pretlak, sójovú omáčku a prelisovaný cesnak. Krátko prevarte.
  3. Do omáčky opatrne vložte opečené krokety.
  4. Všetko štedro posypte nastrúhaným tvrdým syrom a na záver ešte trochou mletej sladkej papriky.
  5. Vložte do vyhriatej rúry a zapekajte 10 minút, kým sa syr krásne neroztopí a nezozlatne.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Správne zemiaky sú základ: Pre najlepšie cesto na krokety použite múčnatejšie zemiaky (varný typ B alebo C). Po uvarení ich nechajte poriadne odpariť, aby cesto nebolo príliš vlhké.
  2. Aby sa cesto nelepilo: Ak sa vám zemiakové cesto pri tvarovaní lepí na ruky, zľahka si ich navlhčite studenou vodou. Pôjde to oveľa ľahšie.

Jednoduché variácie

  • Šunková verzia: Do zemiakového cesta môžete spolu so zeleninou pridať aj 100 g na malé kocky nakrájanej a opečenej šunky alebo slaniny.
  • Pikantná omáčka: Ak máte radi pikantné, pridajte do smotanovej omáčky štipku chilli alebo pár kvapiek pálivej omáčky.

Hotové krokety podávajte ihneď, posypané čerstvo nasekanou jarnou cibuľkou.

Recept vychádza z verzie uverejnenej na Rezept zeit, upravila a prepracovala ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty