Hľadáte recept, ktorý je tak trochu chameleón? Tieto zemiakové krokety sú presne také. Môžete ich podávať ako originálnu a sýtu prílohu k mäsu, no sú také dobré, že s jednoduchým šalátom hravo zastúpia aj hlavné jedlo. Je to moja obľúbená dobrota z jedného pekáča.
Zvonku sú krásne zlatisté, vnútri plné zeleniny a v samotnom srdci sa ukrýva prekvapenie v podobe ťahavej mozzarelly. Všetko je zaliate jemnou smotanovou omáčkou. Táto kombinácia je jednoducho dokonalá.
Ako pripraviť zapekané zemiakové krokety?
Z uvarených zemiakov, vajca, múky a orestovanej zeleniny vytvorte cesto. Tvarujte guľky plnené mozzarellou, opečte ich na panvici dozlatista. V zapekacej mise pripravte omáčku, vložte do nej krokety, posypte syrom a krátko zapečte v rúre.
Základné informácie
- Čas prípravy: 25 min
- Čas pečenia: 30 min
- Počet porcií: cca 12-14 kusov (3-4 porcie)
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 450 kcal/porcia
- Trend: Z jedného pekáča
Potrebujeme
Zemiakové krokety:
- 500 g zemiakov (varný typ B alebo C)
- 1 ks vajce
- 2 PL polohrubej múky
- 1 ks cibule
- 1/2 ks červenej papriky
- 1 ks mrkvy
- 100 g syra mozzarella (vcelku)
- 1 ČL mletej sladkej papriky
- 1/2 ČL mletého čierneho korenia
- soľ, rastlinný olej
Omáčka a zapekanie:
- 200 ml smotany na varenie (min. 20 %)
- 100 g tvrdého syra (napr. eidam, strúhaného)
- 50 ml vody
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 PL paradajkového pretlaku
- 2 PL sójovej omáčky
- jarná cibuľka na ozdobu
Postup prípravy
Príprava krokiet:
- Zemiaky ošúpte, nakrájajte na kocky a v osolenej vode uvarte domäkka (cca 20 minút). Sceďte a nechajte ich mierne vychladnúť.
- Medzitým na troche oleja orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridajte na malé kocky nakrájanú papriku a nastrúhanú mrkvu a restujte asi 5 minút, kým zelenina nezmäkne. Dochuťte soľou.
- Vychladnuté zemiaky roztlačte pučidlom. Pridajte k nim vajce, múku, mletú papriku, korenie a orestovanú zeleninovú zmes. Vypracujte cesto.
- Z cesta odoberajte kúsky, vytvarujte z nich placku, do stredu vložte kocku mozzarelly a zabaľte ju do guľôčky.
- Na panvici rozohrejte vyššiu vrstvu oleja. Krokety opekajte z každej strany dozlatista, približne 3–4 minúty. Opečené odkladajte bokom na tanier.
Príprava omáčky a zapekanie:
- Rúru predhrejte na 180 °C. Do panvice, v ktorej ste opekali krokety (ak je vhodná do rúry), alebo do zapekacej misy vlejte smotanu na varenie.
- Pridajte vodu, paradajkový pretlak, sójovú omáčku a prelisovaný cesnak. Krátko prevarte.
- Do omáčky opatrne vložte opečené krokety.
- Všetko štedro posypte nastrúhaným tvrdým syrom a na záver ešte trochou mletej sladkej papriky.
- Vložte do vyhriatej rúry a zapekajte 10 minút, kým sa syr krásne neroztopí a nezozlatne.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Správne zemiaky sú základ: Pre najlepšie cesto na krokety použite múčnatejšie zemiaky (varný typ B alebo C). Po uvarení ich nechajte poriadne odpariť, aby cesto nebolo príliš vlhké.
- Aby sa cesto nelepilo: Ak sa vám zemiakové cesto pri tvarovaní lepí na ruky, zľahka si ich navlhčite studenou vodou. Pôjde to oveľa ľahšie.
Jednoduché variácie
- Šunková verzia: Do zemiakového cesta môžete spolu so zeleninou pridať aj 100 g na malé kocky nakrájanej a opečenej šunky alebo slaniny.
- Pikantná omáčka: Ak máte radi pikantné, pridajte do smotanovej omáčky štipku chilli alebo pár kvapiek pálivej omáčky.
Hotové krokety podávajte ihneď, posypané čerstvo nasekanou jarnou cibuľkou.
Recept vychádza z verzie uverejnenej na Rezept zeit, upravila a prepracovala ho redakcia Varíme s Láskou.
