Search

Famózne raňajkové pudingáče: Jemné ako bavlna, deti ich milujú

Pudingové koláče
Pudingové koláče

Obsah receptu

Publikované: 7. novembra 2025, 14:48

Tieto domáce pudingové koláče sú ideálne raňajky. Kysnuté cesto je vďaka oleju a maslu úžasne vláčne a vanilkový krém v strede z nich robí obľúbenú dobrotu. Tieto pudingové koláče sú mäkké aj na druhý deň.

Príprava je jednoduchšia, ako sa zdá. Kľúčom je nechať cesto dobre vykysnúť a použiť poctivý varený puding namiesto práškových náplní. Poďte si ich upiecť.

Ako správne pripraviť pudingové koláče?

Z teplého mlieka, droždia a múky pripravte cesto a nechajte ho vykysnúť. Medzitým uvarte hustý puding z mlieka a škrobu. Z cesta tvarujte guľky, nechajte ich podkysnúť, pohárom urobte jamku, naplňte krémom a upečte dozlatista.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 minút
  • Čas kysnutia: 50-70 minút
  • Čas pečenia: 25-30 minút
  • Počet porcií: cca 12-15 kusov
  • Náročnosť: Stredná
  • Kalorická hodnota: cca 190 kcal/kus
  • Trend: Rýchly recept

Potrebujeme

Na kysnuté cesto

  • 300 g hladkej múky
  • 60 ml teplého mlieka
  • 60 ml teplej vody
  • 10 g sušeného droždia (alebo 25 g čerstvého)
  • 60 g kryštálového cukru
  • 1 vajce
  • 40 ml rastlinného oleja
  • 1 PL masla (rozpusteného)
  • 1/2 ČL soli

Pudingová plnka

  • 200 ml mlieka
  • 2 PL kryštálového cukru (alebo podľa chuti)
  • 2 PL vanilkového pudingového prášku (alebo kukuričného škrobu)
  • 1 ČL vanilkovej esencie

Na dokončenie

  • 1 vaječný žĺtok (zmiešaný s 1 PL mlieka na potretie)
  • Plátky mandlí (na posypanie)
  • Marhuľový džem (voliteľné)

Postup prípravy

Príprava pudingovej plnky

  1. Najprv si pripravte plnku, aby stihla vychladnúť. Do hrnca dajte mlieko, cukor a pudingový prášok.
  2. Metličkou dobre rozšľahajte, aby v zmesi neboli hrudky.
  3. Varte na miernom ohni za stáleho miešania do zhustnutia.
  4. Do horúceho pudingu vmiešajte vanilkovú esenciu.
  5. Povrch pudingu prikryte potravinárskou fóliou (tak, aby sa dotýkala povrchu) a nechajte úplne vychladnúť.

Príprava cesta

  1. Do misy preosejte múku. V strede urobte jamku.
  2. Do jamky nasypte sušené droždie, prilejte teplú vodu a teplé mlieko. Nechajte 5 minút postáť, kým sa droždie aktivuje.
  3. Pridajte cukor, celé vajce, olej, rozpustené maslo a soľ (soľ dajte na okraj múky, nie priamo na droždie).
  4. Vymieste hladké, elastické cesto (ručne alebo mixérom).
  5. Misu prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť 30–40 minút, kým nezdvojnásobí objem.

Tvarovanie a pečenie

  1. Rúru predhrejte na 180 °C. Plech vysteľte papierom na pečenie.
  2. Vykysnuté cesto preložte na jemne naolejovanú pracovnú dosku (nepodsypávajte múkou).
  3. Rozdeľte ho na 12 až 15 rovnakých kúskov. Z každého kúska vytvarujte hladkú guľku.
  4. Guľky ukladajte na plech s dostatočnými rozostupmi.
  5. Prikryte ich utierkou a nechajte na plechu podkysnúť ešte 20–30 minút.
  6. Pripravte si pohár s priemerom dna asi 5-6 cm. Dno pohára zľahka pomúčte.
  7. Do stredu každej podkysnutej guľky zatlačte dnom pohára, aby ste vytvorili hlbokú jamku s okrajom.
  8. Vychladnutý puding preložte do cukrárskeho vrecka (alebo použite lyžičku) a naplňte ním každú jamku.
  9. Okraje cesta potrite žĺtkom rozmiešaným v mlieku.
  10. Vrch pudingu a okraje posypte plátkami mandlí.
  11. Pečte v predhriatej rúre 25–30 minút dozlatista.
  12. (Voliteľné) Ešte horúce okraje môžete potrieť horúcim marhuľovým džemom pre lesk.

Videorecept

Tipy na záver

  1. Trik s pohárom: Tlačenie jamky pohárom je rýchlejšie ako ručné tvarovanie. Okraje cesta sa krásne zdvihnú a puding zostane v strede.
  2. Vláčne cesto: Kombinácia oleja a masla v ceste zaručí, že koláče budú vláčne a mäkké aj na druhý deň.

Jednoduché variácie

  • Tvarohové: Namiesto pudingu naplňte jamky tvarohovou plnkou (tvaroh, cukor, žĺtok, hrozienka).
  • Ovocné: Na pudingovú plnku pred pečením položte pár čučoriedok alebo malín.

Časté otázky (FAQ)

Môžem použiť čerstvé droždie namiesto sušeného? Áno, použite približne 25 g čerstvého droždia. Rozdrobte ho do teplého mlieka s lyžičkou cukru a nechajte vzísť kvások.

Prečo musím puding prikryť fóliou? Fólia priložená priamo na povrch zabráni vytvoreniu tvrdej “kože” počas chladnutia. Krém tak zostane hladký.

Ako koláče skladovať? Najlepšie sú čerstvé. Ak vám zostanú, skladujte ich v uzavretej nádobe pri izbovej teplote, aby neobschli.


Tieto pudingáče sú najlepšie ešte mierne teplé. Sú skvelým štartom do dňa alebo ako sladká desiata. Skladujte ich prikryté, aby zostali vláčne.

Recept vychádza z verzie od youtube kanála Ricette arabe facili, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

Prajeme dobrú chuť! Vyskúšajte aj ďalšie overené recepty z našej kuchyne:

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty