Milujete chuť kokosovej tyčinky Margot? Pripravte si jej domácu verziu, ktorá je ešte lepšia ako originál! Tento nepečený recept je bleskový, plný kokosu a poctivej čokolády. Garantujem vám, že po ochutnaní už inú chcieť nebudete. Je to absolútna bomba!
Výhoda? Máte plnú kontrolu nad surovinami. Môžete pridať kvalitný rum a horkú čokoládu pre dospelácku verziu alebo ju nechať jemnú pre deti. Príprava je hračka!
Ako sa robia domáce nepečené Margot tyčinky?
Vo vode rozpustite cukor a maslo. Do horúceho sirupu vmiešajte mleté sušienky, kokos a rum. Hmotu utlačte na plech, nechajte stuhnúť, nakrájajte na tyčinky a namáčajte ich v rozpustenej čokoláde.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 minút + 30 minút chladenie
- Čas varenia: 5 minút
- Počet porcií: cca 14 tyčiniek
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 350 kcal/kus
- Trend: Nepečený dezert, Rýchly recept
Potrebujeme
Základná hmota
- 300 g maslových sušienok (rozomletých najemno)
- 200 g strúhaného kokosu
- 200 g trstinového cukru
- 100 g masla
- 100 ml vody
- 2-3 PL rumu (alebo mlieka pre detskú verziu)
Poleva
- 200 g čokolády (mix mliečnej a horkej)
- 2 lyžice oleja (napr. kokosového)
Postup prípravy
Príprava kokosovej hmoty
- Do hrnca dajte vodu a trstinový cukor. Na miernom ohni zohrievajte a miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí a nevznikne číry sirup.
- Pridajte do horúceho sirupu na kocky nakrájané maslo a miešajte, kým sa úplne nerozpustí.
- Hrniec odstavte z ohňa. Do horúcej zmesi okamžite nasypte rozomleté sušienky, strúhaný kokos a prilejte rum.
- Všetko dôkladne a rýchlo premiešajte vareškou, aby sa vytvorila jednotná, lepivá hmota.
Tvarovanie a chladenie
- Pripravte si menší plech alebo formu (cca 20×20 cm) a vysteľte ju papierom na pečenie.
- Hmotu rovnomerne rozotrite po celej ploche plechu a povrch čo najviac uhlaďte lyžicou alebo dnom pohára.
- Plech vložte do chladničky a nechajte hmotu poriadne stuhnúť aspoň na 30-60 minút.
Dokončenie v čokoláde
- Stuhnutý plát vyberte z chladničky a ostrým nožom ho nakrájajte na 14 rovnakých tyčiniek.
- Čokoládu nalámte do misky, pridajte olej a opatrne ju rozpustite v mikrovlnnej rúre (v 20-sekundových intervaloch a vždy premiešajte) alebo vo vodnom kúpeli.
- Jednotlivé tyčinky namáčajte v rozpustenej čokoláde, prebytočnú čokoládu nechajte odkvapkať.
- Tyčinky ukladajte na plech vystlaný čistým papierom na pečenie a nechajte v chlade úplne stuhnúť.
Videorecept
Tipy
- Pre extra chuť použite do základu sušienky s kokosovou príchuťou.
- Namiesto tyčiniek môžete z hmoty tvarovať guľôčky a obaliť ich v kokose.
- Na ozdobu môžete povrch ešte mokrej čokolády posypať trochou kokosu.
Variácie
- Oriešková verzia: Časť kokosu (cca 50 g) nahraďte mletými vlašskými orechmi alebo mandľami.
- Biela Margot: Namiesto tmavej čokolády použite na polevu kvalitnú bielu čokoládu.
- Bez alkoholu: Rum jednoducho nahraďte rovnakým množstvom mlieka alebo pomarančovej šťavy.
Táto domáca verzia je taká dobrá, že už si tú kupovanú možno nikdy nedáte. Prajem sladké maškrtenie!
Recept vychádza z verzie od Var a peč s Martinkou / Cestuj a ochutnávaj, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.
