Search

Domáce Margot tyčinky v čokoláde – lepšie ako z obchodu

domáce Margot tyčinky
domáce Margot tyčinky

Obsah receptu

Publikované: 26. júla 2025, 07:00

Milujete chuť kokosovej tyčinky Margot? Pripravte si jej domácu verziu, ktorá je ešte lepšia ako originál! Tento nepečený recept je bleskový, plný kokosu a poctivej čokolády. Garantujem vám, že po ochutnaní už inú chcieť nebudete. Je to absolútna bomba!

Výhoda? Máte plnú kontrolu nad surovinami. Môžete pridať kvalitný rum a horkú čokoládu pre dospelácku verziu alebo ju nechať jemnú pre deti. Príprava je hračka!

Ako sa robia domáce nepečené Margot tyčinky?

Vo vode rozpustite cukor a maslo. Do horúceho sirupu vmiešajte mleté sušienky, kokos a rum. Hmotu utlačte na plech, nechajte stuhnúť, nakrájajte na tyčinky a namáčajte ich v rozpustenej čokoláde.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 minút + 30 minút chladenie
  • Čas varenia: 5 minút
  • Počet porcií: cca 14 tyčiniek
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 350 kcal/kus
  • Trend: Nepečený dezert, Rýchly recept

Potrebujeme

Základná hmota

  • 300 g maslových sušienok (rozomletých najemno)
  • 200 g strúhaného kokosu
  • 200 g trstinového cukru
  • 100 g masla
  • 100 ml vody
  • 2-3 PL rumu (alebo mlieka pre detskú verziu)

Poleva

  • 200 g čokolády (mix mliečnej a horkej)
  • 2 lyžice oleja (napr. kokosového)

Postup prípravy

Príprava kokosovej hmoty

  1. Do hrnca dajte vodu a trstinový cukor. Na miernom ohni zohrievajte a miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí a nevznikne číry sirup.
  2. Pridajte do horúceho sirupu na kocky nakrájané maslo a miešajte, kým sa úplne nerozpustí.
  3. Hrniec odstavte z ohňa. Do horúcej zmesi okamžite nasypte rozomleté sušienky, strúhaný kokos a prilejte rum.
  4. Všetko dôkladne a rýchlo premiešajte vareškou, aby sa vytvorila jednotná, lepivá hmota.

Tvarovanie a chladenie

  1. Pripravte si menší plech alebo formu (cca 20×20 cm) a vysteľte ju papierom na pečenie.
  2. Hmotu rovnomerne rozotrite po celej ploche plechu a povrch čo najviac uhlaďte lyžicou alebo dnom pohára.
  3. Plech vložte do chladničky a nechajte hmotu poriadne stuhnúť aspoň na 30-60 minút.

Dokončenie v čokoláde

  1. Stuhnutý plát vyberte z chladničky a ostrým nožom ho nakrájajte na 14 rovnakých tyčiniek.
  2. Čokoládu nalámte do misky, pridajte olej a opatrne ju rozpustite v mikrovlnnej rúre (v 20-sekundových intervaloch a vždy premiešajte) alebo vo vodnom kúpeli.
  3. Jednotlivé tyčinky namáčajte v rozpustenej čokoláde, prebytočnú čokoládu nechajte odkvapkať.
  4. Tyčinky ukladajte na plech vystlaný čistým papierom na pečenie a nechajte v chlade úplne stuhnúť.

Videorecept

Tipy

  1. Pre extra chuť použite do základu sušienky s kokosovou príchuťou.
  2. Namiesto tyčiniek môžete z hmoty tvarovať guľôčky a obaliť ich v kokose.
  3. Na ozdobu môžete povrch ešte mokrej čokolády posypať trochou kokosu.

Variácie

  • Oriešková verzia: Časť kokosu (cca 50 g) nahraďte mletými vlašskými orechmi alebo mandľami.
  • Biela Margot: Namiesto tmavej čokolády použite na polevu kvalitnú bielu čokoládu.
  • Bez alkoholu: Rum jednoducho nahraďte rovnakým množstvom mlieka alebo pomarančovej šťavy.

Táto domáca verzia je taká dobrá, že už si tú kupovanú možno nikdy nedáte. Prajem sladké maškrtenie!

Recept vychádza z verzie od Var a peč s Martinkou / Cestuj a ochutnávaj, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty