Hľadáte recept na božskú čokoládovú tortu, na ktorú nepotrebujete rúru a máte ju hotovú za 20 minút? Práve ste ho našli! Tento nepečený zázrak má tri vrstvy dokonalej čokoládovej chuti a zvládne ho aj úplný začiatočník. Je to stávka na istotu!
Kombinácia chrumkavého kávového korpusu, nadýchanej čokoládovej peny a zamatovej polevy je jednoducho neodolateľná. Pripravte sa na dezert, po ktorom sa u vás doma len tak zapráši!
Ako sa robí rýchla čokoládová torta bez pečenia?
Z rozdrvených sušienok a masla utlačte korpus. Pripravte krém z rozpustenej čokolády a vyšľahanej smotany, navrstvite ho na korpus. Polejte ganache polevou z horúcej smotany a čokolády. Nechajte stuhnúť v chladničke.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas chladenia: 5–6 hodín
- Počet porcií: 1 torta (cca 12 porcií, priemer 20 cm)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 300 kcal/porcia
- Trend: Nepečený dezert, Rýchly recept
Potrebujeme
(Poznámka: Použijeme tortovú formu s priemerom 20 cm.)
Kávový korpus
- 100 g kakaových sušienok
- 40 g rozpusteného masla
- 1 lyžica instantnej kávy + 1 lyžica horúcej vody
Čokoládová náplň
- 180 g horkej čokolády (aspoň 50 %)
- 125 ml mlieka
- 140 ml smotany na šľahanie (33 %)
- 1-2 PL práškového cukru (podľa chuti)
Ganache poleva
- 100 g horkej čokolády (aspoň 50 %)
- 130 ml smotany na šľahanie (33 %)
Postup prípravy
Príprava korpusu
- Tortovú formu alebo ráfik (ideálne s priemerom 20 cm) položte na tanier alebo podnos vystlaný papierom na pečenie.
- Kakaové sušienky rozmixujte alebo pomeľte na jemný prášok.
- V malej šálke rozpustite instantnú kávu v lyžici horúcej vody.
- V miske zmiešajte sušienkový prášok, rozpustené maslo a rozpustenú kávu. Vznikne vám vlhká, sypká zmes.
- Zmes natlačte na dno pripravenej formy. Pomôcť si môžete dnom pohára. Korpus dajte do chladničky, kým si pripravíte krém.
Príprava náplne a polevy
- Nalámte 180 g čokolády do misky, zalejte ju mliekom a rozpustite vo vodnom kúpeli alebo opatrne v mikrovlnke (v 30-sekundových intervaloch). Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
- V druhej mise vyšľahajte smotanu na šľahanie s práškovým cukrom do tuhej šľahačky.
- Do šľahačky postupne a zľahka stierkou vmiešajte vychladnutú čokoládovú zmes, až kým sa nevytvorí hladký krém.
- Krém rovnomerne natrite na vychladený korpus a vráťte tortu do chladničky.
- Pripravte si polevu. Smotanu na šľahanie zohrejte tesne pod bod varu. Zalejte ňou 100 g nalámanej čokolády a nechajte minútu postáť. Potom vymiešajte dohladka.
- Mierne vychladnutú polevu nalejte na vrch torty a uhlaďte.
Chladenie a servírovanie
- Hotovú tortu dajte stuhnúť do chladničky aspoň na 5–6 hodín, ideálne cez noc.
- Pred podávaním opatrne odstráňte tortový ráfik. Krájajte nožom namočeným v horúcej vode pre čisté rezy.
Videorecept
Tipy
- Pre verziu bez kofeínu použite bezkofeínovú kávu alebo len lyžicu mlieka.
- Na ozdobu môžete použiť čerstvé ovocie (maliny, jahody) alebo hoblinky čokolády.
- Maslo v mikrovlnke topte opatrne, v 15-sekundových intervaloch, aby nevyprsklo.
Variácie
- Orieškový korpus: Nahraďte 30 g sušienok mletými orechmi (lieskovce, mandle).
- Pomarančová chuť: Pridajte do krému aj polevy nastrúhanú kôru z bio pomaranča.
- Mliečna čokoláda: Pre sladšiu verziu použite kvalitnú mliečnu čokoládu.
Táto jednoduchá torta je dôkazom, že na božský dezert nepotrebujete ani zapnúť rúru. Dobrú chuť!
Recept vychádza z verzie od Ricette dolci, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.
