Keď sa leto pomaly končí a ja mám chuť na niečo hrejivé a voňavé, tieto chrumkavé tymianové zemiaky sú moja prvá voľba. Zvonku sú dokonale zlatisté a chrumkavé, vnútri krásne mäkké. Je to tá najlepšia pečená príloha, akú si viete predstaviť.
Zabudnite na zložité postupy. Celé kúzlo je v správnom nakrájaní a teplote pečenia. Pripravíme si spolu prílohu, ktorá zatieni aj hlavné jedlo?
Ako upiecť najlepšie chrumkavé zemiaky?
Zemiaky aj so šupkou nakrájajte na mesiačiky. V mise ich dôkladne zmiešajte s olejom, soľou a bylinkami. Rozložte ich v jednej vrstve na plech a pečte pri 200 °C približne 40 minút dozlatista a dochrumkava.
Základné informácie
- Čas prípravy: 10 minút
- Čas pečenia: 45 minút
- Počet porcií: 4 porcie
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 480 kcal/porcia (s dipom)
- Trend: Bezmäsité jedlo
Potrebujeme
Na zemiaky
- 1,5 kg zemiakov vhodných na pečenie (typ B alebo C)
- 2 PL rastlinného oleja
- 2 ČL korenia “Americké zemiaky” (alebo domácej zmesi)
- 1 PL lístkov čerstvého tymianu
- 1 ČL soli
Na cesnakový dip
- 200 g kyslej smotany (16 %)
- 1 strúčik cesnaku
- 1 ČL nasekaného čerstvého tymianu
- ½ ČL soli
Postup prípravy
Príprava zemiakov
- Najprv si predhrejte rúru na 200 °C. Pripravte si veľký plech a vysteľte ho papierom na pečenie.
- Zemiaky aj so šupkou dôkladne umyte pod tečúcou vodou, ideálne kefkou. Osušte ich a nakrájajte na rovnomerné mesiačiky.
- Vo veľkej mise zmiešajte zemiakové mesiačiky s olejom, soľou, korením a nasekanými lístkami čerstvého tymianu.
- Rukami všetko dobre premiešajte. Je dôležité, aby sa každý jeden kúsok zemiaka obalil v oleji a koreninách.
- Zemiaky rozložte na plech v jednej vrstve. Toto je kľúčové pre chrumkavosť! Ak by boli na sebe, dusili by sa.
- Pečte 40–45 minút pri 200 °C. V polovici pečenia ich môžete vareškou obrátiť, aby boli zlatisté z oboch strán.
Príprava dipu
- Kým sa zemiaky pečú, pripravte si jednoduchý dip. V miske zmiešajte kyslú smotanu, prelisovaný cesnak, najemno nasekaný tymian a soľ.
- Dobre premiešajte a dajte do chladničky. Vychladený chutí najlepšie.
- Upečené, horúce zemiaky podávajte ihneď s vychladeným dipom.
Videorecept
Tipy
- Kľúčom je krájanie a priestor: Pre tú najlepšiu chrumkavú kôrku je naozaj kľúčové nakrájať zemiaky na mesiačiky a dať im na plechu dostatok miesta. Keď ich na seba navrstvíte, budú sa len dusiť a nikdy nebudú chrumkavé.
- Domáce korenie “Americké zemiaky”: Ak nemáte kupované, ľahko si ho namiešate doma. Zmiešajte 1 ČL sladkej papriky, 1 ČL sušeného cesnaku, ½ ČL drvenej rasce a ½ ČL čierneho korenia. Je to skvelý a lacný základ.
- Trik pre extra chrumkavosť: Ak máte 10 minút navyše a chcete zemiaky ako z luxusnej reštaurácie, nakrájané mesiačiky najprv 7 minút povarte v osolenej vode. Potom ich sceďte, nechajte dobre odpariť, a až potom ich zmiešajte s olejom, koreninami a upečte. Budú neskutočné!
Variácie
- S inými bylinkami: Namiesto tymianu je fantastický aj nasekaný čerstvý rozmarín alebo zmes sušených provensálskych byliniek.
- S parmezánom: Päť minút pred koncom pečenia posypte zemiaky hrsťou najemno strúhaného parmezánu pre extra syrovú a slanú chuť.
- Pikantná verzia: Do zmesi korenia pridajte pol lyžičky údenej papriky a štipku mletého čili.
Záver
Podávajte horúce s vychladeným dipom. Je to dokonalá príloha alebo aj skvelé samostatné jedlo na večeru.
Recept je inšpirovaný videom z Youtube kanála Vaření s Jančou, pre Varíme s Láskou ho upravila a osobne otestovala naša redakcia.
