Search

Bleskové Lotus rezy: Krémová maškrtka hotová bez pečenia

lotus koláč
lotus koláč

Obsah receptu

Publikované: 6. septembra 2025, 09:00

Ak milujete karamelovú chuť sušienok Lotus Biscoff, tento recept je pre vás ako stvorený. Je to môj tajný tip na dezert, keď potrebujem pripraviť niečo luxusne vyzerajúce, ale s absolútnym minimom námahy a bez zapnutia rúry. Príprava je naozaj blesková a zvládne ju každý.

Kombinácia chrumkavého maslového základu a neuveriteľne jemného krému z bielej čokolády a smotanového syra je jednoducho dokonalá. Je to presne ten typ dezertu, ktorý zmizne z chladničky ako prvý. Poďme sa na to spolu pozrieť.

Ako sa robia nepečené Lotus rezy?

Rozdrvte Lotus sušienky a zmiešajte ich s maslom, čím vytvoríte základ. Naň navrstvite krém z vyšľahaného smotanového syra a rozpustenej bielej čokolády. Všetko zalejte čokoládovou polevou, ozdobte sušienkami a nechajte poriadne stuhnúť.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 minút + minimálne 4 hodiny chladenie
  • Čas pečenia/varenia: nepečie sa
  • Počet porcií: cca 9-12 rezov (forma 20×20 cm)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 480 kcal/rez
  • Trend: Rýchly / Nepečený

Potrebujeme

Na štvorcovú formu (cca 20×20 cm)

Na základ:

  • 100 g Lotus Biscoff sušienok (cca 12 ks)
  • 40 g rozpusteného masla

Krém:

  • 190 g kvalitnej bielej čokolády
  • 35 g mliečnej čokolády
  • 300 g čerstvého smotanového syra (napr. Philadelphia), izbovej teploty

Na polevu a zdobenie:

  • 115 g mliečnej čokolády
  • 3 PL vlažného mlieka
  • 6 ks Lotus Biscoff sušienok na ozdobu

Postup prípravy

1. Príprava základu

  1. Pripravte si štvorcovú formu (približne 20×20 cm) a vysteľte ju papierom na pečenie.
  2. Lotus sušienky rozdrvte alebo rozmixujte na jemný prášok.
  3. V miske zmiešajte sušienkový prach s rozpusteným maslom, kým nevznikne hmota pripomínajúca mokrý piesok.
  4. Zmes rovnomerne utlačte na dno pripravenej formy. Pomôžte si dnom pohára.
  5. Formu so základom vložte do chladničky, kým si pripravíte krém.

2. Príprava krému a vrstvenie

  1. V miske nad parou alebo v mikrovlnke opatrne rozpustite bielu a mliečnu čokoládu (190 g + 35 g). Nechajte ju mierne vychladnúť.
  2. V druhej miske elektrickým šľahačom vyšľahajte smotanový syr, ktorý musí mať izbovú teplotu, aby sa v kréme neurobili hrudky.
  3. Do vyšľahaného syra pomaly zašľahajte vlažnú rozpustenú čokoládu.
  4. Krém rovnomerne natrite na vychladený sušienkový základ.
  5. Koláč vložte späť do chladničky aspoň na 1 hodinu, aby krém čiastočne stuhol.

3. Dokončenie

  1. Pripravte si polevu. V miske nad parou rozpustite 115 g mliečnej čokolády spolu s 3 lyžicami mlieka dohladka.
  2. Vychladený koláč vyberte z chladničky. Polevu naň rovnomerne nalejte a uhlaďte.
  3. Na ešte nestuhnutú polevu poukladajte na ozdobu celé Lotus sušienky.
  4. Hotový koláč vložte do chladničky stuhnúť aspoň na 4 hodiny, ideálne však cez noc.
  5. Krájajte ostrým nožom namočeným v horúcej vode.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Ako na hladký krém? Kľúčom je mať smotanový syr naozaj v izbovej teplote a rozpustenú čokoládu len vlažnú. Veľké teplotné rozdiely by mohli spôsobiť zrazenie krému.
  2. Pre extra karamelovú chuť môžete do smotanového krému pridať aj 1 lyžicu karamelovej nátierky Lotus Biscoff.

Jednoduché variácie

  • Kávová verzia: Pred nanesením krému zľahka pokvapkajte sušienkový základ silnou vychladnutou kávou.
  • Biela poleva: Namiesto mliečnej čokolády použite na polevu bielu čokoládu a vytvorte tak elegantný biely dezert.

Záver

Výsledkom je neodolateľne krémový a chuťovo bohatý dezert, ktorý si zamilujú všetci milovníci karamelových sušienok.

Recept vychádza z verzie od Baking Cherry, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty