Vyrobte si doma vlastnú sladkokyslú omáčku! Je to jednoduchšie, než si myslíte. Tento recept je ideálny pre začiatočníkov a výsledkom je omáčka plná chutí, ktorá pozdvihne každé jedlo.
Zabudnite na kupované omáčky plné konzervantov. S naším receptom budete mať čerstvú, domácu sladkokyslú omáčku hotovú za pár minút. Potrebujete len pár bežných surovín a mixér.
Recept na sladkokyslú omáčku
Ingrediencie:
- 1/2 papriky
- 1 feferónka
- 3-5 strúčikov cesnaku
- 20 g vody
- 1/2 lyžičky soli
- 100 g cukru
- 100 g ryžového octu
- 1/2 lyžice kukuričného škrobu
- 50 g vody
Postup prípravy:
- Príprava surovín:
- Papriku a feferonku očistite a odstráňte semienka. Nakrájajte ich na menšie kúsky.
- Cesnak olúpte a nakrájajte na menšie kúsky.
- Mixovanie:
- Do mixéra vložte nakrájanú papriku, feferonku, cesnak a 20 g vody. Všetko rozmixujte do hladkej zmesi.
- Varenie omáčky:
- Rozmixovanú zmes prelejte do hrnca.
- Pridajte soľ, cukor a ryžový ocot. Miešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
- Zmes varte na pomalom ohni a nechajte ju zovrieť.
- Príprava škrobovej zmesi:
- V malej miske zmiešajte kukuričný škrob s 50 g vody a dobre premiešajte, aby sa škrob rozpustil.
- Dokončenie omáčky:
- Keď zmes v hrnci začne vrieť, pridajte rozpustený kukuričný škrob a dobre premiešajte.
- Znížte oheň a varte omáčku asi 2-5 minút, kým nezhustne na požadovanú konzistenciu.
- Servírovanie:
- Hotovú pikantnú omáčku prelejte do sterilizovanej sklenenej nádoby a nechajte vychladnúť.
- Omáčka je ideálna ako príloha k mäsu, grilovaným jedlám alebo ako dip.
Dobrú chuť!
Tipy:
- Experimentujte s chuťou: Pridajte viac alebo menej feferónky podľa vašej preferencie pikantnosti.
- Skladujte v chladničke: Omáčka vydrží v chladničke až týždeň.
- Použite ju všestranne: Táto omáčka je skvelá nielen k ázijským jedlám, ale aj k grilovanému mäsu, zelenine či ako dip.
Recept na sladkokyslú omáčku – Video recept:
Gratulujeme! Práve ste si vyrobili vlastnú sladkokyslú omáčku. Užite si jej jedinečnú chuť a experimentujte s jej použitím v rôznych receptoch. Uvidíte, že domáca omáčka chutí oveľa lepšie ako tá kupovaná.
Súvisiace články:
Najlepšia krémová omáčka zo šampiňónov na cestoviny aj k mäsu. Jednoduchá a pripravená za pár minút!
Osviežujúca grécka Tzatziky omáčka: Rýchly a ľahký recept!
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála KAZAN