Search

Ako pripraviť datľové pečivo: Recept na šťavnatú maškrtu

Datľové pečivo
Datľové pečivo

Obsah receptu

Publikované: 14. augusta 2025, 17:47

Hľadáte niečo originálne, čím by ste prekvapili návštevu alebo si len tak spríjemnili deň? Toto exotické datľové pečivo je presne to, čo potrebujete. Kombinácia krehkého maslového cesta a bohatej, sladkej datľovej plnky je jednoducho návyková. Milujem túto maškrtu pre jej neobvyklú a plnú chuť.

Hoci vyzerá ako z arabskej cukrárne, jeho príprava je prekvapivo jednoduchá. Je to skvelá alternatíva ku klasickým koláčom, ktorá vás prenesie do vôní a chutí orientu. Prečo nevyskúšať niečo nové a neopozerané?

Ako správne pripraviť datľové pečivo?

Najprv si pripravíte jednoduché krehké cesto a necháte ho odpočinúť v chlade. Medzitým vytvoríte plnku rozmixovaním datlí s maslom a korením. Z cesta a plnky potom vytvarujete valčeky, ktoré nakrájate na malé kúsky a upečiete dozlatista.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 25 min (+ 10 min chladenie)
  • Čas pečenia: 12 min
  • Počet porcií: cca 30-40 kúskov
  • Náročnosť: Stredná
  • Kalorická hodnota: cca 140 kcal/kus
  • Trend: Exotické pečivo

Potrebujeme

Krehké cesto:

  • 420 g hladkej múky
  • 120 g zmäknutého masla
  • 120 ml rastlinného oleja
  • 240 g kryštálového cukru
  • 2 vajcia
  • 120 g sušeného mlieka
  • 2 lyžice kukuričného škrobu
  • 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky vanilkového cukru (alebo extraktu)

Datľová plnka:

  • 400 g sušených datlí (vykôstkovaných)
  • 2 lyžice masla (alebo ghí)
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1 štipka mletého muškátového orieška

Postup prípravy

  1. Najprv si pripravte cesto. V mise zmiešajte maslo, olej, vajcia a oba druhy cukru. Vyšľahajte do hladkej emulzie.
  2. V druhej, väčšej mise zmiešajte preosiatu múku, sušené mlieko, škrob a kypriaci prášok.
  3. Tekutú zmes vlejte do sypkej a rukou vypracujte hladké, kompaktné cesto. Ak by bolo príliš lepivé, pridajte trochu múky.
  4. Cesto zabaľte do fólie a vložte do chladničky aspoň na 10-15 minút.
  5. Medzitým pripravte plnku. Vykôstkované datle vložte do mixéra spolu s maslom, škoricou a muškátovým orieškom. Rozmixujte na hladkú, pevnú pastu.
  6. Vychladené cesto rozdeľte na niekoľko menších častí. Na jemne pomúčenej doske každú časť vyvaľkajte na obdĺžnik hrubý asi 4 mm.
  7. Z datľovej pasty vytvorte v dlaniach tenký valček. Položte ho na okraj plátu cesta a pevne ho zabaľte.
  8. Vzniknutý dlhý valec jemne pogúľajte, aby sa cesto pekne spojilo. Pomocou vidličky môžete na povrchu vytvoriť ozdobné ryhy.
  9. Ostrým nožom krájajte valček na kúsky dlhé asi 3–4 cm. Ukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
  10. Pečte v rúre predhriatej na 180 °C približne 12 minút, kým okraje nie sú jemne zlatisté.
  11. Upečené pečivo nechajte úplne vychladnúť.

Videorecept

Tipy

  1. Ak sú datle príliš suché, pred mixovaním ich na 10 minút namočte do horúcej vody a potom sceďte.
  2. Cesto sa bude lepšie vaľkať medzi dvoma listami papiera na pečenie.
  3. Namiesto muškátového orieška môžete do plnky pridať mletý kardamóm.

Variácie

  • Do datľovej plnky môžete pridať nasekané vlašské orechy alebo pistácie.
  • Časť sušeného mlieka v ceste nahraďte mletými mandľami pre orechovejšiu chuť.
  • Vychladnuté pečivo môžete zľahka poliať tenkou vrstvou bielej čokolády.

Záver

Pred podávaním môžete pečivo posypať práškovým cukrom. Skladujte ho v uzavretej nádobe, kde zostane vláčne niekoľko dní.

Recept vychádza z verzie od طيب الوصفات ymiii, bol však upravený redakciou Varíme s Láskou.

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty