Hľadáte niečo originálne, čím by ste prekvapili návštevu alebo si len tak spríjemnili deň? Toto exotické datľové pečivo je presne to, čo potrebujete. Kombinácia krehkého maslového cesta a bohatej, sladkej datľovej plnky je jednoducho návyková. Milujem túto maškrtu pre jej neobvyklú a plnú chuť.
Hoci vyzerá ako z arabskej cukrárne, jeho príprava je prekvapivo jednoduchá. Je to skvelá alternatíva ku klasickým koláčom, ktorá vás prenesie do vôní a chutí orientu. Prečo nevyskúšať niečo nové a neopozerané?
Ako správne pripraviť datľové pečivo?
Najprv si pripravíte jednoduché krehké cesto a necháte ho odpočinúť v chlade. Medzitým vytvoríte plnku rozmixovaním datlí s maslom a korením. Z cesta a plnky potom vytvarujete valčeky, ktoré nakrájate na malé kúsky a upečiete dozlatista.
Základné informácie
- Čas prípravy: 25 min (+ 10 min chladenie)
- Čas pečenia: 12 min
- Počet porcií: cca 30-40 kúskov
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 140 kcal/kus
- Trend: Exotické pečivo
Potrebujeme
Krehké cesto:
- 420 g hladkej múky
- 120 g zmäknutého masla
- 120 ml rastlinného oleja
- 240 g kryštálového cukru
- 2 vajcia
- 120 g sušeného mlieka
- 2 lyžice kukuričného škrobu
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky vanilkového cukru (alebo extraktu)
Datľová plnka:
- 400 g sušených datlí (vykôstkovaných)
- 2 lyžice masla (alebo ghí)
- 1 lyžička mletej škorice
- 1 štipka mletého muškátového orieška
Postup prípravy
- Najprv si pripravte cesto. V mise zmiešajte maslo, olej, vajcia a oba druhy cukru. Vyšľahajte do hladkej emulzie.
- V druhej, väčšej mise zmiešajte preosiatu múku, sušené mlieko, škrob a kypriaci prášok.
- Tekutú zmes vlejte do sypkej a rukou vypracujte hladké, kompaktné cesto. Ak by bolo príliš lepivé, pridajte trochu múky.
- Cesto zabaľte do fólie a vložte do chladničky aspoň na 10-15 minút.
- Medzitým pripravte plnku. Vykôstkované datle vložte do mixéra spolu s maslom, škoricou a muškátovým orieškom. Rozmixujte na hladkú, pevnú pastu.
- Vychladené cesto rozdeľte na niekoľko menších častí. Na jemne pomúčenej doske každú časť vyvaľkajte na obdĺžnik hrubý asi 4 mm.
- Z datľovej pasty vytvorte v dlaniach tenký valček. Položte ho na okraj plátu cesta a pevne ho zabaľte.
- Vzniknutý dlhý valec jemne pogúľajte, aby sa cesto pekne spojilo. Pomocou vidličky môžete na povrchu vytvoriť ozdobné ryhy.
- Ostrým nožom krájajte valček na kúsky dlhé asi 3–4 cm. Ukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Pečte v rúre predhriatej na 180 °C približne 12 minút, kým okraje nie sú jemne zlatisté.
- Upečené pečivo nechajte úplne vychladnúť.
Videorecept
Tipy
- Ak sú datle príliš suché, pred mixovaním ich na 10 minút namočte do horúcej vody a potom sceďte.
- Cesto sa bude lepšie vaľkať medzi dvoma listami papiera na pečenie.
- Namiesto muškátového orieška môžete do plnky pridať mletý kardamóm.
Variácie
- Do datľovej plnky môžete pridať nasekané vlašské orechy alebo pistácie.
- Časť sušeného mlieka v ceste nahraďte mletými mandľami pre orechovejšiu chuť.
- Vychladnuté pečivo môžete zľahka poliať tenkou vrstvou bielej čokolády.
Záver
Pred podávaním môžete pečivo posypať práškovým cukrom. Skladujte ho v uzavretej nádobe, kde zostane vláčne niekoľko dní.
Recept vychádza z verzie od طيب الوصفات ymiii, bol však upravený redakciou Varíme s Láskou.
