Publikované: 17. októbra 2025, 05:00
Táto vôňa ma vždy vráti do detstva a do babičkinej kuchyne, kde sa na stole chladil presne takýto koláč. Milujem ho pre jeho dokonalú jednoduchosť – cesto je mäkké ako perinka, plné jemného tvarohu a sladkých marhúľ. Je to poctivá domáca klasika, ktorá nikdy nesklame.
Nebojte sa kysnutého cesta! S týmto overeným receptom a jedným kľúčovým krokom, ktorý nesmiete preskočiť, ho zvládnete ako profesionál. Poďte si so mnou upiecť túto voňavú dobrotu, ktorá sa rozplýva na jazyku.
Základné informácie
- Čas prípravy: 25 min (+ cca 2,5 hodiny kysnutie)
- Čas pečenia: 25 min
- Počet porcií: cca 16-20 kusov
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 250 kcal/kus
- Trend: Tradičný recept
Potrebujeme
pre klasický hlboký plech s rozmermi 30×40 cm
Kvások:
- 150 ml vlažného mlieka
- 1 PL kryštálového cukru
- 42 g čerstvého droždia (1 kocka)
Cesto:
- 500 g polohrubej múky
- 100 ml oleja
- 4 PL práškového cukru
- 1 ks vaječný bielok (žĺtok si odložíme na potretie)
- 1 ČL soli
- cca 100-150 ml vlažnej vody
Tvarohová plnka:
- 500 g jemného tvarohu (v kocke alebo alobale)
- 70 g práškového cukru
- 1 ks vajce
- 1 balíček vanilkového pudingového prášku (38 g)
- 1 balíček vanilkového cukru
- kôra z 1/2 bio citróna
Na dokončenie:
- 1 veľká konzerva marhúľ (polených)
- 1 ks vaječný žĺtok
- 1 PL mlieka
Postup prípravy
Príprava kvásku a cesta:
- Najprv si pripravte kvások. Do misky rozdrobte droždie, pridajte lyžicu cukru a zalejte 150 ml vlažného mlieka. Zľahka premiešajte a nechajte na teplom mieste postáť asi 10–15 minút, kým sa na povrchu nevytvorí pena.
- Do veľkej misy preosejte múku. Pridajte práškový cukor, soľ, vaječný bielok, olej a hotový kvások. Postupne prilievajte vlažnú vodu a vypracujte hladké, pružné cesto.
- Vymiesené cesto prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem. Trvá to približne 2 hodiny.
Príprava plnky a tvarovanie:
- Kým cesto kysne, pripravte si plnku. V miske jednoducho zmiešajte tvaroh, vajce, oba cukre, pudingový prášok a citrónovú kôru dohladka.
- Vykysnuté cesto rozdeľte na 16 až 20 rovnakých kúskov a z každého vytvarujte bochníček.
- Bochníčky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryte utierkou a nechajte podkysnúť ďalších 15 minút.
- Dnom menšieho pohára, ktorý ste namočili do múky, vytvorte v strede každého bochníčka hlbokú jamku.
- Okraje koláčov potrite žĺtkom rozšľahaným v mlieku. Do jamiek štedro naložte tvarohovú plnku a na vrch každej plnky položte polovicu marhule.
- Toto je kľúčový krok! Pripravené koláče na plechu nechajte finálne podkysnúť ešte 30–40 minút.
Pečenie:
- Rúru predhrejte na 190 °C.
- Vykysnuté koláče pečte v horúcej rúre približne 20–25 minút, alebo kým nie sú okraje krásne zlatohnedé.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Dvojfázové kysnutie je základ: Nikdy nevynechajte podkysnutie bochníčkov na plechu pred plnením a ani finálne kysnutie už naplnených koláčov. Cesto tak získa čas, opäť naberie objem a po upečení bude neuveriteľne nadýchané.
- Aby cesto nebolo mokré: Marhule z kompótu pred poukladaním na plnku naozaj dôkladne osušte na papierovej utierke. Cesto tak nenasiakne prebytočnou šťavou.
Jednoduché variácie
- S drobenkou: Ak máte radi chrumkavý vrch, pred pečením posypte koláče klasickou maslovou drobenkou (múka, maslo, cukor).
- S inou plnkou: Namiesto tvarohu môžete do jamiek dať hustý slivkový lekvár alebo makovú plnku.
Po upečení nechajte koláče vychladnúť a pred podávaním ich bohato posypte práškovým cukrom.
Recept vychádza z verzie uverejnenej na P-S BACKPARADIES, upravila a prepracovala ho redakcia Varíme s Láskou.
