Search

Ako od babičky: Voňavý a šťavnatý kysnutý koláč s tvarohom a marhuľami

Obsah receptu

Publikované: 17. októbra 2025, 05:00

Táto vôňa ma vždy vráti do detstva a do babičkinej kuchyne, kde sa na stole chladil presne takýto koláč. Milujem ho pre jeho dokonalú jednoduchosť – cesto je mäkké ako perinka, plné jemného tvarohu a sladkých marhúľ. Je to poctivá domáca klasika, ktorá nikdy nesklame.

Nebojte sa kysnutého cesta! S týmto overeným receptom a jedným kľúčovým krokom, ktorý nesmiete preskočiť, ho zvládnete ako profesionál. Poďte si so mnou upiecť túto voňavú dobrotu, ktorá sa rozplýva na jazyku.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 25 min (+ cca 2,5 hodiny kysnutie)
  • Čas pečenia: 25 min
  • Počet porcií: cca 16-20 kusov
  • Náročnosť: Stredná
  • Kalorická hodnota: cca 250 kcal/kus
  • Trend: Tradičný recept

Potrebujeme

pre klasický hlboký plech s rozmermi 30×40 cm

Kvások:

  • 150 ml vlažného mlieka
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 42 g čerstvého droždia (1 kocka)

Cesto:

  • 500 g polohrubej múky
  • 100 ml oleja
  • 4 PL práškového cukru
  • 1 ks vaječný bielok (žĺtok si odložíme na potretie)
  • 1 ČL soli
  • cca 100-150 ml vlažnej vody

Tvarohová plnka:

  • 500 g jemného tvarohu (v kocke alebo alobale)
  • 70 g práškového cukru
  • 1 ks vajce
  • 1 balíček vanilkového pudingového prášku (38 g)
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • kôra z 1/2 bio citróna

Na dokončenie:

  • 1 veľká konzerva marhúľ (polených)
  • 1 ks vaječný žĺtok
  • 1 PL mlieka

Postup prípravy

Príprava kvásku a cesta:

  1. Najprv si pripravte kvások. Do misky rozdrobte droždie, pridajte lyžicu cukru a zalejte 150 ml vlažného mlieka. Zľahka premiešajte a nechajte na teplom mieste postáť asi 10–15 minút, kým sa na povrchu nevytvorí pena.
  2. Do veľkej misy preosejte múku. Pridajte práškový cukor, soľ, vaječný bielok, olej a hotový kvások. Postupne prilievajte vlažnú vodu a vypracujte hladké, pružné cesto.
  3. Vymiesené cesto prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem. Trvá to približne 2 hodiny.

Príprava plnky a tvarovanie:

  1. Kým cesto kysne, pripravte si plnku. V miske jednoducho zmiešajte tvaroh, vajce, oba cukre, pudingový prášok a citrónovú kôru dohladka.
  2. Vykysnuté cesto rozdeľte na 16 až 20 rovnakých kúskov a z každého vytvarujte bochníček.
  3. Bochníčky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryte utierkou a nechajte podkysnúť ďalších 15 minút.
  4. Dnom menšieho pohára, ktorý ste namočili do múky, vytvorte v strede každého bochníčka hlbokú jamku.
  5. Okraje koláčov potrite žĺtkom rozšľahaným v mlieku. Do jamiek štedro naložte tvarohovú plnku a na vrch každej plnky položte polovicu marhule.
  6. Toto je kľúčový krok! Pripravené koláče na plechu nechajte finálne podkysnúť ešte 30–40 minút.

Pečenie:

  1. Rúru predhrejte na 190 °C.
  2. Vykysnuté koláče pečte v horúcej rúre približne 20–25 minút, alebo kým nie sú okraje krásne zlatohnedé.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Dvojfázové kysnutie je základ: Nikdy nevynechajte podkysnutie bochníčkov na plechu pred plnením a ani finálne kysnutie už naplnených koláčov. Cesto tak získa čas, opäť naberie objem a po upečení bude neuveriteľne nadýchané.
  2. Aby cesto nebolo mokré: Marhule z kompótu pred poukladaním na plnku naozaj dôkladne osušte na papierovej utierke. Cesto tak nenasiakne prebytočnou šťavou.

Jednoduché variácie

  • S drobenkou: Ak máte radi chrumkavý vrch, pred pečením posypte koláče klasickou maslovou drobenkou (múka, maslo, cukor).
  • S inou plnkou: Namiesto tvarohu môžete do jamiek dať hustý slivkový lekvár alebo makovú plnku.

Po upečení nechajte koláče vychladnúť a pred podávaním ich bohato posypte práškovým cukrom.

Recept vychádza z verzie uverejnenej na P-S BACKPARADIES, upravila a prepracovala ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty