Trápia vás bábovky, ktoré sú vždy suché, hutné alebo sa nepekne zrazia? Viem, aké je to frustrujúce. Tento recept na žĺtkovú bábovku som však vyladil do dokonalosti. Ukážem vám pár jednoduchých, no absolútne kľúčových krokov, vďaka ktorým bude vaša bábovka zaručene nadýchaná, jemná a vláčna.
Zabudnite na náhodu a neistotu pri pečení. Celé kúzlo, ktoré premení hutnú katastrofu na nadýchaný obláčik, je v správne vyšľahanom snehu a v technike jeho zapracovania. Ste pripravení konečne upiecť bábovku, na ktorú budete naozaj hrdí?
Ako upiecť bábovku, ktorá sa vždy podarí a nespadne?
Základom je pevný sneh z bielkov, do ktorého cukor zašľaháte postupne, nie naraz. Hotový sneh do cesta nikdy nešľahajte, iba ho zľahka vmiešajte stierkou. Po upečení nechajte bábovku chladnúť 10 minút vo forme, až potom ju vyklopte.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 min
- Čas pečenia: 40 min
- Počet porcií: 1 kus (cca 14 plátkov)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 250 kcal/plátok
- Trend: Pečenie pre začiatočníkov / Tradičný recept
Potrebujeme
Cesto
- 4 ks vaječných žĺtkov
- 4 ks vaječných bielkov
- 140 g kryštálového cukru (rozdelených na 70 g + 70 g)
- 160 g polohrubej múky
- 60 ml rastlinného oleja
- 45 ml vody
- 30 ml čerstvej citrónovej šťavy
- 7 g kypriaceho prášku do pečiva (cca 2 ČL)
- 1 štipka soli
Na formu a posypanie
- maslo (na vymazanie)
- polohrubá múka (na vysypanie)
- práškový cukor (na posypanie)
Postup prípravy
Príprava a žĺtkové cesto
- Najdôležitejší krok na začiatok: bábovkovú formu naozaj poctivo vymažte zmäknutým maslom. Nevynechajte žiadny záhyb.
- Formu potom dôkladne vysypte polohrubou múkou. Prebytočnú múku vyklepnite. Rúru si predhrejte na 170 °C.
- V jednej mise vyšľahajte vaječné žĺtky so 70 g cukru. Šľahajte do svetlej a hustej peny, trvá to asi 5 minút.
- Do peny postupne, tenkým prúdom, zašľahajte olej. Následne prilejte vodu a citrónovú šťavu a krátko prešľahajte.
- V druhej miske si zmiešajte a preosejte polohrubú múku s kypriacim práškom. Preosiatím cesto krásne prevzdušníte.
- Múčnu zmes teraz už len zľahka vmiešajte stierkou alebo vareškou do žĺtkového základu.
Trik na dokonalý sneh a dokončenie
- V dokonale čistej a suchej mise začnite šľahať vaječné bielky so štipkou soli.
- Keď začnú tvoriť mäkkú penu, postupne, po lyžiciach, začnite pridávať zvyšných 70 g cukru. Šľahajte, kým nezískate pevný a krásne lesklý sneh.
- A teraz opatrne, toto je ten kúzelný moment. Tretinu snehu pridajte k cestu a zľahka ho vmiešajte, aby sa cesto uvoľnilo.
- Potom pridajte zvyšok snehu. Jemne ho vmiešavajte stierkou pohybom odspodu nahor, aby ste nestratili všetok vzduch.
- Hotové, nadýchané cesto nalejte do pripravenej formy. Pečte 35–40 minút.
- Po 35 minútach urobte test špajľou. Ak je po vytiahnutí zo stredu bábovky suchá, máte hotovo.
Chladnutie a servírovanie
- Upečenú bábovku nechajte 10–15 minút chladnúť vo forme na kuchynskej mriežke. Je to dôležité, aby sa nezrazila.
- Až potom ju opatrne vyklopte na mriežku. Nechajte ju úplne vychladnúť a pred podávaním ju bohato posypte práškovým cukrom.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Dva kľúče k úspechu: Pamätajte si: 1. Cukor do snehu pridávajte postupne, nie naraz. 2. Sneh do cesta nešľahajte, ale zľahka ho „prevaľujte“ stierkou. Tým zaručíte, že bábovka nikdy nespadne.
- Prečo olej a nie maslo? Olej, na rozdiel od masla, pri izbovej teplote netuhne. Preto táto bábovka zostane úžasne vláčna a mäkká aj na druhý či tretí deň.
Jednoduché variácie
- Pre mramorovú verziu odoberte tretinu cesta, vmiešajte do nej lyžicu preosiateho kakaa a potom cestá striedavo vrstvite do formy.
- Do cesta môžete pred pridaním snehu vmiešať aj hrsť hrozienok namočených v rume alebo nasekané vlašské orechy.
Záver
Výsledkom je bábovka taká ľahká a nadýchaná, že sa vám bude doslova rozplývať na jazyku. Nakrájajte ju na hrubé plátky a podávajte ku káve, čaju alebo len tak, pre radosť.
Recept vychádza z verzie od Cuisine Simple, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
