Jesenné chladné dni vyžadujú teplú a výživnú polievku, ktorá nás zahreje a dodá potrebnú energiu. Predstavujeme vám recept, ktorý splní všetky tieto požiadavky! Kto by odolal lahodnej pórovej polievke, ktorá v sebe skrýva kombináciu čerstvých ingrediencií a bohatých chutí? Takáto jesenná pórová polievka nie je len chutná, ale tiež účinná proti jesennému chladu a melanchólii.
Prečo je pórová polievka skvelou voľbou na jeseň?
Pór je bohatý na vitamíny a minerály, ktoré sú potrebné pre naše telo, obzvlášť počas chladnejšieho obdobia. Spolu so zemiakmi a ostatnými ingredienciami vytvára perfektnú kombináciu chutí a výživy.
Ako si pripraviť túto zázračnú polievku?
Zoznam ingrediencií:
Polievka:
- 1 šalotka
- Olivový olej
- 1 strúčik cesnaku
- 300g zemiakov
- 200g póru
- 1 ČL vínneho octu
- 120g kukurice
- 800ml zeleninového vývaru
- Soľ
- Čierne korenie
- Štipka muškátového orieška
- Tymián
Krutóny:
- Celozrnný chlieb
- Olivový olej
- Chilli vločky
- Soľ
- Čierne korenie
- Tymián
Postup prípravy:
Šalotku si očistíme a nakrájame na drobno.
Na panvici rozpáľte olivový olej a restujte na ňom drobno nakrájanú šalotku, kým nezačne byť sklovitá.
Pór si očistíme, pozdlžne rozpolíme a dôkladne opláchneme pod tečúcou vodou, aby sme odstránili akýkoľvek piesok alebo nečistoty. Potom ho nakrájame na polkoliečka a pridáme k šalotke na panvicu.
Pridáme aj pretlačený strúčik cesnaku a všetko spolu restujeme ešte pár minút, kým pór mierne nezmäkne.
Zemiaky si očistíme, umyjeme a nakrájame na malé kúsky. Pridáme ich k zmesi na panvici.
Následne pridáme kukuricu (či už konzervovanú alebo čerstvú), zeleninový vývar a vínny ocot. Osolíme, okoreníme a pridáme štipku nastrúhaného muškátového orieška.
Zmes zakryjeme a necháme variť na miernom ohni približne 15 minút, kým zemiaky nebudú mäkké.
Po uvarení polievku odstavíme z ohňa a pomocou ponorného mixéra ju rozmixujeme do hladka.
Medzitým si pripravíme krutóny. Chlieb nakrájame na malé kocky. Na panvici rozpáľte trochu olivového oleja a pridajte kocky chleba. Opražte ich do zlatista a ochutnávajte soľou, korením, tymiánom a chilli vločkami podľa chuti.
Podávajte horúcu polievku v tanieri alebo miskách, posypte krutónmi na vrchu a môžete pridať aj trochu čerstvého bylinkového oleja alebo smotany na ozdobu.
Dobrú chuť!
Tipy a triky na dokonalú pórovú polievku
Pri varení polievky vždy používajte čerstvé ingrediencie. Ak chcete polievke dodať ešte viac chuti, skúste pridať trochu smotany alebo kokosového mlieka.
Jesenná pórová polievka – Video recept:
Jesenná pórová polievka je dokonalou voľbou pre všetkých, ktorí si chcú vychutnať niečo výživné a zahrievajúce. Je rýchla, jednoduchá a perfektne vás zahreje v chladných dňoch.
Súvisiace články:
Hustá zeleninová polievka s kuracím mäsom: Domáca polievka, ktorá lieči každého!
Rýchla Turecká kuracia polievka: Prekvapila ma svojou chuťou! Ľahká, chutná a zdravá!
Maďarská fazuľová polievka s údeným mäsom: 100-krát overený recept!
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Zdravé recepty